Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΝΕΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ" !...



Η παρέμβαση Ντράγκι στις αγορές είναι γενικά θετική και έτσι κρίνεται απο όλους. Αυτό όμως νομίζω που πραγματικά έχει σημασία για εμάς εδώ, είναι η απόφαση της ΕΚΤ να εξομοιωθεί με τους άλλους ιδιώτες επενδυτές, όσον αφορά στην μεταχείριση που θα έχουν τα ομόλογα που κατέχει, σε περίπτωση κουρέματος.
Αυτό που έγινε με το ελληνικό κούρεμα, είναι οτι ενώ τα ομόλογα των ιδιωτών "κουρεύτηκαν", της ΕΚΤ εξαιρέθηκαν. Αυτό είναι που λένε στις αγορές προνομιακός πιστωτής. Η ΕΚΤ ήταν προνομιακός πιστωτής και το προνόμιο της ήταν οτι τα δικά της ομόλογα δεν κουρεύτηκαν. Όμως η ίδια η Ευρωπαική κεντρική Τράπεζα ενημέρωσε τις αγορές σήμερα δια στόματος Ντράγκι (παρόλο που διαφωνούν οι Γερμανοί) οτι απεμπολεί το προνόμιο της και οτι απο εδώ και στο εξής, αν υπάρξει άλλο κούρεμα σε ευρωπαικά ομόλογα, θα κουρευτούν και τα δικά της.
Αυτή είναι κατά τη γνώμη μου η ουσία των ανακοινώσεων Ντράγκι, όσον αφορά στην Ελλάδα. Διότι εφόσον η στάση της ΕΚΤ ώς προς το ελληνικό κούρεμα ήταν μοναδική και εκ των υστέρων εγκαταλείπεται ώς πρακτική, αυτό σημαίνει οτι εμείς την κατάλληλη στιγμή και όταν δημιουργηθούν οι προυποθέσεις μπορούμε να αξιώσουμε με επιχειρήματα, να κουρευτούν και τα ελληνικά ομόλογα που έχει η ΕΚΤ 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου