Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Βγαίνει ο διαγωνισμός για τον ΔΕΣΦΑ, η ιταλική Snam ανάμεσα στα φαβορί

Από το energypress.gr
Χορός υποψηφίων γύρω από το ΔΕΣΦΑ, ο διαγωνισμός για τον οποίο προκηρύσσεται από το ΤΑΙΠΕΔ μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Παλιοί γνώριμοι αλλά και νέοι μνηστήρες, αυτόνομα ή σε συνεργασία, έχουν χτυπήσει τις τελευταίες εβδομάδες την πόρτα του υπουργείου Ενέργειας και του ΤΑΙΠΕΔ, ενόψει της προκήρυξης του νέου διαγωνισμού, που όπως δήλωσε προ ημερών ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, θα γίνει εντός του μήνα.

Ανάμεσά τους και οι Ιταλοί της Snam, που όντας μέτοχοι του αγωγού TAP, λέγεται πως..
είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τον ΔΕΣΦΑ, ποντάροντας στις συνέργειες που συνεπάγεται η απόκτηση του διαχειριστή του δικτύου φυσικού αερίου για μια σειρά επενδυτικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή. Το ίδιο ισχύει σύμφωνα με πληροφορίες και για την ισπανική Enagas, όπως και για την βελγική Fluxys που επίσης κατέχουν μερίδιο στον TAP, μαζί με την αζέρικη Socar, την οποία κάποιες παλαιότερες πληροφορίες ήθελαν να εκφράζει εκ νέου ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ.

Στους ενδιαφερόμενους συγκαταλέγεται επίσης η ολλανδική Gasunie, η ρουμανική Transgaz, καθώς επίσης και νέοι παίκτες σαν την γαλλική GRTgas, αλλά και funds όπως τα SFPI και Marguerite. Τα τελευταία, εφόσον κατέβουν στον νέο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να συμμετάσχουν σε σχήματα με κάποιο ευρωπαίο διαχειριστή, καθώς αυτό αποτελεί πλέον προϋπόθεση για την διεκδίκηση της ελληνικής εταιρείας.

Τις τελευταίες εβδομάδες βρέθηκαν στην Αθήνα εκπρόσωποι αρκετών από τις παραπάνω εταιρείες, καθώς επίσης στελέχη νέων μνηστήρων από την Ανατολική Ευρώπη, όπως από την Τσεχία και την Ουγγαρία. Το ίδιο ισχύει και για δύο εκπροσώπους ξένων χρηματοοικονομικών οίκων που λειτουργούν ως εν δυνάμει σύμβουλοι ενδιαφερομένων εταιρειών, και οι οποίοι βρέθηκαν στην Αθήνα, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία και να προετοιμάσουν το έδαφος για πιθανή συμμετοχή των πελατών τους στο διαγωνισμό. Οι συγκεκριμένοι εκπρόσωποι τραπεζικών οίκων είχαν τον Μάιο επαφές μεταξύ άλλων με τις ελληνικές αρχές, τον ΔΕΣΦΑ και άλλους θεσμικούς ενεργειακούς φορείς, προκειμένου να χαρτογραφήσουν το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς φυσικού αερίου μέσα στο οποίο καλείται να δραστηριοποιηθεί κάθε εν δυνάμει επενδυτής. 

Άνθρωποι με γνώση των μέχρι σήμερα επαφών και διεργασιών υποστηρίζουν στο "Energypress" ότι αρκετοί από τους παραπάνω παίκτες έχουν ήδη "σκανάρει" το 10ετές επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ, και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία παραμένει μια ιδιαίτερα ελκυστική περίπτωση για σοβαρούς επενδυτές, με ισχυρές επιχειρηματικές προοπτικές.

Στο ισχυρό ενδιαφέρον εκτιμάται ότι βοηθά και το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% θα γίνει με διαδικασίες fast track, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2017, εξέλιξη που στέλνει μύνημα στους ξένους επενδυτές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τρέξει το σχετικό project.

Το ενδιαφέρον μάλιστα για τον ΔΕΣΦΑ θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, όπως λέει γνώστης του χώρου, εάν ο κανονισμός τιμολόγησης παρείχε φορολογικά και άλλα κίνητρα σε όποιον πραγματοποιεί επενδύσεις, κατά το μοντέλο όσων ισχύουν σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία και την Βρετανία.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, η προκήρυξη θα απευθύνεται μόνο σε ευρωπαϊκούς διαχειριστές δικτύου, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα εμπλοκής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp) αντίστοιχα με εκείνα που παρατηρήθηκαν στην περίπτωση της Socar. 

Δεν είναι πάντως λίγοι όσοι θεωρούν πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο να επιτευχθεί τίμημα υψηλότερο από τα 400 εκατ. ευρώ του αρχικού διαγωνισμού. Αφενός λόγω των διεθνών συγκυριών στο χώρο της ενέργειας και της μεγάλης αυτή την στιγμή προσφοράς εταιρειών προς πώληση όπως ο ΔΕΣΦΑ, αφετέρου λόγω της αβεβαιότητας που προέκυψε με την ατυχή εξέλιξη του προηγούμενου διαγωνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου