Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Από «σαράντα κύματα» περνά η πώληση των ΕΛΠΕ

Από το insider.gr
Από «σαράντα κύματα» δείχνει να περνά η πώληση του 50,1% του µετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Πετρελαίων, καθώς κατά το τελευταίο δεκαήμερο δεν κατέστη δυνατή η επίσκεψη των εκπροσώπων των επενδυτών, της ελβετικής Glencore και της ολλανδικής Vitol στις εγκαταστάσεις του ομίλου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα, Δευτέρα, αναβλήθηκε η επίσκεψη που προγραμμάτιζαν να πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα οι εκπρόσωποι της ολλανδικής Vitol, στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ενώ..
το Πανελλήνιο Σωματείο των Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ) ετοιμάζει εντός της εβδομάδας προσφυγή και στη Βρετανική Κεφαλαιαγορά καθώς η εταιρεία είναι η εισηγμένη και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Καθώς πλέον η επιχείρηση εισέρχεται σε ένα κρίσιμο τρίμηνο κατά το οποίο θα κριθεί η πορεία της ιδιωτικοποίησης, επιπλέον εμπόδια εμφανίζονται στο «δρόμο» προς την πώληση.

Ήδη το ΠΣΕΕΠ έχει καταθέσει αναφορές στην Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας που έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα επιχειρεί να περάσει το μήνυμα προς τους επενδυτές ότι είναι «ανεπιθύμητοι».

Ο πρόεδρος του Σωματείου, Παναγιώτης Οφθαλμίδης, μιλώντας τη Δευτέρα στο insider.gr αναφέρει ότι θα συνεχιστούν οι ενέργειες για την παρεμπόδιση της πώλησης ενώ σημειώνει ότι «από ό,τι φαίνεται η αντίδραση των εργαζομένων έχει αποφέρει καρπούς. Την προηγούμενη εβδομάδα δεν επιτρέψαμε την είσοδο των εκπροσώπων της Glenore στις εγκαταστάσεις και θεωρούμε ότι αυτό λειτούργησε αποθαρρυντικά και για τους εκπροσώπους της Vitol σήμερα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να επισπεύσει την πώληση ενώ οι εκπρόσωποι των εργαζομένων καταγγέλλουν παρατυπίες στη διαδικασία από την πλευρά του TAIΠΕΔ ενώ θεωρούν ότι η προσφυγή στη Βρετανική Κεφαλαιαγορά μπορεί να επιφέρει επιπλέον εμπόδια στην πώληση. Από την άλλη, η κλήτευση της Glencore από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και η

Ερωτηθείς εξάλλου σε συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την παρεμπόδιση των υποψηφίων επενδυτών να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, ο πρόεδρος του ομίλου, Στάθης Τσοτσορός, χαρακτήρισε το θέμα σοβαρότατο, τονίζοντας ότι αναμένονται κυβερνητικές πρωτοβουλίες προκειμένου να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο στάδιο της διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις για τα οικονομικά αποτελέσματα το 2018 (αναμένονται κέρδη άνω του 1 δις ευρώ) δημιουργούν θετικό έδαφος για υψηλότερο τίμημα στη β' φάση του διαγωνισμού ενώ κατά το β' τρίμηνο ο όμιλος κατέγραψε ιστορικό υψηλό δημοσιευμένων κερδών και ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα παρά τη μείωση σε περιθώρια διύλισης και ισοτιμία δολαρίου και τις προγραμματισμένες συντηρήσεις διυλιστηρίων, κατέγραψαν τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ). Ειδικότερα στο β΄ τρίμηνο τα δημοσιευμένα κέρδη EBITDA ανήλθαν στα 307 εκατ. έναντι 152 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οδηγώντας τα αντίστοιχα για το α’ εξάμηνο στα 473 εκατ. (+25%), ενώ τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 151 εκατ. για το β’ τρίμηνο (έναντι 44 εκατ. ευρώ πέρυσι) και 225 εκατ. (+34%) στο α’ εξάμηνο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου