Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Μετά το CO2, η "Δανία του Νότου" θα "σώσει" τον πλανήτη και απ' το μεθάνιο των αγελάδων;


Το μεθάνιο είναι 25 φορές πιο δραστικό απ' το CO2 στην παγίδευση της θερμότητας στην ατμόσφαιρα και το μεθάνιο που παράγουν οι αγελάδες αποτελεί πάνω απ' το 1/3 των ανθρωπογενών εκπομπών μεθανίου. Εάν όλη η παράνοια περί "κλιματικής αλλαγής" και μείωσης των ανθρωπογενών εκπομπών είχε βασιμότητα, θα έπρεπε να προτείνουν και μείωση στους πληθυσμούς των βοοειδών, βασικής τροφής σ' όλο τον πλανήτη. Όπως ωστόσο είχαμε δει στο τέλος Δεκεμβρίου, στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει καν πόσες είναι οι φυσικές εκπομπές μεθανίου ανά τον πλανήτη, πχ τους ωκεανούς ή την Αρκτική.

Η παραγωγή μεθανίου στην αγελάδα οφείλεται στα βακτήρια που ζουν στο πεπτικό της σύστημα αγελάδας κι εξαρτάται απ' το είδος της τροφής της. Ο περιορισμός των αερίων εκπομπών των αγελάδων έχει απασχολήσει πολλούς επιστήμονες από καιρό κι έχουν  προταθεί διάφοροι τρόποι, ένας εκ των οποίων φαίνεται στην εικόνα και είναι μάλλον σίγουρο πως οι αγελάδες δεν τρελαίνονται ιδιαίτερα με την εξάρτηση που τους φόρεσαν. Μια άλλη πρόταση, απ' το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας στις ΗΠΑ, λέει να προσθέτουμε στην τροφή χημικούς παράγοντες, όπως η 3-νιτροοξυπροπανόλη (3NOP). Και ερευνητές από Νέα Ζηλανδία προτείνουν ένα τύπο εμβολίου, αλλά τέτοιες προτάσεις είναι καταρχήν απαγορευτικές για τη βιολογική κτηνοτροφία.

Στην Ευρώπη πειραματίζονται με τη διατροφή των βοοειδών και μια τροφή, που στη Νορμανδία έχει βρεθεί να μειώνει την παραγωγή βακτηρίων και κατά συνέπεια μεθανίου, είναι ..
.
το τριφύλλι, συνηθισμένο στην Ελλάδα, αλλά όχι τόσο στη ΒΔ Ευρώπη, όπου συχνά τροφοδοτούν τις αγελάδες με σόγια και μάλιστα μεταλλαγμένη.

Στη Δανία ωστόσο φαίνεται πως εξακολουθούν να μας έχουν σ' εκτίμηση, όχι τόσο για τις οικονομικές μας επιδόσεις, όσο για τη μοναδική χλωρίδα που διαθέτουμε: στο Πανεπιστήμιο του Άρχους προσπαθούν να καταπολεμήσουν τα βακτήρια των αγελάδων με ρίγανη, όχι οποιαδήποτε ρίγανη, με Ελληνική ρίγανη! Σ' ένα νέο πρόγραμμα, που θα διαρκέσει απ' τις αρχές του 2016 και μέχρι το 2019, χρησιμοποιούν Ελληνική ρίγανη, η οποία είναι περισσότερο πλούσια σε έλαια που καταπολεμούν τα βακτήρια των αγελάδων. Ελπίζουν έτσι να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου κατά 25%. Το κίνητρο βεβαίως και δεν είναι η σωτηρία του κλίματος, το κίνητρο είναι η αύξηση της παραγωγής γάλακτος, καθώς η παραγωγή μεθανίου ταλαιπωρεί τον οργανισμό της αγελάδας. . 

Το 30% των πωλήσεων γάλακτος στη Δανία προέρχεται από βιολογικές φάρμες, πρόθυμες να εξετάσουν και πιο ακριβή τροφή για τα βοοειδή. Δοκιμές με ρίγανη είχαν γίνει και στο παρελθόν, είναι ωστόσο η πρώτη φορά που δοκιμάζουν την Ελληνική, οπότε πολλοί παρακολουθούν μ' ενδιαφέρον το πείραμα.

Ο ΓΑΠ μας είχε τάξει να μας κάνει τη "Δανία του Νότου", αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να μας κάνει την πρώτη χώρα της Ευρωζώνης δέσμια του ΔΝΤ. Χάρη στην άφρονα -για να παραμείνω ευγενής- πολιτική της "πράσινης ανάπτυξης" καταφέραμε να σβήσουμε τον Ελληνικό λιγνίτη απ' την ηλεκτροπαραγωγή, προκειμένου να ηλεκτροδοτούμαστε με 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο και εισαγωγές ρεύματος απ' το λιγνίτη των γειτόνων. Μειώσαμε ως χώρα τις εκπομπές CO2 απ' την ηλεκτροπαραγωγή περισσότερο απ' όσο πρόβλεπαν οι διεθνείς μας υποχρεώσεις και καταφέραμε να πετύχουμε να μεταφέρουμε τις εκπομπές CO2 στη Βουλγαρία και τα Σκόπια. Καταφέραμε να γίνουμε πρωτοπόροι στη "σωτηρία" του κλίματος και του πλανήτη απ' το "κακό" CO2, την ώρα που οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες της ΕΕ -μ' εξαίρεση μόνο τη Βρετανία- αυξάνουν τις εκπομπές CO2.

Ίσως λοιπόν τώρα η κανονική Δανία, αυτή του Βορρά, να καταλήξει να στηριχτεί στην Ελλάδα, καθώς, αν το πείραμα με τη ρίγανη πετύχει, η Ελληνική ρίγανη θα γίνει περιζήτητη στη Δανία -και όχι μόνο στη Δανία-, οπότε θα μας δουν σαν τη "Δανία του Νότου", έναν πολύτιμο εμπορικό εταίρο. Είναι ο υπέροχος Ελληνικός ήλιος και το ζεστό μεσογειακό κλίμα που στεγνώνει τα βότανα και τα εμπλουτίζει σε έλαια, σε σύγκριση με τα ίδια φυτά της Βόρειας Ευρώπης. Και η "Δανία του Νότου" ίσως σώσει τον πλανήτη και απ' το μεθάνιο των αγελάδων.

Μένει βεβαίως να εξεταστεί η γεύση του γάλακτος από αγελάδες που τρέφονται με ρίγανη. Και το επόμενο βήμα ίσως είναι να ταΐζουμε μαζί με τη ρίγανη και λεμονόφλουδες, για να μας έρχεται έτοιμη-μαριναρισμένη η μοσχαρίσια μπριζόλα ;-) 


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου