Η πρόσφατη ανακοίνωση της Energean Oil & Gas, η οποία ως γνωστό είναι η παραχωρησιούχος εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα πετρέλαια στην περιοχή της Θάσου, ότι η παραγωγή από τα κοιτάσματα του Πρίνου και Βόρειου Πρίνου ξεπέρασαν τα 4,000 βαρέλια την ημέρα δημιουργεί νέα δεδομένα στην Ελληνική αγορά upstream και ενισχύει σημαντικά τις προοπτικές για την πετρελαϊκή αναγέννηση της ευρύτερης λεκάνης του Πρίνου ενώ συγχρόνως στέλνει ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα για την αξιοποίηση του πετρελαϊκού δυναμικού της χώρας. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία η αύξηση της παραγωγής προέκυψε μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της γεώτρησης ΡΑ-40 καθώς και τις παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησε η γεωτρητική ομάδα της Energean σε υφιστάμενες γεωτρήσεις.
Σε όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στον Πρίνο είναι γνωστό ότι..
αυτή η αξιόλογη αύξηση της παραγωγής δεν προέκυψε από παρθενογένεση ούτε οφείλεται σε κάποιους τυχαίους παράγοντες όπως λ.χ. η ανέλπιστη ανακάλυψη ενός νέου κοιτάσματος, αλλά αποτελεί το επιστέγασμα συστηματικής εργασίας και ενός κυλιόμενου επενδυτικού προγράμματος που στηρίζει σταθερά την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και την πραγματοποίηση ερευνητικών και παραγωγικών γεωτρήσεων κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια, δηλαδή από τότε που ανέλαβε την εκμετάλλευση του κοιτάσματος η Energean.
Να θυμίσουμε ότι όταν η Energean εγκαταστάθηκε στον Πρίνο η παραγωγή δια της βίας έφθανε τα 500 βαρέλια την ημέρα με την αγορά να έχει ξεγράψει τον Πρίνο ως παραγωγική μονάδα. Κατά τα επόμενα χρόνια η Energean προχώρησε σε νέες σεισμικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή ενώ επαναξιολόγησε παλαιότερα στοιχεία χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους 3 D ενώ παράλληλα ενίσχυσε και βελτίωσε την παραγωγική διαδικασία στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Έτσι το διάστημα από το 2008, μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν 10 παραγωγικές γεωτρήσεις, οι τελευταίες με το ιδιόκτητο πλωτό γεωτρύπανο Energean Force, με την εταιρεία να έχει επενδύσει περί τα 300 εκατομμύρια δολάρια συνολικά (2008-2015).
Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών ήτο να αυξηθεί εντυπωσιακά το μέγεθος των αποδεδειγμένων ( proven) κοιτασμάτων της περιοχής του Πρίνου από 2.0 εκατομμύρια βαρέλια που εμφανίζονταν το 2008 σε περισσότερα από 30 εκατομμύρια βαρέλια σήμερα. Με τις συνεχιζόμενες έρευνες να αυξάνουν περεταίρω τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Πρίνος ως παραγωγικό κοίτασμα έχει ακόμη μπροστά του τουλάχιστον 10 χρόνια εμπορικής εκμετάλλευσης. «Το κοίτασμα του Πρίνου δεν σταμάτησε να εκπλήσσει ακόμη και σήμερα» παρατηρούν γεωλόγοι πετρελαίου με βαθιά γνώση των γεωλογικών δεδομένων της ευρύτερης περιοχής. Εξάλλου είναι γνωστό ότι όταν ξεκίνησε η παραγωγή από τον Πρίνο το 1981 τα αποδεδειγμένα κοιτάσματα ήταν της τάξης των 60 εκατομμυρίων βαρελιών ενώ μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους η συνολική παραγωγή του κοιτάσματος ξεπέρασε τα 120 εκατομμύρια βαρέλια. Πράγμα που αποδεικνύει με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο το μεγάλο πετρελαϊκό δυναμικό της περιοχής. Να σημειώσουμε ότι, την περίοδο κορύφωσης της παραγωγής, ο Πρίνος είχε φθάσει να παράγει 25.000 βαρέλια την ημέρα (1983-1990). Σήμερα στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού προγράμματος για την περίοδο 2015-2018, ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων η εταιρεία έχει προγραμματίσει περαιτέρω ερευνητικές και παραγωγικές γεωτρήσεις με στόχο την αύξηση της παραγωγής στα 10,000 βαρέλια/ ημέρα.
Ανακαλύψεις Πεδίων Πετρελαίου και Φ. Αερίου στην Ελλάδα
Τα ανωτέρω αποδεικνύουν μία αξιοθαύμαστη επιμονή της Energean στο στοίχημα που η ίδια έθεσε πριν από χρόνια που αφορούσε όχι μόνο την συνέχιση της παραγωγής στο Πρίνο αλλά και την αύξηση της και την διασφάλιση των 400 θέσεων εργασίας. Σήμερα παρά τις ομολογουμένως αντίξοες συνθήκες στη διεθνή αγορά πετρελαίου που έχουν προκύψει μετά την κατά 60% μείωση των διεθνών τιμών αργού τα τελευταία δύο χρόνια, η εταιρεία συνεχίζει ακάθεκτη τις προσπάθειές της. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Μαθιός Ρήγας, «Παρά τις αντίξοες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου στη διάρκεια της τελευταίας διετίας, η Energean συνεχίζει τις επενδύσεις της τόσο στην παραγωγή όσο και στην έρευνα υδρογονανθράκων. Η επιτυχής έκβαση των πρόσφατων γεωτρήσεων στον Πρίνο και η αύξηση της παραγωγής επιβεβαιώνουν την ορθότητα του επιχειρησιακού σχεδιασμού και δείχνουν τον δρόμο για τη συνέχεια του προγράμματος. Το επιτυχημένο μοντέλο του Πρίνου είναι το παράδειγμα για την έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων στο Κατάκολο, στα Ιωάννινα και σε όλες τις νέες περιοχές της χώρας τις οποίες η Energean θα αναλάβει, προς όφελος της απασχόλησης, των τοπικών κοινωνιών και της εθνικής οικονομίας».
Ασφαλώς όμως η αξιοποίηση των Ελληνικών υδρογονανθράκων δεν σταματάει στην λεκάνη του Πρίνου. Όπως είναι γνωστό από παλαιότερες σεισμικές έρευνες αλλά και γεωτρήσεις που έχουν γίνει στις περιοχές ανατολικά, νότια και δυτικά της Θάσου ο ευρύτερος χώρος υπολογίζεται ότι περιέχει εκτιμώμενα και ανακτήσιμα κοιτάσματα ( prospective and contingent) της τάξης των 800 εκατομμυρίων βαρελιών. Από αυτά τα πλέον υποσχόμενα για εμπορική εκμετάλλευση είναι αυτά του κόλπου του Ορφανού, δυτικά της Θάσου, και αυτά του Μπάμπουρα, ανατολικά της Θάσου με συνολικό δυναμικό της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για την αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων όπως έχουμε τονίσει, σε εκτενή αρθρογραφία μας στο παρελθόν, είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων της συγκεκριμένης περιοχής στα 12 ναυτικά μίλια, (όπως έχει κάθε δικαίωμα η Ελλάδα να πράξει βάσει της UNCLOS), κάτι που ναι μεν προσκρούει στο γνωστό Casus Belli της γείτονος και φίλης Τουρκίας, πλην όμως όπως είμεθα σε θέση να γνωρίζουμε δεν θα είχε αντίρρηση για μία παρέκκλιση μέσω μιας προσυμφωνηθείσας διπλωματικής διευθέτησης.
Πέρα από τον Πρίνο και τις πέριξ με αυτόν περιοχή η χώρα μας διαθέτει και αρκετές άλλες περιοχές με αξιόλογο υδρογονανθρακικό δυναμικό. Αυτές αφορούν την Δυτική Ελλάδα τόσο σε χερσαίες περιοχές (Ιωάννινα, Άρτα-Πρεβέζα, ΒΔ Πελοπόννησος) όσο και σε υποθαλάσσιες (Πατραϊκός, Κατάκολο, μεγάλα βάθη Ιονίου). Έρευνες διεξάγονται σήμερα στις γνωστές παραχωρήσεις σε Ιωάννινα, και Κατάκολο ( Energean) και Πατραϊκός (ΕΛΠΕ) ενώ σε εξέλιξη είναι ο μεγάλος Διεθνής Διαγωνισμός για τα blocks του Ιονίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του energia. gr, έχει δρομολογηθεί η εκμετάλλευση του Κατάκολου, που αποτελεί αποδεδειγμένο κοίτασμα (5.0 εκατομμύρια βαρέλια) που αν και μικρό σε μέγεθος μπορεί να τύχει εμπορικής εκμετάλλευσης, με στόχο την πραγματοποίηση παραγωγικής γεώτρησης εντός του 2017. Αν και η παραγωγή που θα προκύψει εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να υπερβεί τα 2,000 βαρέλια την ημέρα, η ενεργοποίηση του κοιτάσματος του Κατάκολου θα βοηθήσει στη βελτίωση του ψυχολογικού κλίματος αφού θα δείξει ότι μπορεί να υπάρξει παραγωγή και σε ένα άλλο σημείο της χώρας και μάλιστα στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας που προώρισται να αποτελέσει το νέο πετρελαϊκό κέντρο της χώρας και όχι μόνο.
Παλαιότερες Ερευνητικές Δραστηριότητες στην Ελλάδα
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι μεγάλο ενδιαφέρον από γεωλογικής πλευράς παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού όπου ως γνωστό το 1987, η πάλαι ποτέ ΔΕΠ-ΕΚΥ, ανακάλυψε το χερσαίο κοίτασμα της Επανομής, πλούσιο σε φυσικό αέριο (450 εκατομμύρια m3) το οποίο όμως δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει λόγω έντονων τοπικών αντιδράσεων. Με την συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής του Πρίνου, την αναβάθμιση του μεγέθους των εκεί αποδεδειγμένων κοιτασμάτων, την επικείμενη παραγωγή από το Κατάκολο, και την αξιοποίηση των ερευνητικών περιοχών της Δυτικής Ελλάδας (Πατραϊκός, ΒΔ Πελοπόννησος, βαθιά κοιτάσματα Ιονίου), όπου δραστηριοποιούνται με αξιώσεις τα ΕΛΠΕ σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους (Edison, Total) δημιουργείται πλέον ένα θετικό κλίμα για την αξιοποίηση μεγάλου μέρους των Ελληνικών κοιτασμάτων, το συνολικό μέγεθος των οποίων σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΕΝΕ ( A Strategy for Unlocking Greece’ s Hydrocarbon Potential, September 2015) ανέρχεται στα 986 εκατομμύρια βαρέλια εκ των οποίων μόνο τα 35.0 εκατομμύρια αφορούν αποδεδειγμένα κοιτάσματα ενώ τα υπόλοιπα ανήκουν στην κατηγορία των εκτιμώμενων και ανακτήσιμων. Τα νούμερα αυτά έρχονται ασφαλώς σε ευθεία αντιπαράθεση με εκτιμήσεις και δήθεν βεβαιότητες που παρουσιάζουν κατά καιρούς διάφοροι ουρανοκατέβατοι εμπειρογνώμονες που ομιλούν για 2.0, 3.0 ή και 5.0 δισεκατομμύρια βαρέλια εμπορικά εκμεταλλεύσιμων πετρελαϊκών αποθεμάτων στη Δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης, η εκμετάλλευση των οποίων όπως ισχυρίζονται, θα λύσει διά παντός το οικονομικό πρόβλημα της χώρας!
Μπορεί η Ελλάδα να αργήσει πολύ να αποδείξει ότι διαθέτει ένα τόσο μεγάλο πετρελαϊκό πλούτο, όμως η αξιοποίηση των γνωστών σήμερα κοιτασμάτων μπορεί πράγματι να προσφέρει μία ανάσα και να προσφέρει μία προοπτική συμβάλλοντας στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης. Όμως, για να υπάρξει ανάκαμψη του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος στον τομέα των ελληνικών υδρογονανθράκων η κυβέρνηση μετά τις
αδικαιολόγητες ανακολουθίες και παλινδρομήσεις και την αμφίσημη στάση της αναφορικά με τις ξένες επενδύσεις (πχ. Σκουριές, Αφάντου, ΟΛΠ, κλπ) οφείλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Προς αυτήν την κατεύθυνση, θα βοηθούσε η ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατό της αξιολόγησης και η
ανακήρυξη των αναδόχων για τις παραχωρήσεις του διεθνούς διαγωνισμού για τα κοιτάσματα του Ιονίου, που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2015.
ΠΗΓΗ:energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου