Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΕΛΠΕ: Θετικά λειτουργικά αποτελέσματα - Αρχίζουν οι πωλήσεις από την Ελευσίνα



Θετικά λειτουργικά αποτελέσματα ανακοίνωσε ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια κατά το Β’ τρίμηνο, με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA του Ομίλου στα €197 εκ. (+36% έναντι Β’ τριμ. 2011), κυρίως λόγω των περιθωρίων διύλισης που κυμάνθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το Δ΄ τρίμηνο 2008 (ενδεικτικά περιθώρια FCC Μεσογείου στα 6,6 $/bbl.) καθώς και της θετικής επίπτωσης από τον έλεγχο δαπανών με τα σταθερά κόστη μειωμένα κατά 10%.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η επίδοση αυτή επετεύχθη σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, με την ελληνική αγορά επηρεασμένη από αυξημένη αβεβαιότητα, επιδεινούμενες συνθήκες ρευστότητας και μειωμένη οικονομική δραστηριότητα, που οδήγησαν σε περεταίρω υποχώρηση της εγχώριας αγοράς καυσίμων κατά 12%. Επιπλέον, κατά το Β’ τρίμηνο, το εμπάργκο στο Ιράν και η ανάγκη για προσαρμογή στις πηγές προμήθειας αργού επιδείνωσαν περαιτέρω το ήδη δύσκολο περιβάλλον.
Τα Προσαρμοσμένα Καθαρά Κέρδη στα €86 εκ. (-7% έναντι Β’ τριμ. 2011) επηρεάστηκαν από ζημιές συναλλαγματικών διαφορών ύψους €46 εκ. λόγω αποτίμησης των δανείων σε δολάρια ΗΠΑ.
Η πρόσκαιρη μείωση των τιμών αργού οδήγησε σε υψηλές ζημιές αποτίμησης αποθεμάτων που, σε συνδυασμό με άλλα μη λειτουργικά αποτελέσματα, επηρέασαν αρνητικά τα δημοσιευμένα αποτελέσματα κατά €142 εκ., οδηγώντας σε Καθαρές Ζημιές €-28 εκ. (Β’ τριμ. 2011: Κέρδη €60 εκ.).
Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στο α΄ εξάμηνο ανήλθαν στα 131 εκατ. ευρώ.
Η μείωση στο κεφάλαιο κίνησης οδήγησε σε υποχώρηση του Καθαρού Δανεισμού σε σχέση με το Α’ τρίμηνο 2012 στα €1,8 δισ και το δείκτη μόχλευσης Δανεισμού / Απασχολούμενων Κεφαλαίων στο 43%.
Η διαδικασία εκκίνησης του διυλιστηρίου Ελευσίνας ολοκληρώνεται και οι πρώτες πωλήσεις προϊόντων από το νέο διυλιστήριο έχουν προγραμματιστεί για αρχές Σεπτεμβρίου. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου