Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Απέρριψε τελικά η Λευκωσία την πρόταση της ολλανδικής εταιρίας για το φυσικό αέριο

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιοπηγες
Περίπου δύο χρόνια από την προκήρυξη του διαγωνισμού της Κυπριακής Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) για την δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης που θεωρείται ενδιάμεση λύση μέχρι να αξιοποιηθεί το κυπριακό φυσικό αέριο, η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να βάλει τέλος στη διαδικασία και να απορρίψει ως μη συμφέρουσα την πρόταση της ολλανδικής εταιρείας Vitol.  

 Η απόφαση λήφθηκε σε χθεσινή ευρεία σύσκεψη, υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη και με συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων. 

  Η οριστική απόρριψη της πρότασης της Vitol έγινε μετά από..
την υπαναχώρηση της ολλανδικής εταιρείας, η οποία αξίωσε να κλείσει η συμφωνία με ποσότητες αερίου κατά περίπου 25% μεγαλύτερες από τις βασικές ποσότητες που προέβλεπαν οι όροι της προσφοράς. Ενδεχόμενη αύξηση των ποσοτήτων θα βελτίωνε μεν την οικονομία κλίμακας υπέρ της Vitol (θα απέφερε αύξηση των εσόδων και του κέρδους της), αλλά θα μεγιστοποιούσε για την Κυπριακή Δημοκρατία τον κίνδυνο να μείνουν αδιάθετες ποσότητες φυσικού αερίου, τις οποίες όμως θα είχε υποχρέωση να χρυσοπληρώσει ακόμα και αν δεν της κατανάλωνε στην ηλεκτροπαραγωγή.  

  Επιπλέον, υπήρχε ορατός κίνδυνος να προσφύγουν στη δικαιοσύνη άλλοι προσφοροδότες, υποστηρίζοντας ότι παραβιάστηκαν όροι του διαγωνισμού υπέρ των Ολλανδών. 


ΠΗΓΗ:pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου