Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

20% αλήθεια = 100% ψέμα. Ο Αίολος χτυπά σαν παρτιζάνος και μετά μην τον είδατε, εξαφανισμένα τα αιολικά!


Από το greeklignite.blogspot.gr
"Βούιξε τον τόπο" για τις 29/5 η προπαγάνδα, πως "Το 20% της χθεσινής κατανάλωσης ρεύματος στην Ελλάδα καλύφθηκε από ανεμογεννήτριες, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη". Η προδήλως "μούφα" είδηση θυμίζει άλλες ανάλογες, που αναδημοσιεύουν συστηματικοί πράσινοι παπαγάλοι, διασπείροντας σύγχυση στην κοινή γνώμη, όπως το πριν ένα χρόνο "Η Πορτογαλία κάλυψε με ΑΠΕ πλήρως τη ζήτηση από τις 06.45 το πρωί του Σαββάτου 7 Μαΐου μέχρι τις 05.45 την επόμενη Τετάρτη". Στην Πορτογαλία, που η κύρια μορφή ΑΠΕ είναι τα υδροηλεκτρικά, φρόντισαν να συνοδεύουν την είδηση με εικόνες ανεμογεννητριών. Εδώ δεν χρειάστηκε καν, μας το είπαν κατευθείαν: "είδατε τι καλές που είναι οι ανεμογεννήτριες;" Απίστευτη πια η γελοιότητα της προπαγάνδας, τους αξίζει πραγματικά να ηλεκτροδοτούνται μόνο απ' τις "καλές τους" ανεμογεννήτριες. Και να κάνουν στην περίπτωση αυτή ..
παρέα μόνο με τον αλήστου μνήμης Ταμήλο, με τη γκαζόλαμπα σε κάποιο χωριό, να περιμένουν τις αρκούδες να βγουν βόλτα.

Στην 1η εικόνα λοιπόν βλέπουμε την κατάσταση στις 29/5 και πράγματι τα αιολικά φαίνονται να δίνουν σημαντικό ποσοστό της ημερήσιας ζήτησης, τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι. Επειδή στην Ελλάδα η έννοια της διαφάνειας στην παροχή των στοιχείων έχει μια εντελώς ανύπαρκτη ερμηνεία, τα στοιχεία προέρχονται από την "πλατφόρμα διαφάνειας" του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχειριστών Ηλεκτρισμού, του Entso-e.

Θα πρέπει καταρχήν να έχουμε κατά νου πως το τέλος Μαΐου είναι εποχή χαμηλής ζήτησης ηλεκτρισμού, καθώς η θερμοκρασία έχει ανεβεί αρκετά ώστε να μη χρειάζεται θέρμανση, αλλά δεν έχει ανέβει αρκετά ώστε να χρειάζεται κλιματισμός και δεν έχουν έλθει ακόμα οι τουρίστες σε μεγάλους αριθμούς, ώστε ν' αυξηθεί ο πληθυσμός που ζητά ηλεκτρισμό. Συνεπώς τα αιολικά κάλυπταν μερίδιο 20% σε μικρή πίτα, γι' αυτό και οι ΑΠΕτεώνες μίλησαν για ποσοστό κι όχι για μεγαβατώρες (η μεσημεριανή αιχμή ζήτησης ήταν στις 12:00 στα 5751MW και η μέγιστη αιχμή ζήτησης στις 21:00 έφθασε μόλις τα 5952MW). Απ' το διάγραμμα δυο πράγματα προκύπτουν ως σημαντικά: η μεγάλη συμμετοχή του φυσικού αερίου, που αυξάνεται όσο εξαφανίζονται τα αιολικά και τα Φ/Β, αλλά και η πτώση της συμμετοχής των αιολικών με την πάροδο της ημέρας. 

Επειδή χρειαζόμασταν ρεύμα και στις 27/5 και στις 28/5 και στις 30/5 κι όχι μόνο στις 29/5 κι επειδή προφανώς δεν γίνεται να έχουμε διαφορετικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής για κάθε ημέρα της εβδομάδας, ας δούμε την ευρύτερη εικόνα ...
πριν και μετά τις 29/5, αυτή που επιμελώς αποκρύπτει η αιολική προπαγάνδα.



Όπως λοιπόν βλέπουμε στην πιο πάνω εικόνα, που δείχνει τα στοιχεία παραγωγής στις 30/5, μια μέρα μετά τις διθυραμβικές ανακοινώσεις της αιολικής προπαγάνδας ο Αίολος είχε φροντίσει για ακόμα μια φορά επιμελώς να εξαφανιστεί και τα αιολικά ήταν περίπου ανύπαρκτα: από εγκατεστημένη ισχύ 1875MW η αποδιδόμενη ισχύς ήταν κατά μέγιστο 436MW μετά τα μεσάνυχτα (01:00-02:00), που ο κόσμος είχε κοιμηθεί και κατ' ελάχιστο 89MW, το καταμεσήμερο (13:00-14:00). Σκέτος παρτιζάνος ο Αίολος, εμφανίζεται εκεί που δεν τον περιμένει κανείς, ανεβάζει στροφές στις ανεμογεννήτριες και εξίσου ξαφνικά εξαφανίζεται, αφήνοντας την προπαγάνδα στα κρύα του λουτρού.



Στις 31/5; Μια απ' τα ίδια, εντελώς ανύπαρκτα τα αιολικά, σε μια συνολικά μικρή ζήτηση ηλεκτρισμού. Αλλά ενώ η πίτα είναι μικρή, το ποσοστό των αιολικών πού είναι; Γαργάρα, η προπαγάνδα. Η εκτίναξη της παραγωγής σε 3 διαφορετικά ωριαία διαστήματα δεν έχει σχέση με τη ζήτηση στην Ελλάδα και -αν τα στοιχεία είναι σωστά- μάλλον οφείλεται σε εξαγωγές. Και, βεβαίως, τη στιγμή που χρειάζεται το ρεύμα, τα Φ/Β είναι εντελώς ανύπαρκτα, τα αιολικά εξίσου ανύπαρκτα και την κατάσταση σώζουν οι αξιόπιστες θερμικές μονάδες, που βρίσκονται εκεί όταν τις χρειαστεί κανείς, τόσο οι λιγνιτικές όσο και κυρίως οι φυσικού αερίου. Αν κανείς περίμενε να πάρει ρεύμα από αιολικά και Φ/Β, θα είχε μείνει με τη γκαζόλαμπα! Αυτό δείχνουν τα αμείλικτα στοιχεία και κάθε αντίλογος απ' τους ιδεολόγους των συγκεκριμένων αναξιόπιστων μορφών ΑΠΕ ευπρόσδεκτος! Αυτή λοιπόν η αξιοπιστία των θερμικών μονάδων, το να είναι εκεί όταν τις χρειάζεται κανείς και να αυξομειώνουν φορτία όταν κι όπως απαιτείται, πόσο αξίζει; Πόσο πρέπει να αμειφθεί; Ποια είναι η αξία της αξιοπιστίας; Μήπως να ρωτήσουμε το Σκουρλέτη;



Στις 28/5, μια μέρα πριν τις 29/5 και τη θριαμβολογία της προπαγάνδας, η κατάσταση ήταν παρόμοια με τις 29/5, καθώς ουσιαστικά ξεκίνησε να φυσά πολύ τα χαράματα της 28/5 και συνέχισε να φυσά ικανοποιητικά μέχρι το βράδυ της 29/5, δίνοντας τη δυνατότητα στην αιολική προπαγάνδα να αναφωνήσει "και όμως φυσά!" Αυτή ήταν τελικά η μόνη αληθινή είδηση! Το ό,τι φυσούσε! Κάθε φορά που η αιολικά προπαγάνδα θα θριαμβολογεί διατυμπανίζοντας ανύπαρκτα "επιτεύγματα", όλοι πλέον θα γνωρίζουν πως απλά φύσηξε. Και πως όλες τις υπόλοιπες ημέρες, που δεν υπάρχει θριαμβολογία, τα αιολικά είναι εξαφανισμένα, με αξιοπιστία ισχύος μικρότερη του 10%, δηλαδή βεβαιότητα άνω του 90% ότι ΔΕΝ θα έχουμε ρεύμα και θα χρειαζόμαστε εισαγωγές απ' το λιγνίτη της Βουλγαρίας και των Σκοπίων, όπως μας είπε η πολύ πρόσφατη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2017-2027 του ΑΔΜΗΕ.




Στις 27/5 ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν και τόσο ούρια για την αιολική προπαγάνδα, καθώς, παρά την πολύ χαμηλή ζήτηση ηλεκτρισμού, κάτω από 5000MW, τα αιολικά δεν έδιναν σχεδόν τίποτα. Τη μεγαλύτερη συνεισφορά είχε το αέριο, αλλά δεν άκουσα κάποιον να θριαμβολογεί γι' αυτό.



Και μην νομίζετε πως τα πιο πάνω είναι τυχαία, έχουμε δει κι άλλες φορές πώς θα μέναμε χωρίς ρεύμα, ενδεικτικά π.χ. τον Απρίλιο 2015 ή το Δεκέμβριο 2016. Στον πιο πάνω πίνακα φαίνονται τα ωριαία στοιχεία της αιολικής παραγωγής σε διάστημα 14 συνεχόμενων ημερών, απ' τις 23/5 έως και τις 5/6/2017. Σε 14 συνεχόμενες ημέρες τα αιολικά συνεχώς επαληθεύουν τον ΑΔΜΗΕ, που θεωρεί την αξιοπιστία τους  10%, καθώς από 1875MW εγκατεστημένη και χρυσοπληρωμένη ισχύ αποδίδονται κατά κανόνα κάπου 100-200MW, χωρίς να λείπουν τα διψήφια νούμερα. Μόνο τις "καλές" ημέρες αποδίδονται γύρω στα 300MW και, πρακτικά, μόνο την ημέρα της προπαγάνδας φύσηξε και δούλεψαν τα αιολικά αξιοπρεπώς. Το επόμενο ερώτημα βεβαίως είναι αν το ρεύμα προωθήθηκε όντως στην κατανάλωση ή μήπως τυχόν πληρώθηκε για να κλείσει και να μην προκαλεί προβλήματα στο δίκτυο.

Για ακόμα μια φορά λοιπόν τα στοιχεία αποδεικνύουν αυτό που όλοι λένε για τα αιολικά: ένα εντελώς αναξιόπιστο σύστημα, που το πληρώνουμε για να κάθεται και να περιμένει πότε θα φυσήξει. Γιατί λοιπόν να βάλουμε στη χώρα μας κι άλλα αναξιόπιστα αιολικά, κ. Σταθάκη; Έχουμε μήπως λεφτά για πέταμα; Ή θα μας πείτε με τη σειρά σας και οι Συριζα-ΑΝΕΛ "Λεφτά υπάρχουν"; Φυσικά, πάντα για τους δανειστές, όχι για το λαό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου