Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

ΕΛΠΕ: H αποτίμησή τους βρίσκεται… στον πάτο του βαρελιού


Μπορεί η ελληνική οικονομία να διέρχεται παρατεταμένη κρίση και η αξιολόγηση να βρίσκεται (ακόμα) επί θύραις, εντούτοις υπάρχουν επιχειρήσεις, που έχουν στέρεες βάσεις και θετικές προοπτικές ανάπτυξης, αλλά στο Χρηματιστήριο η αποτίμησή τους βρίσκεται… στον πάτο του βαρελιού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ΕΛΠΕ…

Η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων έκλεισε χθες στα 3,55 ευρώ, διαμορφώνοντας μία αποτίμηση της εταιρείας στο 1,085 δισ. ευρώ. Δηλαδή, σε πραγματικούς όρους, η αποτίμηση είναι όσο… μερικών βενζινάδικων – και σπεύδω αμέσως να εξηγήσω το γιατί.

Τα ΕΛΠΕ, είχαν αγοράσει τα 800 πρατήρια της BP, έναντι 359 εκατ. ευρώ. Εκτός από τηνBP, έχουν φυσικά και τα 909 πρατήρια της ΕΚΟ, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ταυτόχρονα, υπάρχουν βέβαια και οι αποθηκευτικοί χώροι και για τις δύο φίρμες, η αξία των οποίων δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητοι.

Αν, λοιπόν, έδωσαν τα ΕΛΠΕ 359 εκατ. για τα ..
800 πρατήρια της BP, τότε η αξία των πρατηρίων της ΕΚΟ ανέρχεται σε 395 εκατ. ευρώ (με τον υπολογισμό του +10%περισσότερων πρατηρίων της δεύτερης και ισόποση αύξηση της αξίας της πρώτης).

Πέραν αυτών, τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ, με (πολύ μικρή) αποτίμηση στα 296 εκατ. ευρώ και σε 30 εκατ. υπολογίζονται τα δικαιώματα εξόρυξης που έχει στηνΑίγυπτο.

Τα ποσά αυτά, αν προστεθούν, μας δίνουν 1,086 δισ. ευρώ, όσο είναι δηλαδή η τωρινή (χθεσινή) αποτίμηση των ΕΛΠΕ στο Χρηματιστήριο!!!

Προσέξτε, λοιπόν: Τα διυλιστήρια, ο ΔΕΣΦΑ, η Elpedison και τα πετροχημικά, είναι… δώρο!!!

Αποτιμώνται, δηλαδή, με… μηδενική αξία!!!

Είναι γεγονός ότι πολλοί επενδυτές, επηρεασμένοι από όσα ανεύθυνα λέγονται για τον ΣΥΡΙΖΑ και από το γεγονός ότι κάποιοι σπεκουλάρουν (για αυνόητους λόγους) με την προοπτική πώλησης ποσοστού της εταιρείας, έχουν ρευστοποιήσει είτε ένα μέρος είτε το σύνολο της θέσης τους.

Αλλά, θα πρέπει εδώ να θυμίσουμε, αφενός ότι το Δημόσιο κατέχει το 35,5% και αφετέρου, ότι ο Λάτσης, που κατέχει το 42,6%, δεν υπάρχει περίπτωση να πωλήσει το ποσοστό του.

Η πληροφορία είναι διασταυρωμένη και από ναυτιλιακές πηγές, που αναφέρουν με έμφαση το επιχείρημα ”αυτός δεν πούλησε στα 10 ευρώ, τώρα στα επίπεδα αυτά θα πουλήσει;”.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές έτσι είναι, έχουν τα πάνω και τα κάτω τους και οι επενδυτές σαφώς διαχωρίζονται σε βιαστικούς και υπομονετικούς, σε βραχυπρόθεσμους, μεσομακροπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους.

Εκτίμησή μας είναι ότι κάτω από τα 3,5 ευρώ, χτίζεται άφοβα θέση, με δεδομένο ότι εμφανέστατα η μετοχή των ΕΛΠΕ είναι βαθιά υποτιμημένη, όπως, άλλωστε, καταδείξαμε ήδη με τα προαναφερόμενα στοιχεία και όχι με υποθέσεις.

———————————————–

Αυτά (και) για σήμερα,

Καλημέρα σας,

Ο εξ Ανατολών (γέμισέ το με…ιρανικό!)

komfoukios

ΠΗΓΗ:mikrometoxos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου