Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Αγκάθι ο κατώτερος μισθός


Παρά τα χαμόγελα, μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση και του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου, δεν βρέθηκε σημείο σύγκλισης για τον κατώτερο μισθό
Διαφωνίες μεταξύ ΓΣΕΕ - κυβέρνησης για το πλαίσιο των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα. Προτάσεις για αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας και ενίσχυση της απασχόλησης μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου από δύο επιτροπές
Παρά τα χαμόγελα, μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση και του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου, δεν βρέθηκε σημείο σύγκλισης για τον κατώτερο μισθό
Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχει ξεκαθαρίσει ο τρόπος καθορισμού του κατώτερου μισθού, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει? εντονότερη συμμετοχή στη διαδικασία. Χθες το θέμα αυτό συζητήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση με τους κοινωνικούς εταίρους, χωρίς ωστόσο να βρεθεί λύση.
Στη συνάντηση αποφασίστηκε η συγκρότηση δύο επιτροπών που μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους σχετικά με την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και την ενίσχυση της απασχόλησης. Παράλληλα, μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουν εξεταστεί οι παροχές των καταργηθέντων φορέων Εργατικής Εστίας και Κατοικίας (κοινωνικός τουρισμός, στεγαστικά προγράμματα κ.ά.).
Στο «μέτωπο» του κατώτερου μισθού αναμένεται να υπάρξουν παρεμβάσεις στον τρόπο καθορισμού του, θέμα που έχει θέσει η τρόικα και προβλέπεται στο Μνημόνιο. Μία από τις προτάσεις που θα εξεταστούν είναι να συζητούν οι κοινωνικοί εταίροι, αλλά να χρειάζεται και η κυβερνητική αποδοχή της όποιας συμφωνίας.
Μέχρι τον Φεβρουάριο ο κατώτερος μισθός καθοριζόταν από εργοδότες και ΓΣΕΕ, που υπέγραφαν την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Ωστόσο τον χειμώνα με νομοθετική παρέμβαση υπήρξε μείωση του κατώτερου μισθού κατά 22%, με την περικοπή να φτάνει το 32% για τους νέους.
Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σημείωσε πως «όσον αφορά το θέμα του κατώτερου μισθού η κυβέρνηση σέβεται τη συλλογική αυτονομία των κοινωνικών εταίρων, όπως επίσης και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και θα κινηθούμε σε αυτούς τους δύο άξονες προκειμένου να βρούμε κοινή λύση».
«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης και υποχώρησης», απαντά η ΓΣΕΕ, ζητώντας να επανέλθει ο κατώτερος μισθός στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος, τόνισε πως «αρνούμαστε να συζητήσουμε οτιδήποτε αφορά τον νέο τρόπο διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου