Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Μπασιάς: Θα ολοκληρώσουμε με επιτυχία τις θαλάσσιες έρευνες, ακολουθούν οι χερσαίες με επόμενο σταθμό τα Γρεβενά

Από το energypress.gr
Στη νέα σελίδα της ΕΔΕΥ, μετά από την ουσιαστική επανεκκίνηση του τελευταίου εξαμήνου (αφού το προηγούμενο ΔΣ της ΕΔΕΥ δεν είχε στη διάθεσή του ούτε ένα άτομο τεχνικό προσωπικό) μέχρι και τους στόχους για το εγγύς μέλλον αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Γ. Μπασιάς από το βήμα του 2ου Διεθνούς Συνεδίου Πετρελαίου.

Όπως τόνισε, η ΕΔΕΥ θα προχωρήσει σε επανεπεξεργασία των υπάρχοντων σεισμικών δεδομένων, αλλά και στη δουλειά με νέα δεδομένα που χρειάζεται να ληφθούν προκειμένου να υπάρχει αντικειμενική και ολοκληρωμένη αποτύπωση της πραγματικής εικόνας. Για το σκοπό αυτό κρίσιμο, όπως είπε, είναι το..
ζήτημα της λειτουργίας της τεχνικής ομάδας της ΕΔΕΗ, η οποία σήμερα δεν ξεπερνά τα 10  άτομα, όμως επαρκεί να γίνει η δουλειά που της έχει ανατεθεί σε διάστημα 2-3 χρόνων κι ενώ αναμένεται σύντομα να φτάσει τα 20 άτομα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως τόνισε ο κ. Μπασιάς, το μείζον ζήτημα είναι το πως θα μπορεί η εταιρεία να απαντά στους προβληματισμούς που θέτουν οι υποψήφιοι ή ενδεχόμενοι επενδυτές, σκεπτόμενη υπό το πρίσμα του τι θα μπορούσε να αποδίδει για τα επόμενα 10-20 χρόνια. Εκεί εστιάζουν οι προσπάθειες της ΕΔΕΥ, η οποία πλέον έχει στη διάθεσή της τα απαιτούμενα στοιχεία και έχει ήδη αρχίσει να οργανώνει τις επαφές της με δυνητικούς επενδυτές, αλλά και πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, ξεχωρίζοντας τη συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που έχει πέσει στις πλάτες της ΕΔΕΥ, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μπασιάς είναι η ασφάλεια των υπεράκτιων εγκαταστάσεων. Η ΕΔΕΥ έχει την τύχη να έχει τη στήριξη τηςEBRD για το σκοπό αυτό κι έτσι μπορεί βάσιμα να υπολογίζει ότι σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα θα μπορέσει να προχωρήσει στο απαραίτητο audit.

Οι καλές προοπτικές των προσπαθειών που καταβάλει η ΕΔΕΥ φαίνονται και από το γεγονός ότι έχει ήδη προσελκυσθεί το ενδιαφέρον εκ μέρους των λεγόμενων «7 αδελφών», εξέλιξη στην οποία σημαντικό ρόλο έχουν παίξει και οι προσπάθειες των ΕΛΠΕ και της Εnergean.

Ακόμα, ο κ. Μπασιάς αναφέρθηκε στην κατάσταση των παραχωρήσεων στην Ελλάδα σήμερα. Πέραν της ιδαίτερης συνδρομής στις προσπάθειες για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, πέρα από την ουσιαστική συνδρομή των ελληνικών εταιρειών, ιδιαίτερο ρόλο πλέον παίζει η ενεργός ανάμιξη των Total, Exxon Mobil και Repsol. Μάλιστα, ακριβώς επειδή το ενδιαφέρον για την περιοχή μας είναι μεγάλο, ήδη η ΕΔΕΥ βρίσκεται σε επαφές και με άλλες μεγάλες εταιρείες απο το εξωτερικό, με τον κ. Μπασιά να δηλώνει αισιόδοξος ότι σύντομα θα μπορούν να υπάρξουν ανακοινώσεις.

Άλλωστε, όπως σημείωσε ο κ. Μπασιάς, το γεγονός ότι οι ελληνικές περιοχές προσομοιάζουν, ως προς τα γνωρίσματά τους, με τα αντίστοιχα κοιτασμάτων όπως το Ζορ, τόσο στη Δυτική Ελλάδα, όσο και στην περιοχή νότια της Κρήτης, καθώς και ιδιαίτερα γεωμορφολογικά γνωρίσματα διαφόρων περιοχών, αποτελούν καλή βάση ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω και η “εμπορική δουλειά” της ΕΔΕΥ η οποία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Έχοντας πλέον προσδιορίσει ποιες περιοχές παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, η ΕΔΕΥ συμφώνησε με τη νορβηγική PGS να προχωρήσει σε νέα σεισμικά, με εμπλουτισμό γραμμών, αλλαγή διεύθυνσης γραμμών στην περιοχή κάτω από την Κρήτη, καθώς και – εφόσον υπάρξει εμπορικό ενδιαφέρον – και σε τρισδιάστατα στην περιοχή της Κέρκυρας.

Όλα τα θαλάσσια θα προχωρήσουν, δήλωσε με βεβαιότητα ο κ. Μπασιάς και στη συνέχεια η ΕΔΕΥ θα προχωρήσει και στις χερσαίες περιοχές, ξεκινώντας από την περιοχή των Γρεβενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου