Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Τράπεζα Αττικής : Ποιες κρατικές και ιδιωτικές εταιρίες έβαλαν λεφτά και τα έχασαν

Αποτέλεσμα εικόνας για τραπεζα αττικης
Το μερίδιο του λέοντος σε ότι αφορά τη συμμετοχή εισηγμένων εταιρειών στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών απέσπασε περιέργως η Attica Bank, η πέμπτη τη τάξει τράπεζα σε μερίδιο αγοράς, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων, που είναι εξόχως αποκαλυπτικές. Το συνολικό ποσό που έβαλαν στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών οι εισηγμένες ξεπερνά τα 120 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν προς την Αττικής! Πρόκειται μάλιστα για χρήματα που δόθηκαν σε μία τράπεζα που όχι απλά διαθέτει πολύ μικρό μερίδιο αγοράς, αλλά επιπλέον η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica διενεργήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα (με όρους τιμής προς λογιστική αξία) σε σχέση με αυτές των συστημικών τραπεζών. Και φυσικά τα χρήματα αυτά κινδυνεύουν να μην τα πάρουν ποτέ πίσω, λόγω της μεγάλης πτώσης της τιμής της μετοχής της Τράπεζας Αττικής.

Ας δούμε όμως ποιες είναι αυτές οι εταιρείες που βγήκαν χαμένες από αυτήν τους την επένδυση:


ΕΥΔΑΠ

Γιάννης Μπενίσης. Ετών 55. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ
Γιάννης Μπενίσης. Ετών 55. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ
Με απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου, που επικυρώθηκε από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της στις 15 Ιανουαρίου, η ΕΥΔΑΠ απέκτησε 66.666.666 μετοχές της Attica, με αξία κτήσης 20 εκατ. ευρώ. Με βάση το κλείσιμο της 29ης Μαρτίου, εμφανίζεται από τις αρχές του 2016 υποαξία 12,6 εκατ. ευρώ…

ΔΕΗ
Μιχάλης Παναγιωτάκης - Πρόεδρος ΔΕΗ
Μιχάλης Παναγιωτάκης – Πρόεδρος ΔΕΗ
Με 10 εκατ. ευρώ συμμετείχε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αττικής, αποκτώντας περίπου 33 εκατ. μετοχές της τράπεζας προς 0,30 ευρώ έκαστη. Η πίστωση των μετοχών πραγματοποιήθηκε την 18η Ιανουαρίου 2016, και επομένως στις οικονομικές καταστάσεις του 2015 η εν λόγω επένδυση δεν κατηγοριοποιήθηκε ως διαθέσιμη προς πώληση, αλλά αποτιμήθηκε η αξία της επένδυσης και η μεταβολή (-619.000 ευρώ) επιβάρυνε την καθαρή θέση.

J&P Άβαξ 

Χρήστος Ιωάννου,44 ετών, Πρόεδρος J&P AVAX
Χρήστος Ιωάννου,44 ετών, Πρόεδρος J&P AVAX
Η J&P Άβαξ απέκτησε 40.000.001 νέες μετοχές της Attica, έναντι 12 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ κατείχε ήδη 1.015.363 μετοχές. Στο τέλος του 2015 έγραψε ζημία απομείωσης 1,47 εκατ. ευρώ.

Intracom

Σωκράτης Κόκκαλης, ετών 76. Επιχειρηματίας.
Σωκράτης Κόκκαλης, ετών 76. Επιχειρηματίας.
Με 4,42 εκατομμύρια συμμετείχε στην ΑΜΚ της Αττικής ο όμιλος Intracom, από τα οποία τα 2,25 εκατ. ευρώ τα έβαλε η Intrakat. Σημειώνεται ότι στις ΑΜΚ των άλλων τραπεζών η Intracom συμμετείχε με μόλις 1 εκατ. ευρώ.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Γεώργιος Περιστέρης, 58 ετών, Διευθύνων Σύμβουλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Γεώργιος Περιστέρης, 58 ετών, Διευθύνων Σύμβουλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Στις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναφέρεται ότι την 31η Δεκεμβρίου 2015 κατείχε μετοχές τραπεζικών ιδρυμάτων, συνολικής αξίας κτήσης 24,78 εκατ. ευρώ, που αποτιμούνταν στα 18,8 εκατ. ευρώ. Η ζημία επιβάρυνε την καθαρή θέση. Η θυγατρική της, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, απέκτησε 33,3 εκατ. τραπεζικές μετοχές καταβάλλοντας συνολικά 10 εκατ. ευρώ στις πρόσφατες ΑΜΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετείχε στις ΑΜΚ των Αττικής και Πειραιώς.

Ελλάκτωρ
Λεωνίδας Μπόμπολας, Πολιτικός Μηχανικός, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Λεωνίδας Μπόμπολας, Πολιτικός Μηχανικός, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Και η Ελλάκτωρ συμμετείχε στις ΑΜΚ των τραπεζών με 20,38 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι σαφές πόσα από αυτά τα χρήματα επενδύθηκαν στην Attica Bank. Πάντως, τόσο ο όμιλος Ελλάκτωρ όσο και η θυγατρική του ΕΛΤΕΧ Άνεμος ενέγραψαν απομείωση αξίας ύψους 7,8 εκατ. ευρώ για αυτές τις θέσεις, γεγονός που υποδεικνύει ότι αγοράστηκαν πολλές μετοχές της Αττικής.

FG Europe
 Γιώργος Φιδάκι, επικεφαλής FG Europe (αριστερά) και Γιώργος Καραγεωργίου
Γιώργος Φιδάκι, επικεφαλής FG Europe (αριστερά) και Γιώργος Καραγεωργίου

Τέλος, το γεγονός ότι η FG Europe εμφανίζει ποσό 8 εκατ. ευρώ ως προεγγραφή για αγορά μετοχών εντός του 2016 υποδεικνύει ότι το ποσό αυτό αφορά είτε στην ΑΜΚ της Αττικής, είτε σε κάποια εταιρεία-μέλος του ομίλου.


ΠΗΓΗ:mononews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου