Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Μ. Παπαγεωργίου: Στόχος της Κυβέρνησης η Σταδιακή Απεξάρτηση από τα Εισαγόμενα Καύσιμα



Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η σταδιακή μείωση της εξάρτησης της Ελλάδας από τα εισαγόμενα καύσιμα, δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Α. Παπαγεωργίου, κηρύσσοντας σήμερα την έναρξη των εργασιών του βαλκανικού συνεδρίου για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
«Σχεδιάζουμε τη σταδιακή μείωση της εξάρτησης από τα εισαγόμενα καύσιμα, ιδιαίτερα στη σημερινή ρευστή οικονομική συγκυρία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαγεωργίου όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η χώρα μας «λόγω του γεγονότος ότι εισάγει το σύνολο των αναγκών της σε πετρέλαιο και του ενεργειακού της ισοζυγίου που εξαρτάται σε ποσοστό άνω του 50% από αυτό, υφίσταται δυστυχώς με άμεσο τρόπο αυτή την περίοδο, τις επιπτώσεις από την έλλειψη σταθερότητας».
Ο υφυπουργός επανέλαβε τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα, θα μπορούσε, σε βάθος 15ετίας, να καλύπτει από εγχώριες πηγές υδρογονανθράκων το 30% των αναγκών της.
Επιδίωξη της χώρας, πρόσθεσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, είναι η ενεργός συμμετοχή στα σχεδιαζόμενα έργα για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε από νέες πηγές, όπως αυτήν της περιοχής της Κασπίας, είτε και από νέες διαδρομές αερίου. «Για την εκπλήρωση του στρατηγικού της ρόλου και τη διακίνηση φυσικού αερίου είτε σε αέρια, είτε σε υγροποιημένη μορφή (LNG)», συνέχισε, «η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει υφιστάμενες υποδομές, αλλά και νέες που βρίσκονται ήδη υπό σχεδιασμό. Ιδιαίτερα μάλιστα μετά την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην γειτονική Κύπρο και το Ισραήλ, η πρόκληση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για εμάς».
Αναφερόμενος τέλος, στις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Παπαγεωργίου διαβεβαίωσε ότι τόσο στην περίπτωση του Ομίλου ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ όσο και σε αυτή των ΕΛΠΕ, θα προκριθεί η πρόταση που «θα εξυπηρετεί στο μέγιστο βαθμό τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό και το δημόσιο συμφέρον». 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου