Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Ο μεγαλύτερος trader Ενέργειας βλέπει μία δεκαετία χαμηλών τιμών πετρελαίου

Ο μεγαλύτερος trader Ενέργειας βλέπει μία δεκαετία χαμηλών τιμών πετρελαίου
Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον για 10 χρόνια καθώς η κινεζική οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνει και η βιομηχανία του σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ λειτουργεί ως «κόφτης» σε οποιοδήποτε ράλι επιχειρηθεί, σύμφωνα με το μεγαλύτερο ανεξάρτητο οίκο διαπραγμάτευσης πετρελαίου στον κόσμο. 

«Είναι πολύ δύσκολο να δει κανείς μία δραματική αύξηση τιμών», λέει σε συνέντευξη του το Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος του Vitol Group BV, Ian Taylor, σημειώνοντας πως..
οι τιμές πιθανόν να αντιδράσουν ελαφρώς με μέση τιμή τα 50 δολ. το βαρέλι για την επόμενη δεκαετία.

«Θεωρούμε ότι θα υπάρξει ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 40 δολ. και 60 δολ., το οποίο θα διαρκέσει από πέντε ως δέκα χρόνια», λέει.

Το χαμηλότερο μέρος θα ανταποκρίνεται σε μία μικρή ανάκαμψη τιμών απ' τα τωρινά επίπεδα του Brent στα 35 δολ. Το βαρέλι. Το ανώτερο σημείο θα έθετε τις τιμές πίσω στα επίπεδα του περασμένου Ιουλίου, όταν η πετρελαϊκή βιομηχανία ήδη λάμβανε μέτρα για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Η πρόβλεψη, που έγινε καθώς οι traders πετρελαίου απ' όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται για την ετήσια συνέλευση τους που ξεκινά σήμερα στο Λονδίνο, σημαίνει ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες και η πετρελαϊκή βιομηχανία θα αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη περίοδο χαμηλών τιμών μετά την περίοδο 1986 – 1999, όταν η τιμή του αργού διαπραγματευόταν μεταξύ 10 και 20 δολ. το βαρέλι.

bl oil 1

Η Vitol διαπραγματεύεται πάνω από 5 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων ημερησίως, ποσότητα αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας μαζί, και τις απόψεις της παρακολουθεί στενά όλη η βιομηχανία πετρελαίου.

Ο Taylor, ένας 59χρονος παλιός trader που εξελίχθηκε σε στέλεχος και ξεκίνησε την καριέρα του απ' την Royal Dutch Shell Plc στα τέλη του '70, δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιος εάν οι τιμές έχουν ήδη πιάσει πάτο, καθώς οι προμήθειες συνεχίζουν να είναι μεγαλύτερες απ' τη ζήτση, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερα παγκόσμια αποθέματα. Ωστόσο, λέει, ότι οι τιμές πιθανόν να ανακάμψουν κάποια στιγμή στο β' εξάμηνο της χρονιάς προς τα 45 με 50 δολ. το βαρέλι.

bl oil 2

Σύμφωνα με τον Taylor μπορεί να υπάρξει μία συμφωνία μεταξύ χωρών μελών του ΟΠΕΚ και μη μελών όπως η Ρωσία να μειώσουν την παραγωγή. «Οι πιθανότητες είναι κατά 60 προς 40, ωστόσο υπάρχει μία σοβαρή πιθανότητα», σχολιάζει. 
Αν και η πτώση των τιμών έχει πλήξει τις πετρελαϊκές εταιρείες, οι ανεξάρτητοι traders όπως είναι η Vitol και οι βασικές ανταγωνίστριες της Trafigura Group Pte, Glencore Plc, Gunvor Group Ltd, Castleton Commodities International LLC και Mercuria Energy Group Ltd. Βγάζουν κέρδη απ' την αύξηση της μεταβλητότητας.

Αυτές οι εταιρείες επίσης επωφελούνται απ' το λεγόμενο contango, όπου οι μελλοντικές τιμές είναι υψηλότερες απ' τις τρέχουσες. Αυτό επιτρέπει στους traders να αγοράζουν πετρέλαιο, να το αποθηκεύουν σε τάνκερς και να χρησιμοποιούν παράγωγα επενδυτικά προϊόντα για να το πωλούν σε υψηλότερη τιμή με μεταγενέστερη ημερομηνία.

Σύμφωνα με τον Taylor, η Vitol, που γιορτάζει τα 50 της χρόνια φέτος και μέτοχοι της είναι ουσιαστικά οι εργαζόμενοι της, θα ανακοινώσει καθαρά κέρδη για το 2015 μεγαλύτερα των 1,35 δισ δολ. που είχε το 2014.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου