Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Energean: Η Κρίση των Τιμών θα Επηρεάσει τον Πρίνο και την Επένδυση στο Κατάκολο;

Από το energia.gr
Οι δραματικές εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, με την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας του Covid-19, δοκιμάζουν τις αντοχές των εταιρειών του κλάδου, ασχέτως μεγέθους και κεφαλαιοποίησης. Η Energean δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση. Η ευόδωση της φιλόδοξης αναπτυξιακής στρατηγικής της εταιρείας εξαρτάται και συνδέεται με τρεις καίριες παραμέτρους:


την σκληρή πραγματικότητα των απαξιωμένων τιμών του μαύρου χρυσού, τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της εξαγοράς της Edison E&Ρ αλλά και την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την έναρξη των εργασιών για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος στο Κατάκολο.


Όσον αφορά στην πρώτη παράμετρο, αυτή επηρεάζει σημαντικά την ευρωστία της επένδυσης στον Πρίνο καθώς η βουτιά της τιμής του αργού υπονομεύει το παλαιό και πολυδάπανο κοίτασμα που έχει κόστος παραγωγής 20 δολάρια το βαρέλι. Η Energean έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της εγκατάστασης, όπως ανέφερε στο energia.gr. ο δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, νέο μέλος του ΔΣ και αντιπρόεδρος της ελληνικής θυγατρικής με ευθύνη τον τεχνικό συντονισμό των projects και του χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Πρίνου, των ερευνητικών δραστηριοτήτων στη Δυτική Ελλάδα, των projects του Κατακόλου και της ΥΑΦΑ στη Νότια Καβάλα, καθώς και τις σχέσεις με το ελληνικό Δημόσιο.


Ο δρ. Νικολάου τόνισε ότι η Energean καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να να διατηρήσει σε λειτουργία το μοναδικό κοίτασμα πετρελαίου στη χώρα, το οποίο, όμως, εξαιτίας και της παλαιότητάς του απαιτεί υψηλές επενδύσεις για την παραγωγή αξιόλογων ποσοτήτων πετρελαίου, οι οποίες καθίστανται εντελώς ασύμφορες ειδικά σε περιόδους χαμηλών τιμών. Σύμφωνα, όμως, με άλλους παράγοντες της αγοράς με τους οποίους επικοινώνησε το energia.gr, οι δυσχέρειες που έχουν προκληθεί είναι τέτοιες, ώστε η μόνη δυνατότητα που έχει η Energean είναι, όπως υποστηρίζουν, η πώληση ττων εγκαταστάσεων σε ξένους επενδυτές, κυρίως μικρούς διαχειριστές κοιτασμάτων από τις ΗΠΑ. Και τούτο, επειδή στο ευρύτερα αρνητικό περιβάλλον που επικρατεί εσχάτως για τις δραστηριότητες στον κλάδο του upstream, εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί δεν χρηματοδοτούν πλέον τα νέα έργα παραγωγής υδργονανθράκων, κυρίως πετρελαίου.

Για να αντιληφθούμε το μέτρο του προβλήματος, ειδικά για τον Πρίνο, από το 2018 όταν και παρήγαγε 4.000 βαρέλια ημερησίως, το αμέσως επόμενο έτος η παραγωγή υποχώρησε στα 3.300 βαρέλια και φέτος η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω. Η μόνη ελπίδα της  Energean έγκειται στην πλήρη ανάπτυξη του γειτονικού κοιτάσματος Έψιλον,κάτι που αναμένεται να συμβεί σε περίπου ένα έτος από σήμερα, εφόσον δεν προκύψουν νέα εμπόδια με την κατασκευή της νέας εξέδρας.  


Σε ό,τι αφορά στην δεύτερη παράμετρο, στις αρχές του μήνα οι Energean και Edison συμφώνησαν να προχωρήσουν στην τροποποίηση των όρων της εξαγοράς της Edison E&P από την Energean, ώστε να είναι όλα έτοιμα έως τα τέλη του έτους και να δοθεί η έγκριση των μετόχων της και των κυβερνήσεων που εμπλέκονται στη διαδικασία.

Αντιθέτως, ευοίωνες μοιάζουν να είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του υποθαλλάσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου, Κarish, στο Ισραήλ. Σύμωνα με τα όσα έχουν γνωστοποιήσει τα στελέχη της Energean, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει ότι το μεγαλύτερο μέρος της μελλοντικής παραγωγής της στην εν λόγω δομή, που έχει συμβολαιοποιήσει με πελάτες της, να μην επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις της τιμής του Brent, που θεωρείται το διεθνές benchmark, κάτι που θα ελαχιστοποιεί τις όποιες επιπτώσεις.


Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου ότι το κύτος της εξέδρας για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος (FPSO «EnergeanPower») που κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο της COSCO στην Κίνα, ρυμουλκήθηκε και αναχώρησε με κατεύθυνηση ναυπηγείο στην Σιγκαπούρη όπου θα τοποθετηθεί ο υπόλοιπος εξοπλισμός. Στόχος της Energean είναι έως τα τέλη του έτους να έχει ολοκληρωθεί η εξέδρα και να μεταφερθεί στο Ισραήλ, όπου θα εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει, ενώ η παραγωγή φυσικού αερίου από το Karish μέλλει να ξεκινήσει στο α’ εξάμηνο του 2021.  

“Όλα παγωμένα”

H τρίτη παράμετρος αφορά στην επένδυση του Κατακόλου, στην Ηλεία. Όπως εξήγησε στο energia.gr, ο δρ. Νικολάου, η πανδημία του Covid-19 είχε ως αποτέλεσμα να παγώσουν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την έκδοση των σχετικών αδειών. «Ο κορονοϊός και η αποχή από την κανονικότητα επηρεάζουν χρονικά το έργο. Βρισκόμαστε στη φάση όπου αναμένουμε από το ΥΠΕΝ να εγκρίνει την μελέτη περιβαλοντικών όρων, που είναι η τελική άδεια για να ξεκινήσουν οι εργασίες, να αγοραστούν τα απαραίτητα εργαλεία και εξοπλισμός, στο πλαίσιο του Field Development Plan που έχει εγκριθεί από τις 21/8 2017. Το εν λόγω σχέδιο είναι καταλυτικό καθώς περιλαμβάνει όλες τις φάσεις του έργου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Energean.


O ίδιος, είπε πως το έργο δεν θα εκτελεστεί όλο με μιάς, λόγω των περιορισμών που υπάρχουν. Θα ξεκινήσει με τις πρώτες δύο γεωτρήσεις, εκ των οποίων η μία θα είναι η πιλοτική που θα επιβεβαιώσει τα δεδομένα των παλαιότερων γεωτρήσεων. Το συνολικό κόστος των δύο γεωτρήσεων ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ, ενώ όταν κατασκευαστεί η όλη υποδομή, προβλέπεται να επενδυθούν ακόμη 50-100 εκατ.

Η μεταφορά του πετρελαίου θα γίνεται ως εξής: Θα τοποθετηθεί μια σημαδούρα σε απόσταση 400 μέτρων από την ξηρά. Εκεί θα δένει ένα μικρό δεξαμενόπλοιο που θα φορτώνει αργό από τις 3 δεξαμενές που θα έχουν κατασκευαστεί και θα αποπλέει για την Καβάλα, όπου και θα γίνεται η επεξεργασία του. Όταν θα έχει «καιρό», απλώς δεν θα καταπλέουν τα τάνκερ, εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Energean.

Ο δρ. Νικολάου υποστήριξε, μάλιστα, πως είναι μύθος ότι το κοίτασμα του Κατακόλου εμπεριέχει υπερβολικές ποσότητες θείου, που το καθιστούν δύσκολο στην εκμετάλλευση, αναφέροντας ότι ο Πρίνος «είναι θανατηφόρος», αφού εμπεριέχει 45% θείο!

Η Energean είχε προγραμματίσει να μεταφέρει το γεωτρύπανο στην περιοχή του Κατακόλου, τον χειμώνα του 2020, ώστε να μην εμποδιστεί η τουριστική κίνηση στο λιμάνι, ενώ όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, η όλη υποδομή θα είναι χερσαία, λόγω των περιορισμών που έχει θέσει η αρχαιολογική υπηρεσία.

Το πιστοποιημένο κοίτασμα στην περιοχή ανέρχεται σε 10 εκατ. βαρέλια, αλλά ο δρ. Νικολάου μας αποκάλυψε ότι «όλα είναι πιθανά», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κοίτασμα ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο μετά τις τελευταίες αναθεωρήσεις, αν και επέμεινε ότι δεν μπορεί να ανακοινωθεί κάτι τέτοιο αν δεν επιβεβαιωθεί από τα σεισμικά δεδομένα. 


Τα οφέλη για την περιοχή

Ο αντιπρόεδρος της Energean ανέφερε ότι τα άμεσα οφέλη της επένδυσης στην περιοχή θα είναι, η δημιουργία 60-70 μόνιμων νέων θέσεων εργασίας που θα αυξάνεται σε 100, σε εποχική βάση, ενώ για κάθε μία μόνιμη θέση εργασίας στην υποδομή, θα δημιουργηθούν μέχρι και 3 πρόσθετες θέσεις, όπως έδειξε και η εμπειρία της εταιρείας στην Καβάλα.

Παράλληλα, θα ενισχυθούν τα εισοδήματα, θα μπει η νέα τεχνολογία στην περιοχή, θα δημιουργηθούν νέες υποδομές, όπως νέοι δρόμοι και θα υπάρξουν αυξημένες δράσης κοινωνικής ευθύνης. «Από τα 15 εκατ. ευρώ που δίνουμε στον Πρίνο, σε ετήσια βάση, το 1/5 αυτών των πόρων θα κατευθυνθεί στο Κατάκολο», είπε ο ίδιος.

Ο δρ. Νικολάου επέμεινε ότι η Energean έχει αφομοιώσει «τους πιο αυστηρούς ευρωπαϊκούς όρους περιβαλλοντικής προστασίας, έχοντας τοποθετήσει σταθμούς μέτρησης της ατμόσφαιρας και θορύβου πάνω από το λιμάνι και στη θέση όπου μέλλει να αναπτυχθεί η βασική υποδομή, ενώ μετρήσαμε όλες τις ατμοσφαιρικές παραμέτρους επί ένα έτος. Η Energean έχει διενεργήσει 14 γεωτρήσεις στην περιοχή του Κατακόλου, εκ των οποίων οι 6 στην θάλασσα, ενώ συνολικά, έχει πραγματοποιήσει 38 γεωτρήσεις πέριξ της Πελοπονήσσου και 20 στην Ζάκυνθό χωρίς να συμβεί το παραμικρό ατύχημα».


Έχει φυσικό αέριο η περιοχή;

Ο αντιπρόεδρος της Energean προέβη και σε μια αποκάλυψη, μιλώντας στο energia.gr. Είπε ότι η εταιρεία έχει εντοπίσει τρείς χερσαίες περιοχές που περικλείουν φυσικό αέριο. «Δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς ποσότητες καθώς συνεχίζουμε τις έρευνες. Ωστόσο έχουμε μια πρώτη ένδειξη ότι η περιοχή κρύβει περισσότερο φυσικό αέριο από πετρέλαιο!»

Ο δρ. Νικολάου συνέχισε: «Τα πρώτα βιοχημικά αποτελέσματα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι πολύ ενθαρρυντικά. Το φυσικό αέριο που θα παραχθεί όταν εξαντληθεί το κοίτασμα πετρελαίου, θα αλλάξει συνταρρακτικά την περιοχή. Αυτό αναμένεται να συμβεί, εφόσον δεν υπάρξει κάποια εντυπωσιακή ανατροπή των πραγμάτων, στα επόμενα 10-12 χρόνια. Τότε θα μετατραπούν οι εγκαταστάσεις πετρελαίου σε φυσικό αέριο. Ο Νομός Ηλείας θα επωφεληθεί ιδιαίτερα από το φυσικό αέριο, που θα χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».   

Μπορεί η Energean να έχει εκπονήσει ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα επέκτασης δραστηριοτήτων και να έχει θέσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών της, όμως, όλα τούτα αναμένεται να επιβεβαιωθούν, το αργότερο έως τα τέλη του έτους, όταν και θα έχει αποκαλυφθεί το πραγματικό κόστος της κρίσης του κορονοϊού στην ελληνική και παγκόσμια οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου