Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Σχέδια Εθνικοποίησης Εταιρειών Ενέργειας, Ανακοινώνει η Ουγγαρία



Τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου έχουν προκαλέσει τα σχέδια της Ουγγαρίας περί εθνικοποίησης τομέων της οικονομίας. Η Κομισιόν φαίνεται να παρακολουθεί ανήσυχη τις εξελίξεις, ωστόσο δεν είναι ακόμα έτοιμη να λάβει δράση.
Η κυβέρνηση του Viktor Orbán ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τα σχέδιά της να αναλάβει τις εργασίες ανακύκλωσης μετάλλου σε μια προσπάθεια να μειώσει το παράνομο εμπόριο.
Μια εβδομάδα πριν, ο κεντροδεξιός ηγέτης τόνισε ότι σχεδιάζει να μετατρέψει τη διανομή ενέργειας στα νοικοκυριά σε μια «μη κερδοσκοπική δραστηριότητα». Αργότερα τόνισε ότι η κυβέρνηση «θα αγοράσει την E.ON. από τους γερμανούς», χωρίς να διευκρινίσει εάν εννοούσε τις μονάδες εμπορίας και αποθήκευσης φυσικού αερίου της εταιρίας ή τις ευρύτερες επιχειρήσεις της στην Ουγγαρία.
Η ουγγρική κυβέρνηση έχει ήδη εθνικοποιήσει άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως τα προκεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα, που αναλήφθηκαν σε μια απόπειρα να μειωθεί τεχνητά το δημόσιο έλλειμμα και χρέος σύμφωνα με τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Εθνικοποίησε επίσης την εταιρεία που ήταν υπεύθυνη για την τεράστια διαρροή τοξικής λάσπης τον Οκτώβριο του 2010.
Ερωτηθείς από την EurActiv να σχολιάσει τις ανακοινώσεις περί εθνικοποιήσεων στην αγορά ενέργειας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Olivier Bailly, είπε ότι η Επιτροπή δεν έχει αντιδράσει ακόμη διότι δεν έλαβε επίσημες κοινοποιήσεις από την Ουγγαρία. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου