Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Επί ποδός πολέμου για να εμποδίσει την επίσκεψη Vitol το σωματείο των ΕΛΠΕ- Οι προσφυγές σε Ε.Κεφαλαιαγοράς-Ευρωκοινοβούλιο

Από το energypress.gr
Επί ποδός πολέμου βρίσκονται σήμερα και αύριο οι συνδικαλιστές στα ΕΛΠΕ, προκειμένου να εμποδίσουν την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις, αντιπροσωπείας της ολλανδικής Vitol, του ενός εκ των δύο διεκδικητών του ελληνικού ομίλου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ομάδα στελεχών των Ολλανδών, επρόκειτο να επισκεφτούν σήμερα τα διυλιστήρια της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου, και αύριο εκείνο της Θεσσαλονίκης.

Δεν αποκλείεται βέβαια, τα πλάνα να..
έχουν αλλάξει, μετά και την προ εβδομάδας απαγόρευση εκ μέρους των συνδικαλιστών της εισόδου στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, εκπροσώπων της ελβετικής Glencore, του έτερου "μνηστήρα". Ακριβώς για να αποφευχθούν νέες καθυστερήσεις, δεν αποκλείεται οι Ολλανδοί να ενημερωθούν για τις παραγωγικές εγκατατάσεις των ΕΛΠΕ, σε άλλο χώρο, όπως ακριβώς συνέβη και με τους Ελβετούς.

Ερωτηθείς εξάλλου σε συνεντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την παρεμπόδιση των υποψηφίων επενδυτών να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, ο πρόεδρος του ομίλου, Στάθης Τσοτσορός, χαρακτήρισε το θέμα σοβαρότατο, τονίζοντας ότι αναμένονται κυβερνητικές πρωτοβουλίες προκειμένου να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο στάδιο της διαδικασίας. Το πιθανότερο είναι ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, η υποχρέωση για επί τόπου επίσκεψη των υποψηφίων επενδυτών, θα "ικανοποιηθεί" με ενημέρωσή τους σε κάποιον άλλο χώρο.

Προσφυγές σε Ε.Κεφαλαιαγοράς- Ευρωκοινοβούλιο

Εκτός της παρεμπόδισης των επενδυτών να επισκεφθούν τα διυλιστήρια, το σωματείο των ΕΛΠΕ προχώρησε και σε προσφυγές τόσο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και στο Ευρωκοινόβουλιο.

Το σωματείο καλεί την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρέμβει στην προωθούμενη πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ, επικαλούμενο παραβίαση των κανόνων της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς. Επισημαίνει ότι η διαδικασία που έχει κινηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, θέτει σε κίνδυνο τόσο το δημόσιο συμφέρον εν γένει όσο και ειδικότερα το συμφέρον των ΕΛΠΕ, των βασικών μετόχων της εταιρείας, των επενδυτών που κατέχουν μετοχές των ΕΛΠΕ, καθώς βεβαίως και των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ.

Ταυτόχρονα έχει προσφύγει και στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία έχει σαν αντικείμενο υποθέσεις που αφορούν στην τήρηση των κανόνων της ΕΕ σε θεσμικό επίπεδο, ελέγχοντας μεταξύ άλλων και την Κομισιόν για τον τρόπο άσκησης των αρμοδιοτήτων της.

Στην ουσία, το σωματείο των ΕΛΠΕ επισημαίνει ότι η διαδικασία πώλησης του 50,1% του ομίλου, παραβιάζει την οδηγία 2004/25/ΕΚ για τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς, ενώ θεωρεί ότι εγείρονται ερωτήματα ως προς τη συμβατότητα της εν λόγω διαδικασίας με τις πολιτικές και τους κανόνες της Ε.Ε. στους τομείς της ενέργειας και της κεφαλαιαγοράς. Ήδη έχει ενημερωθεί η Επιτροπή Αναφορών και προσωπικά η πρόεδρός της, Cecilia Wikström, καθώς και ευρωβουλευτές τόσο Ελληνες, όσο και από άλλες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου