Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

ΕΛΠΕ: Πως ήρθε το ρεκόρ κερδών, τι σημαίνει η συμφωνία με το Ιράν

 Αποτέλεσμα εικόνας για ELPE
Για να φτάσει στα προσαρμοσμένα κέρδη ρεκόρ ο όμιλος  των ΕΛΠΕ ευνοήθηκε σαφώς από τα αυξημένα περιθώρια που επικρατούν αυτήν την περίοδο στη διεθνή αγορά λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου. Όμως για να μπορέσεις να επωφεληθείς από αυτήν την θετική εξέλιξη πρέπει να μπορείς να λειτουργείς σωστά και οικονομικά τα διυλιστήριά σου και υπό αυτήν την έννοια σημαντικό μερίδιο για τα θετικά αποτελέσματα έχει ο ίδιος ο όμιλος που κατάφερε παρά τα προβλήματα (αρνητικό περιβάλλον ελληνικής οικονομίας, κεφαλαιακοί έλεγχοι αλλά και το τραγικό δυστύχημα του Ιουνίου) να επωφεληθεί το μέγιστο δυνατό από τις θετικές εξελίξεις στην αγορά διύλισης.
Στα highlights από τη χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων που έκανε η διοίκηση και η αποκάλυψη ότι η ολοκλήρωση του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος έχει..

αυξήσει τις λειτουργικές χρηματοροές στα 600 εκατομμύρια ενώ οι ελεύθερες χρηματοροές εάν αφαιρεθούν οι πληρωμές για τόκους ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. Αυτό αφήνει σημαντικά περιθώρια κίνησης για τον όμιλο, ο οποίος όπως ανακοινώθηκε θα προχωρήσει στην αποπληρωμή από τα ίδια αποθεματικά ρευστού στην αποπληρωμή του ευρωομολόγου που λήγει το Μάιο του 2016 ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Τώρα για τη συμφωνία με το Ιράν, όπως τονίστηκε οι όροι της είναι εμπιστευτικοί και δεν μπορούν να γνωστοποιηθούν επισήμως από καμία πλευρά.  Ωστόσο όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Στεργιούλης, η συμφωνία εξέπληξε και τα ίδια τα στελέχη του ομίλου, ως προς τους όρους της. Περιλαμβάνει μια λογική εφάπαξ αποπληρωμή και σταδιακές δόσεις οι οποίες θα γίνουν ακόμη και με τη μορφή διυλισμένων προϊόντων. Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία αποτελεί θετική εξέλιξη αφού το ιρανικό αργό βελτιστοποιεί τη λειτουργία των διυλιστηρίων του ομίλου ενώ οι επιλογές ως προς το μείγμα των αργών θα γίνονται πάντα ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και τις τιμές των αργών με στόχο την επίτευξη καλύτερων περιθωρίων. 

Στην εμπορία τα αποτελέσματα του ομίλου σηματοδοτούν μια επιστροφή στην κανονικότητα με τα EBITDA του κλάδου να κυμαίνονται πάνω από τα επίπεδα του 2010, μετά από αλλεπάλληλες χρονιές όπου η κατάσταση στον κλάδο είχε οδηγήσει σε σημαντική υποχώρηση της κερδοφορίας. Για τις επιδόσεις της εμπορίας βοήθησε σημαντικά και το πρόγραμμα προσαρμογής "Κορυφή".

Ο ηλεκτρισμός μετά από μία χρονιά δύσκολη, στο τελευταίο τρίμηνο ανέκαμψε και σημείωσε σημαντική άνοδο, η οποία ωστόσο δε στάθηκε ικανή για να γυρίσει το πρόσημο σε θετικό. Ωστόσο η πορεία του τελευταίου τριμήνου προμηνύει θετικές εξελίξεις για τη δραστηριότητα της Elpedison για το 2016. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ΔΕΠΑ, ενώ να σημειωθεί ότι ο όμιλος τελεί εν αναμονή της ολοκλήρωσης της συμφωνίας πώλησης του ΔΕΣΦΑ, στην οποία όπως έγινε γνωστό βρισκόμαστε στη φάση του due diligence από τους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν μερίδιο από το προς παραχώρηση ποσοστό των Αζέρων της Socar.


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου