Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Καταδίκη της ΒΡ στις ΗΠΑ για Εγκληματική Αμέλεια στην Υπόθεση του Deepwater Horizon – Αποκαλυπτικά Emails την «Έκαψαν»



Η αμερικανική δικαιοσύνη δεν έδειξε καμία ανοχή απέναντι στην ΒΡ για την καταστροφή του 2010 στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς στις 31/8 το αρμόδιο δικαστήριο έκανε δεκτές τις θέσεις της κυβέρνησης και καταλόγισε στην εταιρεία εγκληματική αμέλεια και παραβίαση των κανόνων ασφαλείας εν γνώσει της.
Προκειμένου να αποδείξουν τις κατηγορίες αυτές, οι κατήγοροι υπέβαλαν έγγραφα και emails που υποδείκνυαν ότι η ΒΡ συμπεριφέρθηκε με αμέλεια στο χρονικό διάστημα πριν το ατύχημα. Για παράδειγμα, ο επικεφαλής της τοπικής ομάδας της ΒΡ, Τζον Γκάιντ, έγραφε στον προϊστάμενό του ότι η ομάδα στην γεώτρηση Μακόντο «παίρνει τις αποφάσεις καθώς προχωρά». «Όλοι θέλουν να βοηθήσουν, αλλά αυτό το επίπεδο παράνοιας από τους μηχανικούς προκαλεί χάος», αναφέρει σε άλλο σημείο. Ο προϊστάμενός του απαντούσε ότι θα έπρεπε να μιλήσουν κάποια άλλη στιγμή γιατί είχε… μαθήματα χορού!
Αν η απόφαση αυτή γίνει δεκτή και από τα ομοσπονδιακά δικαστήρια, τότε η ΒΡ θα έρθει αντιμέτωπη με αποζημιώσεις ύψους 21 δις δολαρίων. Βεβαίως, αρκετοί είναι οι αναλυτές που «βλέπουν» πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από αυτή την απόφαση, ιδίως από τη στιγμή που ελήφθη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Παρόλα αυτά, το ζήτημα είναι ότι η όλη υπόθεση συνεχίζει να έχει αρνητικές συνέπειες για την ΒΡ, σε μια περίοδο που προσπαθεί να ανασυνταχθεί.
Η συνέχεια αναμένεται τον Ιανουάριο σε δικαστήριο της Νέας Ορλεάνης, όπου η ΒΡ σχεδιάζει να παρουσιάσει νεότερα στοιχεία και να υπερασπίσει τις θέσεις της. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου