Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σ.Ε.Ε.Ν. Α-Β-Ε-Κ




Συνάδελφοι,

Δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος για αναμονή.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ σχεδιάζει και θα θέσει άμεσα σε εφαρμογή νέα μέτρα ύψους 23 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν,  όπως πάντα, οι εργατικές-λαϊκές οικογένειες.

Τα χρήματα αυτά θα καταλήξουν στους λογαριασμούς των μεγάλων τοκογλύφων και δανειστών, την ώρα που οι οικογένειες των εργαζομένων εξαθλιώνονται ολοένα και περισσότερο, από την ανεργία, τα χαράτσια κα τα ολοένα και χαμηλότερα μεροκάματα.

Τα νέα μέτρα, όπως και τα προηγούμενα, θα οδηγήσουν σε αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας, σε νέα όξυνση της κρίσης. Το μόνο στο οποίο θα βοηθήσουν είναι η διατήρηση κερδών και τόκων για το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο κάθε καπιταλιστής ξεχωριστά διώχνει εργαζομένους και μειώνει τους μισθούς για να «σώσει» το μαγαζί του και όλοι μαζί μας γδέρνουν στη φορολογία,  προκειμένου να «έχουν απόδοση» τα, συσσωρευμένα σε τράπεζες και επενδυτικά funds, κεφάλαιά τους.

Το βλέπουμε σε κάθε μία από τις επιχειρήσεις του κλάδου ενέργειας.  Πέρσι ολοκληρώθηκε  ο πρώτος κύκλος απολύσεων και μείωσης μισθών  (μειώσεις  της τάξης του 35% στη ΔΕΗ και το ΑΕΡΙΟ, «εθελούσιες απολύσεις» και μειώσεις σε ΕΛΠΕ, ΕΚΟ, Ελληνικά Καύσιμα, μειώσεις στη Motor Oil και αλλού).  Αυτό δεν «έλυσε» κανένα πρόβλημα, αντίθετα όξυνε το κοινωνικό πρόβλημα της χώρας ακόμη περισσότερο.

Τώρα βρίσκεται ήδη σε  εξέλιξη,  ένας δεύτερος και πιο σαρωτικός κύκλος μειώσεων μισθών, απολύσεων, τρομοκρατίας και εκβιαστικών διλημμάτων για τους εργαζόμενους.  Από επιχείρηση σε επιχείρηση, η εργοδοσία χτυπάει ανεξαιρέτως όλους  τους  εργαζομένους,  από τους ημιαπασχολούμενους σε εργολάβους, μέχρι εκείνους που είχαν μόνιμη δουλειά και καλύτερες συλλογικές συμβάσεις.  Το Μνημόνιο αναφέρεται σε μέσες μειώσεις μισθών -15%, ενώ για ακόμη μεγαλύτερη τρομοκρατία, η τρόικα θέτει θέμα κατάργησης και αυτού ακόμα του 5θημερου!

Πολλά λόγια δεν χρειάζονται.  Αρκεί να κοιτάξει κανένας γύρω του.

Μαζί με όλα αυτά, προχωρούν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του υπερκερδοφόρου κλάδου της ενέργειας: το ηλεκτρικό ρεύμα (ΔΕΗ),  τα πετρέλαια (ΕΛΠΕ και θυγατρικές), το αέριο (ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ).

Στο παρασκήνιο, τα ελληνικά και ξένα μονοπώλια συμμαχούν και διαγκωνίζονται για το ποιος θα αρπάξει τι.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι  στο τέλος ο έλληνας εργαζόμενος, όχι μόνο θα χάσει κάθε «δικαίωμα» στο μεγάλο ενεργειακό πλούτο της χώρας, αλλά και θα φορτωθεί στην πλάτη του ακόμη πιο ακριβό ρεύμα, πετρέλαιο και αέριο, όπως συνέβη ανεξαιρέτως με κάθε κύκλο ιδιωτικοποιήσεων στο παρελθόν.

Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για αυταπάτες.  Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός,  τα Κόμματα της «διαπραγμάτευσης» και του «ευρωμονόδρομου»,  το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι να επιβάλλουν πνεύμα απάθειας και καναπέ.  Να διαιρέσουν τους εργαζόμενους, υποσχόμενοι σε κάθε ομάδα ξεχωριστά ότι «κάτι θα σώσουν», ενώ στο τέλος κανείς δεν σώζεται και τίποτα.

Σε κάθε κλάδο, κάθε ομάδα εργαζομένων που «σπάει» και υποχωρεί σε μειώσεις μισθών, απολύσεις και εκχώρηση δικαιωμάτων,  συμπαρασύρει μαζί της σταδιακά και όλο τον κλάδο – γιατί αυτό επιτάσσει η περίφημη «ανταγωνιστικότητα».

Ήρθε η ώρα ο καθένας από εμάς να προβληματιστεί: Πού πάει η κατάσταση;  Ποιος μας έφερε ως εδώ;  Ποιοι μας έλεγαν και συνεχίζουν να μας λένε ψέματα;  Ποιος είναι ο κόσμος που ετοιμάζουν για τα παιδιά μας;

Τα μονοπώλια - το μεγάλο κεφάλαιο – «οι αγορές», όπως και να το πεις, αυτά κυβερνούνε  τη  χώρα, αυτά καθορίζουν και τη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.   Αυτά μας έφεραν ως εδώ.

Αυτά πιέζουν για τις απολύσεις, τη μείωση μισθών, τις ιδιωτικοποιήσεις.  Σε αυτά ανήκει ο πλούτος της χώρας.  Σε αυτά ανήκουν τα εργοστάσια. Ότι γίνεται, γίνεται για να αυγατίσουν τα κέρδη τους.

Δεν είναι θέμα κακοδιαχείρισης ή λαμόγιων.  Τιμωρήθηκε κανείς για το σκάνδαλο Siemens;  Θα τιμωρηθεί κανείς για το ξεπούλημα του ενεργειακού πλούτου της χώρας; Όχι, γιατί από πίσω κρύβονται τα κέρδη των μονοπωλίων.

Δεν είναι θέμα «καλής ή κακής διαπραγμάτευσης».  Δεν είναι θέμα αν θα το λέμε «μνημόνιο» ή «συμβόλαιο για την ανάπτυξη» (των κερδών), ή κάπως αλλιώς.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μονοπωλίων δεν υπάρχει προοπτική για καλύτερη ζωή στους εργαζόμενους.  Το είδαμε τόσα χρόνια στην Ελλάδα.  Το βλέπουμε και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες,  όπου και εκεί οι μισθοί μειώνονται, η ανεργία αυξάνεται η ζωή γίνεται χειρότερη.

Η ανατροπή της σύγχρονης βαρβαρότητας μπορεί να γίνει μόνο με σύγκρουση.  Σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μονοπώλια.

Τώρα όλοι μαζί με αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση οργανώνουμε  σαν ένας άνθρωπος της απεργία.   Απαντάμε με όλη τη δύναμη του ταξικού κινήματος.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΟΜΟΝΟΙΑ 10:30

9:15 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΙΚΟΥ,  Αριστοτέλους 11-15




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου