Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Δεκαήμερη, τώρα, η «απεργία χωρίς αιτήματα» των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ


Παρότι με τις δύο πρώτες 48ωρες απεργίες που πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα έγινε φανερό ότι πραγματικά αιτήματα… δεν υπάρχουν, το Πανελλήνιο Σωματείο των Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια προχωρά σε νέα 10ήμερη απεργία που ξεκινάει από την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.

Αύριο σωματείο και διοίκηση θα παρουσιαστούν στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ωστόσο η απεργία έχει δρομολογηθεί και θεωρείται απίθανο να υπάρξει κάποια κίνηση για τη ματαίωσή της.

Το εντυπωσιακό είναι ότι μια τόσο σκληρή στάση από το Σωματείο των εργαζομένων δεν συνδέεται με κάποιο αντίστοιχης έντασης πρόβλημα ή αίτημα, αλλά αντίθετα προβάλλονται ομιχλώδη αιτήματα που στην πλειοψηφία τους έχουν ήδη ικανοποιηθεί από τη διοίκηση των ΕΛΠΕ. Ειδικότερα:


1) Δεν υπάρχει κανένα οικονομικό αίτημα, με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ απολαμβάνουν προνομιούχο υπερκάλυψη ασφαλιστικών και εισοδηματικών αναγκών. Επιπλέον υπάρχει σταθερή, ασφαλής και μόνιμη απασχόληση, κάτι που για τους εργαζόμενους  στην υπόλοιπη χώρα αποτελεί άπιαστο όνειρο.

2) Στα αιτήματα που προτάσσονται, περιλαμβάνονται τα ασφαλή οργανογράμματα, όταν τα υφιστάμενα οργανογράμματα των ΕΛΠΕ ήταν και παραμένουν απολύτως ασφαλή και υπερκαλύπτουν όλες τις διεθνείς προβλέψεις.   

3) Το αίτημα για "κάλυψη των κενών σε ανθρώπινο δυναμικό", αφορά  τις ανάγκες που προκύπτουν από τα προγράμματα εκπαίδευσης και τις προβλεπόμενες συνταξιοδοτήσεις. Το αίτημα αυτό επίσης ήδη υλοποιείται. Το β’ εξάμηνο του 2015 έγιναν 84 προσλήψεις και την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκαν από το ΔΣ (πάλι ομόφωνα…) άλλες 170 προσλήψεις σε βάθος τριετίας. Υπέρμετρη και εκτός λογικής αύξηση των προσλήψεων θα θέσει εν αμφιβόλω την όλη πορεία της εταιρείας…

4) Το αίτημα για μονιμοποίηση των "εργολαβικών" εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες ανάγκες υλοποιείται σταδιακά. Δεν υπάρχει όμως ούτε η δυνατότητα, ούτε η ανάγκη για πλήρη μονιμοποίηση όλων.

5) Το αίτημα για διαρκή και συγκεκριμένα προγράμματα εκπαίδευσης υπερκαλύπτεται ήδη. Επιπλέον ο Όμιλος ΕΛΠΕ ιδρύει Σχολή για την εκπαίδευση εργαζομένων σε ειδικότητες που απασχολούνται στα Διυλιστήρια.

6) Τέλος υπάρχει το αίτημα για καθορισμό των διαδικασιών για την περιγραφή των θέσεων εργασίας… Ακόμα και αυτό ήδη υλοποιείται. Μάλιστα επικαιροποιείται στο πλαίσιο των αναβαθμισμένων απαιτήσεων τεχνικής γνώσης και δεξιοτήτων μετά τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και την αναβάθμιση των λειτουργιών.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου