Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Γερμανία προς Ελλάδα: Απλώς (ξε)πουλήστε τώρα


Γερμανία προς Ελλάδα: Απλώς (ξε)πουλήστε τώρα
Ενώ η ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται ώστε να περάσουν τα νέα μέτρα με την ευρύτερη δυνατή πελιοψηφία, ώστε να εκταμιευθεί η επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, η Γερμανία έχει επικεντρωθεί πλέον στις αποκρατικοποιήσεις εταιριών, στο άνοιγμα των αγορών και στη διευκόλυνση της προσβασης ξένων εταιριών στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας. Το μήνυμα που επαναλαμβάνεται μονίμως από ευρωπαίους -και όχι μόνο- αξιωματούχους είναι σαφές: υλοποιήστε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας απάντησε ότι το έλαβε λέγοντας: Αυτό που θέλουν από εμάς είναι να προωθήσουμε τις αποκρατικοποιήσεις και να ανοίξουμε τις αγορές.
Το μείζον θέμα και σημείο τριβής μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών είναι όμως ο χρόνος που θα υλοποιηθούν τα… συμφωνηθέντα. Οι ξένοι θελουν να αγοράσουν τώρα, καθώς εκτιμούν ότι οι αποτιμήσεις τώρα βρίσκονται στον πάτο. Επιδιώκουν να αγοράσουν τώρα, προσφέροντας -υποτίθεται-  πολύ περισσότερα από την χρηματιστηριακή και πραγματική αποτίμηση μεγάλων εταιριών -ώστε να μην προκληθεί πολιτικό σκάνδαλο.
Στην πραγματικότητα όμως στην παρούσα συγκυρία κορυφαίες κρατικές εταιρίες όπως η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ και μεγάλες τράπεζες είναι άγρια υποτιμημένες, καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε ρευστο και η καταναλωτική τους βάση αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ρευστότητας. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου