Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Ένας αιώνας υπερθέρμανσης, σε μόλις 35 δευτερόλεπτα

Από το energypress.gr
Ένα κινούμενο κλιπ, "Ο Κύκλος της θερμοκρασίας", δείχνει ότι κάθε χώρα στον πλανήτη βρίσκεται πλέον στο κόκκινο.

Το βίντεο δείχνει το ρυθμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη για χώρες από όλο τον κόσμο, από το Αφγανιστάν μέχρι τη Ζιμπάμπουε.

Αντί να παραμείνει σταθερή, είναι ξεκάθαρο ότι η θερμοκρασία για τις περισσότερες από 100 χώρες ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά λόγω..
της αύξησης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Ενώ υπάρχουν μεμονωμένες διακυμάνσεις φοράς αλλαγής της θερμοκρασίας, από έτος σε έτος, η τάση ανόδου είναι αδιαμφισβήτητη.

Είναι επίσης σαφές ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη επιταχύνεται. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες (που ξεκινούν γύρω στα 14 δευτερόλεπτα στο βίντεο), οι ράβδοι αρχίζουν να απομακρύνονται όλο και περισσότερο από το κέντρο.

Τα πιο δροσερά από το κανονικό χρόνια αρχίζουν να γίνονται πιο σπάνια και μέχρι τη δεκαετία του 1990 έχουν σχεδόν εξαφανιστεί τελείως.

Τα τελευταία τρία χρόνια ήταν τα πιο καυτά που καταγράφηκαν ποτέ. Ορισμένες μάλιστα χώρες ήταν περισσότερο από 2°C πιο θερμές από τη γραμμή σύγκρισης που είναι ο μέσος όρος της περιόδου 1951-1980 που χρησιμοποιήθηκε στο γραφικό.

Ο κόσμος μας έφθασε τους 1,5 ° C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα για λίγους μήνες το 2016.

Εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη ανέβει μόνιμα πάνω από αυτό το όριο, πιθανόν η θάλασσα να καταπιεί τα μικρά νησιωτικά κράτη, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι να πεθάνουν και τα κύματα καύσωνα να γίνουν περισσότερο συχνά και έντονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου