Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Σκιές στην Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Από το energia.gr
Βαριές σκιές στην ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) ρίχνει η άσκηση ποινικής δίωξης κατά Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και συνεργατών του για τα εγκλήματα της κακουργηματικής απάτης κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό διάπραξη απάτης σε..
βάρος του Δημοσίου, που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Αθηνών για την υπόθεση των χρεών της Λιπασματοβιομηχανίας ELFE (συμφερόντων Λαυρεντιάδη) προς τη ΔΕΠΑ.

Οι φόβοι για ναυάγιο της επικείμενης ιδιωτικοποίησης πυκνώνουν, με δεδομένο ότι το χρέος της ELFE σήμερα αγγίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 120 εκατ. ευρώ, ενώ η ΔΕΠΑ συνεχίζει να προμηθεύει με αέριο τη Λιπασματοβιομηχανία με παράδοση από την ELFE μεταχρονολογημένων επιταγών από το 2016.

Κύκλοι των μετόχων της ΔΕΠΑ (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ) έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για την έκθεση της εταιρείας εν όψει ιδιωτικοποίησης και για το ενδεχόμενο το υψηλότατο αυτό χρέος να οδηγήσει σε χαμηλές οικονομικές προσφορές ή και να αποθαρρύνει υποψήφιους επενδυτές.

Ο φάκελος της υπόθεσης (διαβιβάστηκε για διενέργεια κύριας ανάκρισης στις 30.7.2018) περιλαμβάνει καταγγελίες για σκοτεινές διαδρομές χρήματος, παρένθετες εταιρείες στο εξωτερικό και οργανωμένο σχέδιο ζημιάς της ΔΕΠΑ. Η ποινική δίωξη έρχεται κατόπιν πολυσέλιδης μηνυτήριας αναφοράς προς τις εισαγγελικές αρχές που κατατέθηκε από τη νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ, μετά την απομάκρυνση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Θεόδωρου Κιτσάκου από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη τον Νοέμβριο του 2017. Στα υψηλά κλιμάκια του υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε δυσφορία, καθώς είχαν φθάσει πληροφορίες για ευνοϊκή μεταχείριση της ELFE από την προηγούμενη διοίκηση και μη είσπραξη από τη ΔΕΠΑ των οφειλών της Λιπασματοβιομηχανίας. Την ίδια περίοδο είχε διενεργηθεί έρευνα στα γραφεία της ΔΕΠΑ από την Οικονομική Αστυνομία, ενώ και η Αρχή για την Καταπολέμηση Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες τον Απρίλιο του 2016 είχε ζητήσει στοιχεία από την τότε διοίκηση της ΔΕΠΑ.

Στη μηνυτήρια αναφορά της ΔΕΠΑ καταγγέλλεται ένα σύστημα παρένθετων κυπριακών εταιρειών και ελληνικών εταιρειών-φαντάσματα που λειτουργούν ως προπέτασμα, με σκοπό να χαθεί η διαδρομή του χρήματος και να απογυμνωθεί η Λιπασματοβιομηχανία από τα περιουσιακά της στοιχεία. Απώτερος στόχος, όπως επισημαίνεται στην αναφορά, είναι να αποκρύψει τα πραγματικά στοιχεία της ELFE, μεταφέροντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε συνδεδεμένες παρένθετες εταιρείες με τις επωνυμίες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, PFIC LTD, CENTROFARO SERVICES LTD, BFS ΑΕΒΕ, Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ κ.ά.

Το 2014 και υπό το βάρος της υπόθεσης υπεξαίρεσης στην Proton Bank, ο πρόεδρος της Αρχής για την Καταπολέμηση Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Παναγιώτης Νικολούδης δεσμεύει με διάταξή του τα ακίνητα της εταιρείας ELFE «ως τμήμα του εγκληματικού προϊόντος» του Λ. Λαυρεντιάδη.

Τον Δεκέμβριο του 2015 και ενώ η ΔΕΠΑ έχει ενημερώσει τη Βιομηχανία Λιπασμάτων ότι υπό το βάρος οφειλών που συνεχώς αυξάνονται θα προχωρήσει σε διακοπή της παροχής αερίου, αναλαμβάνει διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ ο κ. Κιτσάκος (πρώην γενικός διευθυντής της ELFE το 2010), στον οποίο καταλογίζεται ότι επέδειξε ανοχή προς την ELFE, ξεκινώντας διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή του χρέους με ακίνητα «παγωμένα» από την Αρχή Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος.


(«ΤΟ ΒΗΜΑ»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου