Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Ανησυχία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου για το Μέλλον των Εργαζομένων στην Ενεργειακή

Από το energia.gr
Την ανησυχία του για το μέλλον των εργαζομένων της Ενεργειακής με αφορμή τις εξελίξεις στα Πετρέλαια της Καβάλας εκφράζει με  ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ. Μεταξύ άλλων το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο αναφέρει ότι «η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, η προβλεπόμενη νέα οικονομική κρίση δρα ως καταλύτης στην επιτάχυνση των προϋπαρχόντων σχεδιασμών της εταιρίας καλώντας επί της ουσίας τους εργαζόμενους για μια ακόμα..
φορά να θυσιαστούν στο βωμό της δικής της κερδοφορίας.

Όλες οι ενέργειες του προηγούμενου διαστήματος δείχνουν πως η εταιρία αυτό που ήθελε ήταν με αφορμή τον Πρίνο να μπει στα ενεργειακά δεδομένα της Ανατ. Μεσογείου, να πατήσει πόδι σε πιο κερδοφόρα κοιτάσματα.»

Στη συνέχεια το ΠΑΜΕ τονίζει ότι «η επιχείρηση αφού σταμάτησε τις νέες γεωτρήσεις, απολύοντας εργαζόμενους («οικειοθελείς αποχωρήσεις») στους οποίους έταζε ότι θα επανέλθουν σε λίγους μήνες, έρχεται να ζητήσει νέες θυσίες εκβιάζοντας με οριστικό λουκέτο.

Επί της ουσίας απαιτεί από την κυβέρνηση νέα δωράκια σαν κι αυτά που πήρε με αφορμή το ζήτημα του κορονοϊού. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι «πήραμε μια ανάσα από την ένταξή μας στις εταιρείες που ορίζει η τελευταία πράξη νομοθετικού περιεχομένου για προστασία από τα προβλήματα που έχουν προκύψει εξαιτίας της πανδημίας, αλλά ίσως αποδειχτεί πως ακόμα κι αυτό δεν είναι αρκετό». Παράλληλα καλούν τους εργαζόμενους να βάλουν ξανά πλάτη! Οι δηλώσεις του προέδρου του σωματείου των εργαζομένων που εμφανίζεται πρόθυμος και καλεί επί της ουσίας τους εργαζόμενους να ξαναβάλουν πλάτη κινείται στη γραμμή της εργοδοσίας και δεν μπορεί να αποτελέσει οδηγό για τη δράση του σωματείου.

Η ΕΓ του ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους στην εξόρυξη στον κόλπο της Καβάλας να μη δεχθούν καμία δυσμενή μεταβολή στα εργασιακά τους δικαιώματα. Να οργανώσουν τώρα την πάλη τους μαζί με όλα τα συνδικάτα της περιοχής, τους εργαζόμενους. Καλεί τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα συνδικάτα  να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Σας καλούμε να πορευτούμε μαζί απέναντι στην εργοδοσία, την κυβέρνηση για να βάλουμε φρένο στις επιδιώξεις τους. Οι εργαζόμενοι δεν είναι υπεύθυνοι για τις διεθνείς εξελίξεις και ανταγωνισμούς, ούτε και για τις επιλογές των εργοδοτών τους, οι οποίες υποτάσσονται σε έναν και μόνο νόμο, αυτόν της μεγιστοποίησης του κέρδους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου