Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ''κόβει'' χρόνια ζωής



Η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά σχεδόν δύο χρόνια σε ορισμένες περιοχές της ΕΕ, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Υπηρεσία (EEA), υπογραμμίζοντας εκ νέου την ανάγκη για μείωση στις εκπομπές αερίων στις χώρες-μέλη της.
Σύμφωνα με έκθεση της ΕΕΑ που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, η νομοθεσία έχει καταφέρει να μειώσει το ποσοστό των τοξινών που περιέχονται στα καυσαέρια των οχημάτων και τις εστίες θέρμανσης κατοικιών στην Ευρώπη, αλλά παραμένουν σε επικίνδυνα επίπεδα τα σωματίδια.
Ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ποικιλία μικροσκοπικών σωματιδίων που προέρχονται από τις προαναφερθείσες πηγές και συνδέονται με ασθένειες όπως ο καρκίνος των πνευμόνων και καρδιαγγειακά προβλήματα.
Η ρύπανση μειώνει κατά 8 μήνες τη ζωή των κατοίκων
Κατά μέσο όρο, η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα μειώνει κατά περίπου οκτώ μήνες τη ζωή των κατοίκων της περιοχής, σύμφωνα με την έκθεση. Η έκθεση επικαλείται διαφορετικές έρευνες που χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι οποίες αποφάνθηκαν ότι η μείωση στα επίπεδα των μικροσωματιδίων θα μπορούσε να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής κατά 22 μήνες σε ορισμένες περιοχές.
Η έκθεση δεν αναφέρει που βρίσκονται αυτές οι περιοχές, αλλά σημειώνει ότι στην Πολωνία και σε άλλες βιομηχανικές περιοχές της ανατολικής Ευρώπης παρατηρούνται ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα μόλυνσης από τα συγκεκριμένα μικροσωματίδια. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου