Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

To κύκνειο άσμα του 500ρικου μπορεί να είναι μία Ευρώπη χωρίς χαρτονομίσματα

To κύκνειο άσμα του 500ρικου μπορεί να είναι μία Ευρώπη χωρίς χαρτονομίσματα
Το... νόμισμα "Bin Laden", όπως το αποκαλούν οι Ισπανοί, είναι διαβόητο και απειλούμενο. Προφανώς, το χαρτονόμισμα το οποίο έχει λάβει το όνομα του πρώην ηγέτη της al-Qaeda είναι το 500ευρω. Δεν το έχουν δει πολλοί, ενώ πολλοί το υποπτεύονται πως διευκολύνει τις παράνομες δραστηριότητες και την τρομοκρατία. Τώρα, όμως, το 500ρικο είναι στο στόχαστρο της ΕΚΤ η οποία πρόκειται να το... εξαφανίσει.

Μία τέτοια κίνηση δεν είναι κοσμογονική, αλλά συμπεριλαμβάνεται στις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προς μείωση της ροής ρευστού. Πολλοί σκεπτικοί φοβούνται πως κάτι τέτοιο είναι και το πρώτο βήμα στην γενική εξαφάνιση των χαρτονομισμάτων. Τη στιγμή που..
οι ΕΚΤ και οι λοιπές κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να πιέσουν τα επιτόκια χαμηλότερα, η υπερπροσπάθεια κρύβει τον κίνδυνο να "ωθήσουν" τους καταναλωτές σε άλλα, ηλεκτρονικά και μη ελεγχόμενα νομίσματα όπως το Bitcoin.



Δεδομένου πως το ρευστό το οποίο κυκλοφορεί στην ευρωζώνη έχει αυξηθεί από το 2002 και έχει φτάσει τα 1,06 τρισ. ευρώ, οποιαδήποτε υπόθεση η οποία προδιαθέτει την ολική εξαφάνισή του είναι παιδιάστικη. Τα 500ρικα εκπροσωπούν το 29% της συνολικής αξίας των χαρτονομισμάτων – 306 δισ. ευρώ- κι έτσι μία αλλαγή θα μπορούσε να αποτελέσει τεράστια παρέμβαση στην παροχή ρευστού. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πως θα αντικατασταθεί η αξία του.

Όλα αυτά είναι αρκετά για τον Jens Weidmann, πρόεδρο της Bundesbank και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ ο οποίος προειδοποιεί πως η εμπιστοσύνη στο νόμισμα μπορεί να πληγεί. Η ανησυχία κατέκλυσε τη Γερμανία μετά από την πρόταση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ για πλαφόν στις πληρωμές μέχρι 5.000 ευρώ, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της φοροδιαφυγής.

O Αυστριακός αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Harald Mahrer πίεσε για να ψηφιστεί συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών στο ρευστό. Η Ελβετία, η οποία έχει το δικό της νόμισμα το οποίο έχει και υψηλότερης αξίας χαρτονόμισμα των 1000 φράγκων (1010 δολάρια), θέλει κι αυτή να χρησιμοποιεί χαρτονομίσματα: Ένα προτεινόμενο πλαφόν ύψους 100.000 φράγκων για ανώνυμες συναλλαγές καταψηφίστηκε τον Ιανουάριο από το συντηρητικό κόμμα της χώρας οι οποίοι ανέφεραν πως κάτι τέτοιο θα ενδυναμώσει τον κρατικό παρεμβατισμό.

Σε άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν υπάρχουν και πολλές ανησυχίες. Στη Σουηδία για παράδειγμα, η κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων έχει πέσει κατά 25% μέσα σε 5 χρόνια.



ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου