Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

ΕΛΠΕ: Μαζί με το Δημόσιο, εξετάζεται πώληση ποσοστού και από την πλευρά Λάτση




Φόρμουλα που θα διευκολύνει την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα Ελ.Πε. διασφαλίζοντας σε μεγάλο ποσοστό την επιτυχία του εγχειρήματος της αποκρατικοποίησης επεξεργάζεται αυτή την περίοδο το ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με την πρόταση που αυτή τη στιγμή φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες προκειμένου να προχωρήσει η πώληση, μαζί με το ποσοστό 35,48% που θα διαθέσει το Δημόσιο να δοθεί ως «προίκα» και ένα ποσοστό από τον έτερο μεγάλο μέτοχο του ομίλου δηλαδή την πλευρά της Paneuropean του ομίλου Λάτση.
Πόσο θα είναι αυτό το ποσοστό; Αυτή τη στιγμή οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η πλευρά Λάτση επιθυμεί να παραμείνει με μία ισχυρή μετοχική παρουσία στον όμιλο των ΕΛΠΕ και ως εκ τούτου από 42% που σήμερα κατέχει στην εταιρεία θα μπορούσε να διαθέσει ένα πακέτο 5 έως 15% που θα μείωνε ποσοστό που ελέγχει πέριξ του 30%.
Το όφελος που θα προκύψει εφόσον συναινέσει τελικά η πλευρά Λάτση, είναι πολλαπλό: καταρχάς ο νέος στρατηγικός επενδυτής θα ελέγχει το μεγαλύτερο μετοχικό ποσοστό και όχι ένα ποσοστό που ήδη υπολείπεται έναντι του έτερου μετόχου της εταιρείας. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται και σε αυξημένο τίμημα πώλησης. Επίσης ο νέος στρατηγικός επενδυτής, δε θα διαπραγματευτεί μόνο με το Δημόσιο, όπως θα συνέβαινε σε περίπτωση που πουλιόταν μόνο το 35% αλλά και με την πλευρά Λάτση, δηλαδή θα μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις για την επόμενη μέρα της πώλησης.
Θα πρέπει να τονιστεί σε αυτό το σημείο, πως παρά το γεγονός ότι έχει ήδη ανακοινωθεί η πρόθεση του Δημοσίου για πώληση του ποσοστού που διαθέτει, η πλευρά Λάτση δεν έχει ασκήσει το δικαίωμα πρώτης προτίμησης που έχει από την αρχική συμφωνία συγχώνευσης ΕΛΠΕ Πετρόλα.
Την ίδια στιγμή πάντως αξιόπιστες πηγές επιμένουν ότι η πλευρά Λάτση έχει διαμηνύσει ότι δεν επιθυμεί να αποχωρήσει από τα ΕΛΠΕ, πουλώντας μαζί με το Δημόσιο το σύνολο της συμμετοχής της (ώστε να διατεθεί ένα πακέτο «μαμούθ» μετοχών της εταιρείας που θα ξεπερνά το 77%).
Επιτυχία
Υπό τις συνθήκες αυτές (απροθυμία της πλευράς Λάτση να ασκήσει την option πρώτου αγοραστή, αλλά και επιθυμία για παραμονή στον όμιλο) η λύση της πώλησης ενός μικρού μετοχικού ποσοστού φαντάζει ως η μοναδική ρεαλιστική λύση για την αποκρατικοποίηση.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει παρουσιάσει το ΤΑΙΠΕΔ τα βήματα για την πώληση των ΕΛΠΕ έχουν ως εξής:
- Α’ 3μηνο 2013, πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, και μετά προεπιλογή.
-Γ’ 3μηνο 2013, υποβολή δεσμευτικών προσφορών, και μετά προεπιλογή αναδόχου
-Δ’ 3μηνο 2013, Ελεγκτικό συνέδριο       
-Δ’ 3μηνο 2013, υπογραφή σύμβασης με ανάδοχο
Ενδιαφέρον
Ως προς τους πιθανούς ενδιαφερόμενους για τα ΕΛΠΕ, πληροφορίες θέλουν να έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για τη διαδικασία,  εταιρείες από την Ε.Ε. Ωστόσο όπως εκτιμούν πηγές της αγοράς, εφόσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την πλευρά ρωσικών εταιρειών, πολύ δύσκολα θα μπορούσε η διαδικασία να έχει διαφορετική κατάληξη. Ανάλογα πάντως με τις γενικότερες εξελίξεις γύρω από τη διάσωση της χώρας, εκτιμάται ότι στο θετικό σενάριο, θα εμφανιστεί ισχυρό ενδιαφέρον από πολλούς παίκτες της πετρελαϊκής αγοράς. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου