Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Από την έκθεση της τρόικας "κρέμεται" και η Πτολεμαΐδα 5



Με τα μάτια στραμμένα στις ευρύτερες εξελίξεις σχετικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη θέση της χώρας στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα βρίσκονται οι επιτελείς της ΔΕΗ καθώς, όπως φαίνεται, η χρηματοδότηση της μονάδας 5 της Πτολεμαϊδας εξαρτάται από τη στάση που θα κρατήσουν οι Γερμανοί. Και οι Γερμανοί δεν προχωρούν σε καμία κίνηση πριν ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας και πριν, τουλάχιστον, τελειώσει το θέμα του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιόπιστων συνομιλητών του energypress όλα θα εξαρτηθούν από τις συνολικές πολιτικές εξελίξεις και πάντως ο δανεισμός για τη βασική στρατηγική επένδυση της ΔΕΗ στον τομέα της παραγωγής, δηλαδή τη νέα μονάδα στην Πτολεμαΐδα, παραμένει σε εκκρεμότητα.
Η μονάδα προϋπολογισμού 1,394 δισ. ευρώ, έχει ανατεθεί στην κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ, με υπεργολάβους τις Hitachi Power, Hitachi Ltd και την Hamon Environmental GmbH, και πρόσφατα εξασφάλισε την απαραίτητη έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΚΑ. Ωστόσο το χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης παραμένει ανοιχτό με τη ΔΕΗ να έχει ήδη απευθυνθεί τόσο στην ΕΤΕπ όσο και τον οργανισμό ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων της Γερμανίας, Hermes.
Μάλιστα η ελληνική εταιρεία προσέλαβε ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο την τράπεζα KFW, για να υποστηρίξει τη διαδικασία της παροχής εγγυήσεων και να διοργανώσει το δάνειο, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει αποτέλεσμα 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου