Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Τρόμος πάνω απ' τη Γερμανία της Energiewende! Κι όμως, τα είχαμε πει πολλά χρόνια νωρίτερα!

 






Για όσους κοιτούν τα τεχνικά δεδομένα, χωρίς να πιπιλίζουν το δάχτυλο και χωρίς να προσκυνούν εθελοτυφλώντας τη νέα θρησκεία της δήθεν "Πράσινης" ανάπτυξης, τα πράγματα ήταν απολύτως σαφή και ξεκάθαρα εδώ και πολλά χρόνια! Ήταν Μάιος του 2015, πάνω από 7 χρόνια έχουν..

περάσει, όταν το ιστολόγιο έκανε σειρά τριών αναρτήσεων με θέμα "Η ασφάλεια ηλεκτροδότησης και πώς να τη χάσετε", με ξεχωριστή αναφορά στην περίπτωση της Ελλάδας, στην περίπτωση της Γερμανίας και στην περίπτωση της Βρετανίας. Κι απ' τις τρεις χώρες σήμερα στη χειρότερη μοίρα βρίσκεται η Γερμανία, της διαβόητης Energiewende, που παρ' όλες τις δήθεν "Α"ΠΕ βλέπει με τρόμο την απειλή διακοπής της ροής του Ρωσικού φυσικού αερίου. Την ίδια στιγμή, η μεν Ελλάδα έχει τερματικό υποδοχής LNG και αγωγό από Αζερμπαϊτζάν, η δε Βρετανία έχει και δική της παραγωγή αερίου, ενώ στις 10/7/2022 οι αποθήκες της είναι ήδη γεμάτες κατά 94,81%.

Αυτό λοιπόν που πληρώνουν σήμερα οι Γερμανοί δεν είναι τίποτα διαφορετικό απ' την πλήρη αποτυχία της Energiewende. Και δυστυχώς στον ίδιο αποτυχημένο δρόμο, της αθρόας εγκατάστασης αιολικών και φαραωνικών φ/β εργοστασίων συνεχίζει να βαδίζει η Ελλάδα, προκειμένου απ' την άρον-άρον απολιγνιτοποίηση να ωφεληθούν οι ντόπιοι ολιγάρχες και Γερμανικές εταιρείες.

Πλέον είναι σαφές στους πάντες πως η απόπειρα της Γερμανίας να ελέγξει την τροφοδοσία της ΕΕ με φυσικό αέριο, με τους δίδυμους αγωγούς Nord Stream και Nord Stream 2, απευθείας απ' τη Ρωσία, γύρισε ως μπούμερανγκ σε βάρος της. Όπως φάνηκε το Σαββατοκύριακο 9-10/7/2022, τρόμος διακατέχει πλέον τους Γερμανούς σε ανώτατο επίπεδο, για την επικείμενη/ενδεχόμενη πλήρη διακοπή της ροής του Ρωσικού αερίου.

Ο υπερυπουργός Οικονομικών & Κλίματος Habeck, μιλώντας στις 9/7/2022 στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk για την κρίση εφοδιασμού με φυσικό αέριο, ζήτησε "περαιτέρω πολιτική στήριξη", καθώς "οι προσαρμογές των τιμών για τους καταναλωτές θα είναι δύσκολες και για μερικούς ανθρώπους πολύ δύσκολες", βάζοντας σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. Με άλλα λόγια ο Πράσινος Habeck αντιλαμβάνεται πως με το πολυετές μπάχαλο της Energiewende, την οποία οι Πράσινοι κυρίως προώθησαν, πλέον κινδυνεύει "να τους πάρουν με τις πέτρες".

Πολιτική στήριξη ωστόσο μάλλον δεν θα βρει, καθώς ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, ηγέτης του CSU, Markus Söder, σε συνέντευξή του στη WELT am Sonntag της 10/7/2022, είπε πως "η Γερμανία δεν είχε καμία πραγματικά ασφαλή κατάσταση εφοδιασμού" και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας των 3 τελευταίων πυρηνικών εργοστασίων, στην οποία αντιτίθεται ο Καγκελάριος Σολτς. Κι η επικεφαλίδα στην εικόνα είναι ξεκάθαρη: "Σε περίπτωση μπλακ άουτ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι μόνη υπεύθυνη". Βγήκαν ήδη τα πολιτικά μαχαίρια και μόλις πήγε περίπατο η "περαιτέρω πολιτική στήριξη", που ζήτησε ο Habeck.

Το μπάχαλο της Energiewende, με την αθρόα εγκατάσταση αιολικών στο βορρά, την αθρόα εγκατάσταση φ/β στο νότο και την υπερδεκαετή καθυστέρηση ανάπτυξης των απαιτούμενων δικτύων μεταφοράς βορρά-νότου, έχει καταστήσει τη Βαυαρία μια περιοχή εξαιρετικά επισφαλούς τροφοδότησης με ενέργεια και πλέον βιομηχανίες εξετάζουν τη μετεγκατάστασή τους απ' το νότο στο βορρά! Εκεί όπου έρχεται αξιόπιστο υδροηλεκτρικό και πυρηνικό ρεύμα απ' τη Σκανδιναβία, εκεί όπου πρόκειται να έρχεται υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Και πώς να βρει ο Habeck πολιτική στήριξη, όταν η Ένωση της Βαυαρικής Βιομηχανίας έδωσε στις 1/7/2022 στη δημοσιότητα έκθεση 50 σελίδων της εταιρείας συμβούλων Prognos, για τις επιπτώσεις από τη διακοπή τροφοδοσίας με Ρωσικό φυσικό αέριο. Η έκθεση δείχνει πως η διακοπή θα οδηγήσει σε ύφεση, με όλες τις συνέπειες για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποτραπεί όσο το δυνατόν περισσότερο ένα εμπάργκο φυσικού αερίου. Εάν παρόλα αυτά παρουσιαστεί διακοπή παράδοσης, ο ομοσπονδιακός διανομέας φορτίου πρέπει να διασφαλίσει ότι η οικονομική ζημιά θα περιοριστεί στο ελάχιστο. Ταυτόχρονα, πρέπει να τερματιστεί η υπάρχουσα εξάρτηση όσο το δυνατόν συντομότερα -ιδίως διαφοροποιώντας τις πηγές εφοδιασμού μας και επιταχύνοντας την υλοποίηση της ενεργειακής μετάβασης- και δεν πρέπει να δημιουργηθούν νέες μονόπλευρες εξαρτήσεις όσον αφορά τις προμήθειες ενέργειας.

Με άλλα λόγια η έκθεση πιστοποιεί πως 140GW "Α"ΠΕ είναι παντελώς ανίκανα να δώσουν ασφάλεια εφοδιασμού στη Γερμανία, παντελώς ανίκανα να διασφαλίσουν την υποκατάσταση ούτε καν 10GW φυσικού αερίου.


Από το greeklignite.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου