Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Τα ΕΛΠΕ θέλουν την έκταση της Πυρκάλ στην Ελευσίνα

Τα ΕΛΠΕ θέλουν την έκταση της Πυρκάλ στην Ελευσίνα
Στο πλαίσιο μείωσης των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) έχουν δρομολογηθεί η διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της Πυρκάλ που βρίσκεται στην Ελευσίνα και η μεταφορά ορισμένων γραμμών παραγωγής σε αυτό του Λαυρίου.

Ηδη έχει ολοκληρωθεί το 80% της μετεγκατάστασης και απομένει ένα 20%, το οποίο εκτιμάται ότι θα τελειώσει εντός μηνός.

Και τα δύο εργοστάσια ήταν γομωτήρια της Πυρκάλ με πολλές επικαλύψεις, γι' αυτό εδώ και καιρό είχε αποφασιστεί η συνένωσή τους, καθώς η ιστορική βιομηχανία εμφανίζει δυσανάλογα έξοδα σε σχέση με έσοδα.

Ετσι άνοιξε ο δρόμος για..
την αξιοποίηση της έκτασης των 350 στρεμμάτων όπου εκτείνεται στην Ελευσίνα το εργοστάσιο της Πυρκάλ από τη διοίκηση της ΕΑΣ, που αποτελεί το διάδοχο σχήμα μετά τη συνένωση της Πυρκάλ με την Ελληνική Βιομηχανία Οπλων (ΕΒΟ).

Aμεσα ενδιαφερόμενος για την απόκτηση της έκτασης είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς το διυλιστήριο της Ελευσίνας γειτνιάζει με την έκταση της Πυρκάλ και η εισηγμένη εταιρεία χρειάζεται το οικόπεδο για να δημιουργήσει μια νεκρή ζώνη μεταξύ του διυλιστηρίου και του αστικού ιστού.

Οι συζητήσεις μεταξύ των διοικήσεων των δύο εταιρειών είναι σε πολύ προχωρημένο επίπεδο και γι' αυτόν τον λόγο έχουν ορίσει από κοινού ανεξάρτητο εκτιμητή για να αποφανθεί για την αξία της έκτασης.

Νεκρή ζώνη
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκταση έχει πολλούς περιορισμούς για δόμηση και μόνο ως χώρος πρασίνου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν τα ΕΛΠΕ αποκτήσουν την έκταση, ενδεχομένως να αξιοποιήσουν ένα κομμάτι ως πάρκο και να το δώσουν προς χρήση στην τοπική κοινωνία, αλλά ο κεντρικός σχεδιασμός είναι η δημιουργία μιας νεκρής ζώνης.

Για τους κατοίκους της Ελευσίνας δεν αλλάζει κάτι δραστικά, αφού έτσι κι αλλιώς η έκταση δεν ανήκει στον δήμο. Απλώς, ενώ ως τώρα είχαν δύο «βόμβες» στα πόδια τους, η μία φεύγει και για τη δεύτερη λαμβάνονται επιπλέον μέτρα ασφαλείας.

Η συμφωνία - αν επιτευχθεί - θα είναι μια win-win συμφωνία, αφού και τα ΕΛΠΕ θα αποκτήσουν την έκταση που επιθυμούν, αλλά και η ΕΑΣ θα ενισχύσει το ταμείο της, το οποίο δυστυχώς είναι άδειο.

Βεβαίως η διοίκηση της ΕΑΣ θα πρέπει να ικανοποιηθεί με το τίμημα για να προχωρήσει η αγοραπωλησία. Επίσης θα πρέπει, εκτός από την έγκριση του ΔΣ, η σύμβαση να περάσει και από τη γενική συνέλευση, δηλαδή το Δημόσιο, αφού βασικός μέτοχος της ΕΑΣ είναι το υπουργείο Οικονομικών και εποπτεύεται και από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Σχετικά με το τίμημα, ακούγεται ότι θα είναι διψήφιο νούμερο σε εκατομμύρια ευρώ, το οποίο όμως δύσκολα θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ.

Αυτή την περίοδο οι δύο διοικήσεις αναζητούν μια νομική φόρμουλα έτσι ώστε οι περίπου 19 εργαζόμενοι που έχουν απομείνει στο εργοστάσιο της Πυρκάλ στην Ελευσίνα να απορροφηθούν από τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ανάσα ρευστότητας
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα έσοδα από την αγοραπωλησία - αν αυτή επιτευχθεί - θα έρθουν ως μάννα εξ ουρανού για την ΕΑΣ, η οποία αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα ρευστότητας. Πρόσφατα οι εργαζόμενοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας έκαναν κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης, καθώς υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Αιτία είναι η αδυναμία έγκαιρης υλοποίησης του business plan που συμφωνήθηκε το 2013 μεταξύ της τότε κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο προέβλεπε τη μείωση των εργαζομένων σε 500, το κλείσιμο εργοστασίων, την αξιοποίηση των υπολοίπων, κεφαλαιοποίηση χρεών και χρηματοδότηση με 35 εκατ. ευρώ - τα οποία ήδη κάηκαν - ώστε να εκλείψουν οι ελλειμματικοί ισολογισμοί. 

Εν τω μεταξύ τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι εμφανίστηκε και δεύτερος ενδιαφερόμενος για την έκταση - με επιχειρηματικά κίνητρα, όπως διαβεβαιώνουν πηγές του πωλητή -, γεγονός που ενισχύει τη διαπραγματευτική ικανότητα της ΕΑΣ.

ΠΗΓΗ:tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου