Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Μας ξεβρακώνουν και ενεργειακά


thumb
Όλα είναι έτοιμα, λοιπόν. Οι προβλέψεις και οι επι­διώξεις του μνημονίου κι όσων σχεδίασαν αυτήν την πολιτική, σύντομα θα αρχίσουν να υλοποιούνται. Και η χώρα οδηγείται σε πλήρη ενεργειακή απογύμνωση, καθώς το σύνολο του κρίσιμου αυτού τομέα θα περάσει στα χέρια ιδιωτών που θα σχεδιάζουν, θα επενδύουν και θα λειτουργούν τις μονάδες ανάλογα με το δικό τους συμφέρον κι όχι με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν κυ­βερνητικά στελέχη - με εμφανή στό­χο να δώσουν την εντύπωση (κυρίως στους ξένους) ότι το πρόγραμμα ιδι­ωτικοποιήσεων επιταχύνεται -, οι με­τοχές του Δημοσίου σε ενεργειακές επιχειρήσεις και ομίλους θα πωλη­θούν σύντομα και μάλιστα με συνο­πτικές διαδικασίες.
Αυτό σημαίνει πως το ελληνικό Δη­μόσιο δεν θα έχει δυνατότητα παρέμ­βασης στην αγορά ηλεκτρικής ενέρ­γειας, ακόμη κι εάν οι νέοι μέτοχοι αποφασίσουν ότι δεν τους συμφέρει να επενδύσουν σε νέες μονάδες ή σε δίκτυα, ώστε να καλύπτεται η ζή­τηση.
Επίσης, σημαίνει πως η αγορά φυ­σικού αερίου θα λειτουργεί με βάση το κέρδος των μετόχων, χωρίς να λαμ­βάνονται υπόψη οι εθνικές προτεραι­ότητες, αλλά και οι δυνατότητες για σημαντική ελληνική παρουσία στις μελλοντικές διασυνδέσεις με αγω­γούς και άλλες υποδομές.
Τέλος, οι ιδιωτικοποιήσεις με τη δι­αδικασία του fast track στον τομέα της διύλισης και της διακίνησης καυ­σίμων σημαίνει ότι το Δημόσιο δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα παρέμβα­σης στη διαδικασία τροφοδοσίας της εγχώριας αγοράς, στη διαμόρφωση των τιμών και στον ανταγωνισμό. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου