Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου συμπληρώθηκαν αισίως έξι (6) χρόνια από τις 5 Φεβρουαρίου 2010, που το ΥΠΕΚΑ της Μπιρμπίλη και του Μανιάτη, με απόφαση που υπέγραφε ο τελευταίος, δημοσίευε ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ για την "Εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης του δημοσίου λιγνιτωρυχείου Βεύης του Ν. Φλώρινας".
Η Πρόσκληση αυτή έγινε μετά την κήρυξη στις 20 Αυγούστου 2009 απ’ τον Χατζηδάκη ως άγονου του διαγωνισμού, που είχε προκηρυχθεί το Μάιο 2006 επί Σιούφα (με τη Δ9/Δ/Φ6/οικ.10833/2798/24.05.2006 Διακήρυξη του Υπουργείου Ανάπτυξης).
Η κήρυξη ως άγονου έγινε με την απίστευτη αιτιολογία "λόγω λήξης των εγγυητικών επιστολών", χωρίς βεβαίως να ιδρώσει κανενός τ’ αυτί για ποιο λόγο έπρεπε να αφεθούν να λήξουν οι εγγυητικές επιστολές και να ζημιώνεται το Δημόσιο απ’ τη μη ανάθεση της εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου.
Τη Μπιρμπίλη διαδέχθηκε ο Παπακωνσταντίνου και στις 3 Αυγούστου 2011 ανακοίνωνε, όχι βέβαια την ανάθεση,
αλλά το αποτέλεσμα της προσωρινής κατάταξης των εταιρειών. Και τότε έγινε το πρώτο θαύμα: οι μισές εταιρείες μηδενίστηκαν! Και δεν επρόκειτο για τυχαίες εταιρείες, αλλά για ..
.
ιδιαίτερα εξειδικευμένες στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Στην κατάταξη προηγούνταν η ΤΕΡΝΑ, με πολύ καθαρό προβάδισμα. Τότε άρχισε η περίοδος αστάθειας με τις απανωτές εκλογές του 2012, Υφυπουργός ΠΕΚΑ έγινε ο Παπαγεωργίου και τον Οκτώβριο 2012, σ' ένα συνέδριο, δήλωσε ότι "σύντομα θα προχωρήσει στην ανάθεση της Βεύης". Το "σύντομα" στην Ελληνική γλώσσα έχει μια ιδιαίτερη, κατά πως φαίνεται, σημασία, αφού μόλις στις 26.6.2013 έγινε ενημέρωση στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής για την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής Αξιολόγησης κι έπρεπε να φτάσουμε στον Αύγουστο 2013 για να ανακοινώσει το ΥΠΕΚΑ, προσέξτε, όχι την ανάθεση, αλλά την έγκριση του πρακτικού της Επιτροπής.
Και τότε έγινε το 2ο θαύμα: μηδενίστηκαν άλλες τρεις εταιρείες(!). Συνολικά το ΥΠΕΚΑ κατάφερε να μηδενίσει τις οκτώ απ' τις δέκα συμμετέχουσες, ιδιαίτερα εξειδικευμένες σε μεταλλευτικά ή λιγνιτικά έργα εταιρείες! Τελικά στη διαδικασία απέμειναν μόνο δυο απ' τις αρχικά δέκα, και "πλειοδοτούσα πρόταση αναδεικνύεται της εταιρείας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ", που ήταν 4η στην 1η φάση της διαδικασίας (υπόψη ότι δεν πρόκειται για κανονικό διαγωνισμό), ενώ η μακράν 1η στην 1η φάση ΤΕΡΝΑ, στη 2η φάση μηδενίστηκε!
Από τις 26.6.2013 που έγινε η ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου φθάσαμε στις 9.8.2013 για να υπογραφεί το πρακτικό που είχε εγκριθεί. Ούτε πάρκινσον να είχε το χέρι του Υπουργού δεν θα χρειαζόταν δυο μήνες για να βάλει την υπογραφή σ' ένα πρακτικό. Κι απ' τις 9.8.2013 έπρεπε να φθάσουμε στις 22.10.2014 για να υπογραφεί η απόφαση εκμίσθωσης. Αλλά φυσικά το σήριαλ της Βεύης δεν τελείωσε, καθώς έπρεπε να υπογραφεί η σύμβαση εκμίσθωσης, κάτι που έγινε στις 2.12.2014 και να κυρωθεί η σύμβαση απ' το πλυντήριο σκανδάλων-Βουλή των ΣαμαροΒενιζέλων, κάτι που δεν έγινε ποτέ και η σύμβαση δεν απέκτησε ποτέ -μέχρι σήμερα- νομική υπόσταση.
Τον Ιανουάριο 2015 κέρδισε τις εκλογές ο Σύριζα και το Μάρτιο 2015 ανέβηκε μέχρι τη Δυτική Μακεδονία ο Λαφαζάνης, αλλά για τη Βεύη άκρα του τάφου σιωπή. Μετά το 3ο μνημόνιο ο Σύριζα διασπάστηκε κι ο Λαφαζάνης έκανε τη ΛΑΕ, ΥΠΕΝ ανέλαβε ο Παν. Σκουρλέτης και η ζωή συνεχίζεται. Ο ΑΗΣ Μελίτης, που απ’ την αρχή είχε κατασκευαστεί για να καίει τον ξυλιτικού τύπου λιγνίτη της λεκάνης της Φλώρινας, ψάχνει επί πάνω από επτά χρόνια να βρει τι να κάψει, απ’ ό,τι μαθαίνουμε έχει κάψει γαιώδη λιγνίτη Αμυνταίου, λιγνίτη Βουλγαρίας, λιθάνθρακα Ουκρανίας, αλλά δεν καίει το λιγνίτη της Βεύης που βρίσκεται ακριβώς απέναντι και ο οποίος προοριζόταν να καεί στον συγκεκριμένο ΑΗΣ.
Εν τω μεταξύ το λιγνιτωρυχείο, περιουσία του Δημοσίου, εθνικός πλούτος, παραμένει ανενεργό από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν πτώχευσε ο προηγούμενος εκμεταλλευτής, και όλα αυτά τα χρόνια έχει μισοκαταστραφεί, καθώς έχει μαζέψει πολύ νερό κι εκδηλώθηκαν και κάποιες κατολισθήσεις. Η δορυφορική φωτογραφία της αρχής, απ’ το Google Earth, (είναι η ίδια που δημοσιεύσαμε πέρυσι και δεν υπάρχει ακόμα νεότερη), δείχνει το ορυχείο το Φεβρουάριο 2014 να έχει μετατραπεί σε λίμνη κατάλληλη για ιχθυοκαλλιέργεια, όχι για εξόρυξη. Δυο χρόνια μετά σίγουρα έχει μπει κι άλλο νερό και προφανώς θα συνεχίζει ν' αυξάνεται όσο παραμένει η εκκρεμότητα. Πώς και πότε θα βγει όλο αυτό το νερό από εκεί μέσα; Πού θα πάει, σ’ έναν κάμπο σχεδόν οριζόντιο, χωρίς κάποιο ποτάμι κοντά;
Αντί το ορυχείο να είναι χώρος δημιουργικής παραγωγικής απασχόλησης των κατοίκων της περιοχής, χώρος παραγωγής πλούτου κι ευημερίας, δεν χρησιμεύει ούτε καν σαν δεξαμενή ποτίσματος χωραφιών και κοπαδιών. Η περιοχή στενάζει απ’ την ανεργία, καθώς έχει διακοπεί και η εκμετάλλευση του κοντινού λιγνιτωρυχείου της Αχλάδας και υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην περιοχή τέσσερα διανοιγμένα ορυχεία, της Βεύης, της Αχλάδας, του Κλειδιού και της Βεγόρας, αλλά δεν δουλεύει κανένα!!! Κατά τα λοιπά ο Τσίπρας μας λέει πως το ασφαλιστικό καταρρέει κάθε μέρα και περισσότερο επειδή δεν έχει έσοδα, αλλά από πού να δημιουργηθούν τα έσοδα όταν η πολιτική ηγεσία κι ο κρατικός μηχανισμός κρατούν τα λιγνιτωρυχεία κλειστά; Ήδη επί σχεδόν ένα χρόνο τώρα γίνονται πλέον και οι Σύριζα-ΑΝΕΛ μέρος του προβλήματος της Βεύης.
Θα λογοδοτήσει ποτέ κανείς για την καραμπινάτη μεγάλη ζημιά του δημοσίου, για την πολυετή ταλαιπωρία των κατοίκων; Θα ασχοληθεί ποτέ ο λαλίστατος για θέματα ενέργειας Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας; Γιατί στο τέλος της ημέρας όλα και όλοι εκ του αποτελέσματος κρίνονται. Είτε είναι στην Κυβέρνηση είτε στο μηχανισμό του ΥΠΕΝ είτε στη ΔΕΗ είτε στην Περιφέρεια ..
ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου