Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Ντίζελ κίνησης : Δεν πέρασε στην αντλία η μείωση του φόρου…



Πολύ μικρή μείωση σημειώνει η τιμή αντλίας στο ντίζελ κίνησης, πέντε ημέρες από την έναρξη ισχύος του νέου συστήματος εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο.
Ενώ από την περασμένη Δευτέρα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο ντίζελ εξισώθηκε με αυτόν του πετρελαίου θέρμανσης, και μειώθηκε από τα 412 στα 330 ευρώ/ 1000λιτρο, συμπαρασύροντας λογικά προς τα κάτω και την τελική του τιμή, κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη φανεί στην αντλία.
Από τα 1,57 ευρώ που πωλούνταν κατά μέσον όρο την Κυριακή το ντίζελ κίνησης, τη Πέμπτη είχε υποχωρήσει μόνο στα 1,53 ευρώ (www.fuelprices.gr), μόλις δηλαδή κατά 4 λεπτά, όταν η μείωση του ΕΦΚ θα έπρεπε να μεταφραστεί στην αντλία σε πτώση γύρω στα 10 λεπτά (μαζί με το ΦΠΑ), όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.
Τι συνέβη ; Είτε πολλοί πρατηριούχοι καθυστέρησαν να προμηθευτούν ντίζελ με τις νέες μειωμένες τιμές, και επομένως διαθέτουν ακόμη τις ποσότητες που είχαν αγοράσει με τις προ εξίσωσης των φόρων υψηλότερες τιμές, είτε… «καθυστέρησε» η μείωση να περάσει στην κατανάλωση, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα στην Ελλάδα, όταν οι τιμές πέφτουν.
Κάπου στη μέση η αλήθεια…
Η αλήθεια βρίσκεται κάπου ανάμεσα, παραδέχονται στελέχη του χώρου.
Τη περασμένη Δευτέρα, πάρα πολλοί πρατηριούχοι δεν προμηθεύτηκαν ντίζελ κίνησης γιατί επικρατούσε ακόμη σύγχυση γύρω από το αν το υπ. Οικονομικών θα καταθέσει στη Βουλή τη τροπολογία για την εξίσωση των φόρων με το θέρμανσης. Στην ουσία, όπως λένε οι ίδιες πηγές, η πλειοψηφία των πρατηριούχων άρχισε να παραγγέλνει καύσιμα από τις εταιρείες με τις νέες τιμές από την Τρίτη και μετά. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου