Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Τοπίο στην ομίχλη με Jetoil

Από το capital.gr
Συγκεχυμένες εμφανίζονται οι πληροφορίες σε σχέση με την τύχη της πρότασης που έχει υποβληθεί από την Αυστριακή Ρωσικών συμφερόντων εταιρεία Centracore για τη διάσωση της εταιρείας καυσίμων Jetoil. Με την αγορά να έχει στρέψει το βλέμμα της στην υπόθεση, κάποιες πηγές εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα οι τράπεζες – τουλάχιστον δύο εκ των βασικών πιστωτών της Jetoil – θα κάνουν αποδεκτές τις εγγυήσεις που έχουν προσκομιστεί από την εταιρεία στο πλαίσιο της πρότασης που έχει υποβληθεί για διάσωση με υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα (μοντέλο Μαρινόπουλου με είσοδο στρατηγικού επενδυτή, μερική διαγραφή υποχρεώσεων και εξόφληση των υπολοίπων μέσω του τιμήματος που θα καταβληθεί ή μεταφορά των υποχρεώσεων στο νέο σχήμα).

Στον αντίποδα, άλλοι παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι ..
δεν υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος για να μην προχωρήσει η συμφωνία διάσωσης και αναμένουν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές και την οριστικοποίηση του deal.

Σε περίπτωση πάντως που επιβεβαιωθούν οι "απαισιόδοξες" εκτιμήσεις τότε δεν θα πρέπει να θεωρηθεί απίθανη μια εξέλιξη που θα διαφοροποιήσει τα δεδομένα γύρω από το μέλλον της Jetoil. 

Έτσι ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο το ενδιαφέρον αρκετών παικτών για το κυριότερο πάγιο της πτωχευμένης εταιρείας, δηλαδή τις αποθήκες καυσίμων στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, δε συμβαίνει το ίδιο με την υπόλοιπη περιουσία της. 

Θα μπορούσαμε να δούμε την πλήρη αλλαγή του μοντέλου διάσωσης, που ξεκίνησε από την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, τροποποιήθηκε στη συνέχεια κατά το πρότυπο της διάσωσης του Μαρινόπουλου, δεν αποκλείεται στην πορεία να δούμε κάτι αντίστοιχο με το ΔΟΛ (διαγωνισμός) ή ακόμη και χωριστή πώληση παγίων όπως οι αποθήκες,  σημειώνουν πηγές που παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι σαφές ότι θα υπάρξουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι και θα δοθεί μάχη για την απόκτηση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, που μπορούν να αποτελέσουν βάση για την περαιτέρω δραστηριοποίηση εταιρειών εμπορίας τόσο στη Β. Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή των νότιων και δυτικών Βαλκανίων. 

Να σημειωθεί τέλος ότι από πλευράς τραπεζών υποθήκες για τις εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης έχουν εγγράψει οι τράπεζες Alpha, Eurobank και Πειραιώς για ομολογιακό ύψους 117 εκατ. ευρώ, ενώ η ΕΤΕ έχει ενέχυρο για ανεξόφλητο δάνειο, μίσθωμα που καταβάλλεται για την ενοικίαση μέρους των αποθηκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου