Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Τον Μάιο τα εγκαίνια του TAP παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και ξένων ηγετών


Εντός του Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ενώ η κυβέρνηση προγραμματίζει μεγάλη εκδήλωση «εγκαινίων» που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ξένων ηγετών.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο», κάνοντας παράλληλα απολογισμό του έργου που έχει γίνει στο υπουργείο του από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Όπως σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης η έναρξη της κατασκευής του TAP σημαίνει τη δημιουργία, 8.000 θέσεων εργασίας, καθώς και δουλειές για ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες και βιομηχανίες παραγωγής σωλήνων.

Αναφερόμενος στον αγωγό IGB (ελληνοβουλγαρικός), ο κ. Σκουρλέτης,  σημείωσε ότι ..
εντός των επομένων ημερών αναμένονται τα αποτελέσματα του Market Test που θα κρίνει την οικονομική βιωσιμότητα του έργου, ενώ τόνισε ότι ο IGB προβλέπεται να συνδεθεί με τον TAP και «κουμπώνει» με το σχέδιο δημιουργίας πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, για το οποίο όπως είπε, αναζητείται εταιρικό σχήμα που θα αναλάβει την κατασκευή του.

Ο υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε ακόμη στην επανέναρξη των εμπορικών σχέσεων των ΕΛ-ΠΕ με την κρατική εταιρία πετρελαίου του Ιράν NIOC (εντός των επομένων ημερών θα παραδοθεί το πρώτο φορτίου ιρανικού πετρελαίου) ενώ σημείωσε ότι μετά το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ιράν, έχουν αρχίσει συζητήσεις για την τροφοδοσία της Ευρώπης με ιρανικό αέριο μέσω της Ελλάδας. Κάτι το οποίο σε πρώτη φάση θα μπορούσε να γίνει με τη μορφή του LNG, ενώ μακροπρόθεσμα εξετάζεται ακόμη και η κατασκευή αγωγών που θα ξεκινούν από το Ιράν και θα καταλήγουν, είτε στα παράλια της Τουρκίας, είτε θα συναντήσουν τον TAP.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σκουρλέτης στην πρόσφατη συμφωνία ΔΕΠΑ, Edison,Gazprom, σημειώνοντας ότι « παραμένει ζωντανό και αναθερμαίνεται το σχέδιο της τροφοδοσίας του ευρωπαϊκού νότου με ρώσικο αέριο.»

Τέλος σε ότι αφορά την επέκταση της χρήσης του φγυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι μελετάται η επέκταση του δικτύου σε πόλεις όπως η Λαμία, που βρίσκεται κοντά στον κεντρικό αγωγό αλλά και η Πάτρα  μέσω της κατασκευής αποθηκευτικού σταθμού που θα τροφοδοτείται από πλοία με τη μορφή υγροποιημένου αερίου.


ΠΗΓΗ:energyworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου