Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Κύπρος: Σε υποδομές LNG τα έσοδα από φυσικό αέριο



Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τιτλοποίησης εσόδων από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου Νεοκλής Συλικιώτης.
 Ωστόσο για μια παρόμοια απόφαση όπως είπε, θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξουν οριστικά στοιχεία για το κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12, με την ολοκλήρωση των γεωτρήσεων, μέσα στο 2013, από τη Noble. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία σχετική απόφαση, καθώς η Κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε την σύσταση ειδικού ταμείου που θα εισπράττει τα έσοδα από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου. 
Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο υπουργός Εμπορίου αναφέρθηκε στις προοπτικές, αλλά και τις προκλήσεις που δημιουργεί για την Κυπριακή Δημοκρατία η εύρεση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ, ιδίως στην περίοδο οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα.
Επιπλέον εκτίμησε ότι τα δημόσια έσοδα θα ενισχυθούν με περίπου 300 εκατομμύρια ευρώτο 2013, από τα μπόνους που θα καταβάλουν οι εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τα υπόλοιπα οικόπεδα της ΑΟΖ, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου παραχωρήσεων (signature bonus). 
Την αισιοδοξία του για την άμεση είσπραξη του παραπάνω ποσού την επόμενη χρονιά, στήριξε στο ότι, σε αντίθεση με τον πρώτο γύρο παραχωρήσεων, στον δεύτερο εκδήλωσαν ενδιαφέρον 15 εταιρείες και κοινοπραξίες εταιρειών, και μάλιστα από τις μεγαλύτερες διεθνώς (super majors). Ως εκ τούτου αναμένει να υπάρξει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών για την απόκτηση δικαιώματος έρευνας τουλάχιστον στα πλέον ελπιδοφόρα οικόπεδα της ΑΟΖ.
Σε ό,τι αφορά στο ειδικό ταμείο που θα ιδρυθεί, παρά την εμμονή της τρόικας που θέλει το σύνολο των εσόδων να διατίθεται για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει καταλήξει στην κατανομή τους για την κάλυψη τριών διαφορετικών σκοπών. 
Ένα μέρος θα αξιοποιείται για τη συμμετοχή της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων στο κόστος κατασκευής των υποδομών (κυρίως τερματικός υγροποιημένου αερίου), ένα για την ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού και ένα μέρος για επενδύσεις υπέρ των επερχόμενων γενεών. Όπως δε τόνισε ο κ. Συλικιώτης, η κατανομή των εσόδων από το φυσικό αέριο, αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου.  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου