Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Τι γυρεύουν στη Τεχεράνη ΔΕΠΑ και M&M Gas - Σήμερα οι υπογραφές μεταξύ ΕΛΠΕ- NIOC


Τέσσερα γνωστά αλλά και αρκετά ακόμη άγνωστα σημεία έχει η συμφωνία μεταξύ των ΕΛΠΕ και της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου του Ιράν (NIOC) που αναμένεται να επικυρωθεί και επίσημα σήμερα στη Τεχεράνη, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη.

Δεν είναι όμως μόνο τα ΕΛΠΕ που συμμετέχουν από ενεργειακής πλευράς στην 70μελή ελληνική αποστολή. Εκτός του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ Γρηγόρη Στεργιούλη, στο Ιράν βρίσκονται από το Σάββατο και οι επικεφαλής των ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος και M&M Gas Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

Σε αντίθεση με τον Στεργιούλη, Κιτσάκος και Κανελλόπουλος συμμετέχουν στην αποστολή διερευνητικά, δεν έχουν να υπογράψουν κάποια συμφωνία.

Αλλά σε μια χώρα με τα 2α μεγαλύτερα μετά τη Ρωσία αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, κάθε μάνατζερ δυτικής ενεργειακής εταιρείας που σέβεται τον εαυτό του και "βλέπει μακριά", δεν μπορεί παρά να επιδιώξει τη συμμετοχή του σε ένα Πρωθυπουργικό ταξίδι. 

"Δεν απέχει καθόλου μακριά το 2020", λέει με νόημα ..
στο "Energypress" ο Κανελλόπουλος. Μπορεί να χρειάζονται 4-5 χρόνια προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες υποδομές ώστε να καταστούν εφικτές στη Δύση οι πρώτες εξαγωγές περσικού αερίου, ωστόσο το προβάδισμα θα το έχει όποιος κάνει από τώρα τις κατάλληλες γνωριμίες και επαφές. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι απ' ότι εκτιμάται, η χώρα θα είναι σε θέση από το 2020 και μετά να προμηθεύει 10-20 δισ. κυβικά αερίου ετησίως την Τουρκία και την Ευρώπη. Κάπως έτσι βλέπει τα πράγματα και ο Κιτσάκος, που πέρα του διερευνητικού χαρακτήρα της επίσκεψής του, συνοδεύει τον Πρωθυπουργό και με το ρόλο του μέλους του τομέα ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Προς το παρόν, και σε ότι αφορά τα ενεργειακά, κυρίαρχη θέση στο κάδρο έχει η συμφωνία ΕΛΠΕ- NIOC. Το ντιλ, με την υπογραφή του οποίου, ανοίγει και ο δρόμος για τις πρώτες παραδόσεις περσικού αργού μέσα στο προσεχές διάστημα, είναι γνωστό στα βασικά του σημεία. Τουλάχιστον με βάση τα όσσα έχουν διαρρεύσει σε ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης, προβλέπει ότι :

Το 20%-30% των αναγκών των ΕΛΠΕ θα καλύπτεται στο εξής με περσικό αργό. Μένει να ανακοινωθεί ποια θα είναι η ακριβής ποσότητα.
Η αποπληρωμή της παλαιότερης οφειλής των ΕΛΠΕ ύψους περί τα 600 εκατ. ευρώ θα γίνει εντός 4ετίας μέχρι και το 2019.
Το 50% της οφειλής αυτής, δηλαδή τα 300 εκατ. ευρώ, θα εξοφληθεί μέσω της διάθεσης τελικών διυλισμένων προϊόντων προς τη NIOC. Δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτό θα γίνει με απευθείας πώληση προιόντων προς τη NIOC ή με τη μεσολάβηση traders, με τους οποίους και θα συμπράξουν για το σκοπό αυτό τα ΕΛΠΕ.
Το 10% της οφειλής, ύψους 60 εκατ. ευρώ, θα γίνει μέσω της ανάληψης από την Ασπροφός, θυγατρική των ΕΛΠΕ, έργων engineering στο Ιράν. Τέτοια έργα θα μπορούσαν να αφορούν αναβάθμιση δυιλιστηρίων, και άλλων ενεργειακών εγκαταστάσεων.
Από εκεί και πέρα, μια σειρά από σημεία μένει να διευκρινιστούν σήμερα κατά τις επαφές του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ Γρηγόρη Στεργιούλη με τον ομολόγό του της NIOC. Αυτά αφορούν :

Χρόνο έναρξης των πρώτων παραδόσεων περσικού αργού.  Εχει ακουστεί ότι ακριβώς επειδή οι Ιρανοί έχουν πληθώρα τάνκερ φορτωμένα με αργό, οι παραδόσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ακόμη και άμεσα. Δεν είναι σαφές αν διαδικαστικά αυτό σημαίνει και εντός Φεβρουαρίου.
Υψος και αριθμό δόσεων με τις οποίες τα ΕΛΠΕ θα εξοφλήσουν το χρέος τους. Λέγεται ότι η πρώτη δόση θα είναι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.
Πόση θα είναι η διάρκεια των πιστώσεων για τις παραδόσεις του αργού. Εχει ακουστεί πως θα είναι άνω των 30 ημερών.
Το αν οι Ιρανοί θα δεχτούν οι εγγυητικές επιστολές να εκδοθούν από ελληνικές τράπεζες ή όχι.
Τι είδους διυλισμένα προιόντα θα διανέμουν τα ΕΛΠΕ στη NIOC. Ντίζελ, βενζίνες ή και τα δύο.
Ερωτήματα σαν αυτά, αναμένεται σε κάθε περίπτωση να απαντηθούν αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Αναφορικά με τα αναμφισβήτητα οφέλη των ΕΛΠΕ, ξεχωρίζει το γεγονός πως μέσω ενός συμβολαίου "μακράς πνοής" ενισχύουν την ενεργειακή τους ασφάλεια καθώς αποκτούν μια νέα, σταθερή πηγή εφοδιασμού. Διότι "βρέξει- χιονίσει" θα έχουν εξασφαλισμένο το 20%-30% των αναγκών τους, αντί να καταφεύγουν σε traders. Σήμερα, αντίστοιχη συμφωνία "μακράς πνοής" τα ΕΛΠΕ έχουν μόνο με τη Σαουδική Αραβία, καθώς τις υπόλοιπες ανάγκες τους καλύπτουν μέσω traders από Ιράκ, Ρωσία, Λιβυή, Καζακστάν, και Αίγυπτο.

Θα τεθεί πάλι θέμα εξαγοράς ΕΛΠΕ;

Εκείνο που με περιέργεια περιμένουν να δουν τα στελέχη των ΕΛΠΕ είναι αν κατά την Πρωθυπουργική επίσκεψη, οι Ιρανοί θα επαναλάβουν και πάλι το ενδιαφέρον για την εξαγορά μετοχικού ποσοστού του ελληνικού ομίλου. Δεν έχουν περάσει παρά μερικές εβδομάδες από τότε που ο αναπληρωτής υπουργός Αμιρ Χοσείν Ζαμανίνια μιλώντας στο Κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων της χώρας, είχε δηλώσει πως οι Ιρανοί είναι πρόθυμοι να εξαγοράσουν τα ΕΛΠΕ.

Τότε, πηγές των Ελληνικών Πετρελαίων είχαν υποστηρίξει πως δεν έγινε καμία σχετική νύξη κατά την πρόσφατη επίσκεψη Ζαμανίνια στην Αθήνα. Στο ίδιο μήκος κύματος, πηγές προσκείμενες στον Πάνο Σκουρλέτη είχαν επιμείνει πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση μείωσης του ποσοστού του Δημοσίου, το οποίο πάντως έχει περάσει στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Τον Ιανουάριο πάντως, είχαν κυκλοφορήσει ανάλογες πληροφορίες για πιθανό ενδιαφέρον εξαγοράς των ΕΛΠΕ από τους Ιρανούς. Τότε, ο κ. Σκουρλέτης είχε κάνει και πάλι ξεκάθαρο ότι το Δημόσιο όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται να μειώσει το ποσοστό του στα ΕΛΠΕ (35%) αλλά θα έβλεπε θετικά και την προοπτική να το ενισχύσει. Αντίστοιχα, και η Paneuropean Oil του ομίλου Λάτση που ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο των ΕΛΠΕ (42,6%) είχε διαψεύσει ότι προτίθεται να αποχωρήσει από τη μετοχική σύνθεση των ΕΛΠΕ.

Κύκλοι της αγοράς δεν αποκλείουν η δημοσιοποίηση του ενδιαφέροντος της Τεχεράνης να αποτελεί τμήμα της διαπραγματευτικής της τακτικής στην προσπάθειά της να ξαναμπεί στην ευρωπαϊκή αγορά μετά την άρση του εμπάργκο.

Διότι την περίοδο αυτή, το Ιράν διαπραγματεύεται μειωμένες τιμές προμήθειας αργού σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, και η Γαλλία, ενώ παράλληλα εξετάζει τρόπους να επενδύσει στην Ευρώπη κεφάλαια τα οποία θα του αποφέρουν αφενός οι πωλήσεις πετρελαίου, και αφετέρου η εξόφληση των παλαιότερων οφειλών που είχαν δημιουργηθεί πριν το εμπάργκο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και τα 600 εκατ. ευρώ οφειλών των ΕΛΠΕ (ή 755 εκατ. δολάρια κατά παλαιότερη εκτίμηση των Ιρανών).

ΠΗΓΗ;energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου