Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Συμβόλαιο με τη βρετανική Centrica: η Gazprom καταδεικνύει ευελιξία


Centrica газпром газ 2012 сентябрь коллаж
Η Gazprom Marketing & Trading, θυγατρική εταιρεία της Γκαζπρόμ, έχει υπογράψει συμβόλαιο με τη βρετανική Centrica για την προμήθεια 2 δισεκατομμυρίων 400 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Η ρωσοβρετανική σύμβαση θα ισχύει τρία χρόνια, και η προμήθεια φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αρχίσει το 2014.
Η Γκαζπρόμ παίρνει μέτρα για πιο δραστήρια διείσδυσή της στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, αλλα στην εσωτερική βρετανική αγορά φυσικού αερίου, η ρωσική εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρό ανταγωνισμό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Βρετανία έχει πολλές πηγές τροφοδοσίας φυσικού αερίου, μαζί και από τα κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας και συγκεκριμένα τα νορβηγικά, καθώς επισης και από τις δικές της πηγές. Εκτός απ’ αυτό, το Λονδίνο, χρησιμοποιεί ενεργά και τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Η ίδια η Μεγάλη Βρετανία για πολλά χρόνια ήταν εξαγωγέας φυσικού αερίου, αλλά σήμερα, όπως θεωρούν οι αναλυτές, τα κοιτάσματα, που είχαν οι Βρετανοί στη Βόρεια Θάλασσα, εισήλθαν στο στάδιο πτώσης της παραγωγής τους. Συνεπώς το Λονδίνο, που μετατρέπεται σε εισαγωγέα, ενδιαφέρεται όσο ποτέ άλλοτε για νέους προμηθευτές, δήλωσε ο Γκενάντι Σμαλ, επικεφαλής της Ένωσης Βιομηχάνων Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ρωσίας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου