Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Reuters: Βοήθεια από Μέσα Είχαν οι Χάκερς που Έπληξαν τους Υπολογιστές της Saudi Aramco



Ένας ή περισσότεροι εργαζόμενοι της Saudi Aramco με υψηλόβαθμη πρόσβαση στα συστήματα της εταιρείας θεωρούνται υπεύθυνοι για την κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα και έπληξε 30.000 υπολογιστές.
Τη σχετική αποκάλυψη έκαναν ανώνυμες πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, τονίζοντας παράλληλα ότι οι χάκερς κατάφεραν μέσω των στελεχών αυτών να μολύνουν το δίκτυο. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές περιστατικό στα ιστορικά της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο υπογραμμίζει την σημασία επαρκών διαδικασιών ασφαλείας ενάντια σε αντίστοιχες επιθέσεις, οι οποίες ολοένα και πληθαίνουν στη συγκεκριμένη περιοχή, με στόχο επιχειρήσεις και υποδομές που σχετίζονται και με την ενέργεια.
Ο ιός ονομάζεται Shamoon και την ευθύνη για την κατασκευή του ανέλαβε μια ομάδα με όνομα «Το Κοφτερό Ξίφος της Δικαιοσύνης». Οι χάκερς αυτοί ισχυρίζονται ότι απέκτησαν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα της Saudi Aramco και απειλούν να αποκαλύψουν τα μυστικά της, αν και μέχρι στιγμής δεν το έχουν κάνει.
Σημειώνεται επίσης, ότι επειδή ο ιός διέγραψε τα δεδομένα στους σκληρούς δίσκους της εταιρείας, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποια αρχεία εκλάπησαν από αυτούς. Προς το παρόν, η Saudi Aramco δεν έχει προβεί σε κάποια ανακοίνωση σχετικά με τα αίτια και τα πρόσωπα πίσω από την επίθεση. Αρκέστηκε να διευκρινίσει ότι η επίθεση δεν έβλαψε επ ουδενί την πετρελαϊκή της παραγωγή.  
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου