Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

ΕΛΠΕ : Στοίχημα η εξόφληση ομολόγου 400 εκατ. ευρώ



 
Στη μείωση του δανεισμού τους κατά 400 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους ρίχνουν πλέον το βάρος τους τα ΕΛΠΕ. 

Η υψηλή κερδοφορία που ανακοίνωσε για το 2015 ο όμιλος, δημιουργεί τις βάσεις προκειμένου φέτος να αποπληρώσουν αφενός ένα ευρωομόλογο ύψους 400 εκατ. ευρώ που λήγει το Μάιο, και αφετέρου 200 εκατ. ευρώ προς τους Ιρανούς της NIOC. Πρόκειται για μέρος των 550 περίπου εκατ. ευρώ που χρωστούν στη NIOC με υποχρέωση συνολικής αποπληρωμής ως το 2019.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, η πρόκληση για τη διοίκηση των ΕΛΠΕ συνίσταται στην..
εξυπηρέτηση των πολύ μεγάλων δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου. Σαν μόνη λύση προβάλλεται η αύξηση των πιστωτικών γραμμών από τις τράπεζες, δεδομένου ότι τόσο το Δημόσιο (35,5%) όσο και η Paneuropean του ομίλου Λάτση δεν προτίθενται να πάνε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Από την ενημέρωση που έγινε χθες το απόγευμα προς τους αναλυτές, προκύπτει ότι το συνολικό χρέος των ΕΛΠΕ ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ, και ότι θα αποπληρωθεί αφενός το ευρωμολόγο, και αφετέρου άλλες δανειακές υποχρεώσεις, αμέσως μόλις οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν. Από τα 3,3 δισ. ευρώ, κοντά στο 50% είναι βραχυπρόθεσμος δανεισμός και το υπόλοιπο μακροπρόθεσμος. 

Με βάση τον προγραμματισμό αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων, ο όμιλος χρειάζεται να αποταμιεύει κάθε μήνα ούτε λίγο ούτε πολύ περί τα 40 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι το 50% του συνολικού δανεισμού των ΕΛΠΕ χρηματοδοτείται από μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες γραμμές πίστωσης και από ομολογίες που εκδόθηκαν στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και το υπόλοιπο 50% από ανακυκλούμενο βραχυπρόθεσμο δανεισμό.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου