Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Οι εργαζόμενοι δεν τρομοκρατούνται»: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την δίωξη Βαμβουρέλλη στα ΕΛΠΕ (φωτ.)

 




Σήμερα Τρίτη εξετάζεται η προσφυγή του συνδικαλιστή Θεόφραστου Βαμβουρέλλη στην Επιθεώρηση Εργασίας - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε έξω από τα ΕΛΠΕ για την εκδικητική δίωξη του εργαζόμενου μηχανικού, με την οποία παραβιάζεται η εργατική νομοθεσία - Στο πλευρό του διωκόμενου ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, με την Μ. Ξενογιαννακοπούλου, τον Γ. Τσίπρα και τον Δ. Βίτσα να συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε..

νωρίς το πρωί της Τρίτης έξω από τα ΕΛΠΕ εξαιτίας της δίωξης του εργαζομένου, μηχανικού, υπεύθυνου τεχνικών έργων στα ΕΛΠΕ, Θεόφραστου Βαμβουρέλλη. Στην κινητοποίηση συμμετείχε το ΕΜΕΙΣ/ΑΡΚΙ και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

Την στήριξή τους στην άδικη δίωξη του εργαζόμενου έδειξαν με την παρουσία τους στην κινητοποίηση η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΖΑ - ΠΣ, ο Γ. Τσίπρας, βουλευτής Δ. Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και ο Δ. Βίτσας, βουλευτής Δ. Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. 















Στον εργαζόμενο ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη στις 9 Μάρτη ουσιαστικά με πολιτικά-συνδικαλιστικά αίτια ενώ ως αφορμή η διοίκηση επικαλέστηκε συμβάν ασφαλείας. Μάλιστα από τις 9 Μαρτίου του αφαίρεσαν το αντικείμενο εργασίας από τις χωρίς αιτιολόγηση.

Ακολούθησε προφορική ανακοίνωση διακοπής της σύμβασης δανεισμού ως ποινής στις 9 Μάρτη και μάλιστα πριν ασκηθεί οποιαδήποτε πειθαρχική δίωξη, ενώ σχεδόν ένα μήνα μετά και συγκεκριμένα στις 31/3 ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη όταν εκλήθη ο κ. Βαμβουρέλλης σε απολογία.

Αποτέλεσμα της πειθαρχικής διαδικασίας η επιβολή ποινής 20 εργάσιμων ημερών προσωρινής απόλυσης δύο ημέρες πριν τη λήξη της σύμβασης δανεισμού στις 30/6 και αφού ο εργαζόμενος είχε προσφύγει στην επιθεώρηση εργασίας στις 14/6 για βλαπτική μεταβολή λόγω άρνησης παροχής εργασίας εκ μέρους της εταιρείας. Στην ποινή προσμετρήθηκε παράπτωμα που δεν είχε καταλογιστεί στην κλήση απολογίας  με αποτέλεσμα η τελικά διαμορφωμένη ποινή αντιβαίνει στην αρχή της αναλογικότητας ως προς τα υποτιθέμενα παραπτώματα.











Κάτι που δε πρέπει να μας ξενίζει καθόλου, λόγω της εκδικητικής φύσης της ιστορίας είναι ότι οι άλλοι δύο εμπλεκόμενοι στο υποτιθέμενο συμβάν ασφαλείας, με κύρια ευθύνη ως προς τα προσαπτόμενα πειθαρχικά παραπτώματα, κλήθηκαν σε μεν απολογία χωρίς να τους προσάπτεται παράπτωμα δε και ως εκ τούτου δεν έλαβαν κάποια ποινή.

Ως αποτέλεσμα αυτών των πρόδηλα αντεργατικών χειρισμών ανακοινώθηκε στον εργαζόμενο μαζί με την ποινή ότι δε θα ανανεωθεί η σύμβαση δανεισμού του. «Η δίωξή μου είναι απλά ένα στιγμιότυπο της αυταρχικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει η Διοίκηση απέναντι σε εργαζόμενους του Ομίλου εδώ και αρκετό καιρό, με διάφορους τρόπους» επισημαίνει ο Θ. Βαμβουρέλλης

Προκαλούν έντονο προβληματισμό τα αίτια της κλήσης σε απολογία και της επιβολής ποινής και μάλιστα τόσου μεγέθους, δεδομένου ότι μόνο αυτός εγκλήθηκε πειθαρχικά για συγκεκριμένες Παραβάσεις του Εσωτερικού Κανονισμού Εργασίας της ΕΚΟ (ο οποίος είναι παρόμοιος με αυτόν της ΕΛΠΕ) όπως αυτές αναγράφονται στην κλήση και στην πειθαρχική απόφαση ως αιτιολογικό.

Στο τέλος Ιουνίου ο κ. Βαμβουρέλλης προχώρησε σε έφεση κατά της πειθαρχικής απόφασης στη Δευτεροβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή, ενώ είχε ήδη προσφύγει και στην Επιθεώρηση Εργασίας.


Από το left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου