Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥ




Συνάδελφοι  εργαζόμενοι και εργαζόμενες.

Η παρούσα διοίκηση του σωματείου είναι αυτή που υπέγραψε την κατάργηση του τεχνικού προσωπικού ασφαλείας και συναίνεσε στη λειτουργία των εγκαταστάσεων με υπηρεσίες που προέρχονται από τα σπίτια των εργαζομένων.

Τα ίδια πρόσωπα ζήτησαν να απεργήσουμε και να διεκδικήσουμε αυτά τα οποία είχαν υπογράψει να καταργηθούν το Σεπτέμβριο του 2014.

Ήταν ένα παιχνίδι εντυπώσεων της κοινοπραξίας εταιρίας σωματείου που παίχτηκε για λόγους ψηφοθηρικούς όπου δεν είχε ούτε την συγκατάθεση μέσω συνελεύσεων αλλά ούτε και την απαραίτητη συσπείρωση για μια τέτοιου μεγέθους κινητοποίηση (εμείς θα κάνουμε ότι απεργούμε και εσείς οπισθοχωρείτε μπροστά στον δυναμισμό και την αποφασιστικότητα μας).

Η αιτία της επαναφοράς της βάρδιας συντήρησης δεν ήταν η παρέμβαση με συνδικαλιστικές πρακτικές του σωματείου ήταν η σκληρή πραγματικότητα που αντιμετώπισαν οι πειραματικού τύπου αυτοσχεδιασμοί με το σύστημα τηλεειδοποίησης ον κολ(on call).

Αυτή ήταν η..

άποψη του σωματείου για την ασφάλεια όπως αποτυπώθηκε με γραπτό λόγο στο πρακτικό συμφωνίας .
Με ανύπαρκτη παρουσία των μελών του σωματείου στους χώρους εργασίας  όταν και όποτε παρουσιάζονταν προβλήματα, ο απολογισμός της χρονιάς που μας πέρασε ήταν τραγικός, οι εργαζόμενοι έμεναν αβοήθητοι απέναντι σε λανθασμένες εντολές και οδηγίες ιθυνόντων θαυματοποιών με βεβαρημένο ιστορικό σε
βλαπτικού τύπου παρεμβάσεις και ζημιογόνες μετατροπές .

Τα θέματα ασφάλειας είναι θεμελιώδη και δεν διαπραγματεύονται μέσω συζητήσεων. Εφαρμόζονται υποχρεωτικά μέσω προδιαγραφών και τεχνικών κανόνων και η τήρηση τους είναι υπόθεση αρμόδιων θεσμών και οργάνων της πολιτείας.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες χωρίς να έχουν παρουσία και καταξίωση στον εργασιακό χώρο χρησιμοποίησαν τον συνδικαλισμό για να κάνουν πολιτική.

Προχώρησαν στο ρόλο του νομοθέτη και δικαστή, τροποποίησαν υπουργικές αποφάσεις και συμφώνησαν στις μειώσεις του προσωπικού λειτουργίας γνωρίζοντας τα θέματα των μονάδων μόνο από περιγραφές.

Και ενώ το κουδούνι του κινδύνου είχε σημάνει πολλές φορές αυτοί συνέχιζαν να επικυρώνουν την υποβάθμιση της ασφάλειας και να συγκαλύπτουν επικίνδυνα περιστατικά που προέκυπταν από την παράκαμψη στοιχειωδών κανόνων απομονώσεων και αδρανοποίησης του εξοπλισμού των εγκαταστάσεων.

Με κάποιους από αυτούς βρέθηκα σε αντιπαράθεση όταν επικαλέστηκα υπουργικές αποφάσεις  που αφορούν τεχνικές προδιαγραφές λειτουργίας και πυροπροστασίας διυλιστηρίων, άρθρα του συντάγματος, και άρθρα του εσωτερικού κανονισμού .

Από αυτή τη διοίκηση του σωματείου χαμένοι βγήκαμε όλοι και εργαζόμενοι και εταιρία διότι όπως αποδεικνύεται η ασφαλής λειτουργία κοστίζει πολύ λιγότερο από την ασφαλή. Η ασφάλεια είναι υπόθεση όλων, όμως τις αποφάσεις τις παίρνουν λίγοι  παρά την θέληση των πολλών διότι οι ίδιοι βρίσκονται μακριά και νιώθουν ότι δεν κινδυνεύουν.

Για όλους αυτούς τους λόγους προτείνω να καταψηφίσουμε τον απολογισμό της διοίκησης του σωματείου. Πρέπει να αναδειχτεί Διοικητικό Συμβούλιο που να προστατεύει πρωτίστως την ύπαρξη των εργαζομένων και ακολούθως τα οικονομικά συμφέροντα των και της εταιρίας.

Προκόπης Μελάς
Τεχνίτης οργάνων Α βάρδια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου