Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Συμμορφώνεται με το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο η Gazprom;



Η ρωσική Gazprom θα διαχωρίσει τις μονάδες της στην Ευρώπη προκειμένου να συμμορφωθεί με το τρίτο ενεργειακό πακέτο και να αποφύγει τους ισχυρισμούς περί αντιμονοπωλιακών πρακτικών της Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου. Η Κομισιόν τόνισε ότι δε θα σχολιάσει τα δημοσιεύματα.
Η σχεδιαζόμενη αλλαγή προβλέπει την διάσπαση της Gazprom σε δύο οντότητες, η μία θα πουλά το φυσικό αέριο στους ευρωπαίους πελάτες και άλλη θα μεταφέρει το αέριο. Το πρακτορείο Interfax ανέφερε ότι αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει την Gazprom να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου, το οποίο και δεν επιτρέπει στις εταιρείες φυσικού αερίου να διατηρούν παράλληλα τα δίκτυα μεταφοράς και πώλησης του φυσικού αερίου.
Η Gazprom πουλά φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της θυγατρικής εταιρείας Gazpromexport. Η τελευταία κατέχει το 100% της Gazprom Germania GmbH, η οποία κατέχει τα περιουσιακά στοιχεία της Gazprom στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Gazprom Marketing & Trading Limited στη Βρετανία, η Gazprom Schweiz AG στην Ελβετία και μετοχές στις Wingas και Wintershall.
Αυτή την περίοδο η Κομισιόν διεξάγει έρευνα σχετικά με το εάν η Gazprom έχει προβεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό και «μαγείρεμα» των τιμών φυσικού αερίου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Στο μεταξύ η ΕΕ παίρνει το 25% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Η φερόμενη μεταρρύθμιση στο εσωτερικό της Gazprom, κάτι που δεν σχολίασε η εταιρεία, θα δημιουργήσει δύο θυγατρικές- την Gazprom Storage & Transport για τις υποδομές και την GMT Holding για την εμπορία, σύμφωνα με το Ria Novosti.
Η ιστοσελίδα RBK τόνισε ότι ο θυγατρικές θα εγγραφούν στην Ελβετία.  
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου