Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Τελωνειακές περιπέτειες για ΟΚΤΑ, αστήρικτες οι κατηγορίες λέει η εταιρεία



Εννέα άδειες για απλουστευμένες διαδικασίες εισαγωγών-εξαγωγών πετρελαϊκών προϊόντων αφαίρεσαν από το διυλιστήριο της ΟΚΤΑ οι Τελωνειακές Αρχές της ΠΓΔΜ, ενώ εις βάρος της εταιρείας ασκήθηκαν και ποινικές διώξεις για «απάτη» και «λαθρεμπόριο».
Η ΟΚΤΑ χαρακτήρισε «αβάσιμες» και «αστήρικτες» τις αποφάσεις και τις κατηγορίες αυτές.
Πιο αναλυτικά, σε ανακοίνωση των Τελωνειακών Αρχών της ΠΓΔΜ αναφέρεται ότι η αφαίρεση των αδειών αυτών έγινε λόγω συστηματικών παραβιάσεων, από τη μεριά της εταιρείας, των διατάξεων από την Τελωνειακή Νομοθεσία. Σύμφωνα με τις Τελωνειακές Αρχές της ΠΓΔΜ, η εταιρεία επί ένα σχεδόν χρόνο, εργαζόταν χωρίς να διαθέτει βεβαιώσεις που εγγυώνται την ασφαλή μεταφορά προϊόντων και δεν προσκόμιζε όλα τα απαιτούμενα έγγραφα άμεσα ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα.
Η αφαίρεση των αδειών πρακτικά σημαίνει ότι η ΟΚΤΑ δεν θα μπορεί να εκτελωνίζει στις εγκαταστάσεις της τα προϊόντα που εισάγει και εξάγει παρά μόνο στα σύνορα, γεγονός που συνεπάγεται χρονοβόρες διαδικασίες και υψηλότερο κόστος. Με τον τρόπο αυτό, μεταξύ άλλων, πλήττονται ιδιαίτερα οι εξαγωγές της ΟΚΤΑ στο γειτονικό Κόσοβο, στο οποίο η ΟΚΤΑ κατέχει περίπου 70% μερίδιο αγοράς.
Παράλληλα, η μείωση των εξαγωγών της ΟΚΤΑ στο Κόσοβο θα έχει επιπτώσεις και στις εξαγωγές γενικότερα της ΠΓΔΜ, οι οποίες μειώνονται συνεχώς, λόγω και της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τελωνειακές Αρχές της ΠΓΔΜ προχώρησαν στην αφαίρεση των αδειών της ΟΚΤΑ επειδή μετά από έλεγχο καυσίμων, τα οποία μεταφέρονταν με βυτιοφόρα από το διυλιστήριο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στη Θεσσαλονίκη προς το διυλιστήριο της ΟΚΤΑ στα Σκόπια, αποδείχτηκε, όπως ισχυρίζονται οι Τελωνειακές Αρχές, ότι ο αριθμός οκτανίων των καυσίμων αυτών ήταν μικρότερος από τον προβλεπόμενο. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου