Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Η έρευνα έχει ρίσκο. Θα το αναλάβουν οι επενδυτές;

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Θυμάστε ότι στη ΓΣ των Ελληνικών Πετρελαίων ο Διευθύνων Σύμβουλος Γρ. Στεργιούλης κάλεσε, ουσιαστικά, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη να "βγάλει" και άλλους διαγωνισμούς για έρευνα υδρογονανθράκων. Μου επισημαίνει λοιπόν φίλος της στήλης το εξής: 

Συνδυάζεται η αύξηση του ρίσκου που συνεπάγεται η περαιτέρω εμπλοκή στην έρευνα με τη δρομολογημένη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας; Τα ΕΛΠΕ έχουν βέβαια ισχυρές ταμειακές ροές, αλλά χρειάζονται – μου λένε – γύρω στα..
30 εκατ. για τον Πατραϊκό (50-50 με Edison), κάπου στα 60 εκατ. για Άρτα/Πρέβεζα, άλλα 30 εκατ. για ΒΔ. Πελοπόννησο, ενώ εκκρεμεί η αξιολόγηση των προσφορών για τα θαλάσσια οικόπεδα όπου στα δύο από τα τρία, ο όμιλος είναι μόνος του. Άρα οι ερευνητικές δαπάνες που απαιτούνται για τα επόμενα χρόνια φτάνουν σε αρκετές εκατοντάδες εκατ. ευρώ, ειδικά εάν κάποια στιγμή στα θαλάσσια γίνουν γεωτρήσεις και σε βαθιά νερά. Και όπως πάντα και παντού, η έρευνα αποτελεί ανάληψη ρίσκου η οποία προφανώς συνυπολογίζεται από πιθανούς αγοραστές. 

Από την άλλη, όπως θα έχετε επίσης διαβάσει στο energypress, τα ΕΛΠΕ επιδιώκουν να μοιραστούν αυτό το ρίσκο συνομιλώντας με πολλές -και κάποιες μεγάλες– διεθνείς εταιρείες για συνεργασία.


ΠΗΓΗ:energypress.gr/blogs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου