Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Ολικό "φακέλωμα" των ασφαλισμένων από το υπουργείο Υγείας

Αποτέλεσμα εικόνας για Ολικό "φακέλωμα" των ασφαλισμένων από το υπουργείο Υγείας
Όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, από τα οικονομικά των νοσοκομείων και τις νοσηλείες που γίνονται σε αυτά, μέχρι συγκεντρωτικά στοιχεία για τη συνταγογράφηση φαρμάκων ανά σκεύασμα, μήνα, έτος, νομό, νοσοκομείο και γιατρό... όλα θα καταλήγουν στα "χέρια” του υπουργείου Υγείας, μέσω ηλεκτρονικού αρχείου υπηρεσιών που θα τηρεί.

Πιο συγκεκριμένα, θα συγκεντρώνονται:

−    Αναλυτικά κωδικοποιημένα στοιχεία σχετικά με την κίνηση των ασθενών, ανά δημογραφικά χαρακτηριστικά, ασφαλιστικό φορέα, κλινική, τύπο διάγνωσης, φάρμακα, ιατρικές πράξεις και το συγκεντρωτικό κόστος νοσηλείας.
−    Όλη η συνταγογράφηση φαρμάκων.
−    Δεδομένα για το προσωπικό που υπηρετεί στα νοσοκομεία, καθώς και στις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΠΕΔΥ, ανά βαθμίδα γιατρού και ανά εκπαιδευτικό επίπεδο και ειδικότητα, με στοιχεία ταυτοποίησης για κάθε εργαζόμενο.
−    Κωδικοποιημένα αναλυτικά στοιχεία για την επιδημιολογική επιτήρηση όλων των μεταδιδόμενων και μη μεταδιδόμενων νοσημάτων, τις διαγνώσεις αλλά και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
−    Συγκεντρωτικά στοιχεία για τα εθνικά αποθέματα εμβολίων, τη διάθεση και την κατανάλωση εμβολίων ανά μονάδα υγείας.

Όσον αφορά μάλιστα στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται σε τροπολογία στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για το παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή, τα δεδομένα που θα συλλέγονται θα αφορούν την καταγραφή της νοσηλευτικής κίνησης, την κίνηση εξωτερικών ιατρείων, οικονομικά δεδομένα (κίνηση λογιστηρίου, αποθήκης, φαρμακείου), ταυτόχρονα όμως και προσωπικά δεδομένα όπως διάγνωση, στοιχεία επιδημιολογικής επιτήρησης, ιατρικές πράξεις, συνταγογράφηση, έκβαση θεραπείας και άλλα.

Για ποιους λόγους όμως αποφασίστηκε η τήρηση ενιαίου ηλεκτρονικού αρχείου υπηρεσιών υγείας; 

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι όποιες πληροφορίες για την περίθαλψη των ασφαλισμένων ήταν κατακερματισμένες σε διάφορους εποπτευόμενους φορείς, ενώ η στατιστική επεξεργασία των δεδομένων που θα τηρούνται στη βάση θα συμβάλει στον έλεγχο της λειτουργίας των μονάδων υγείας (για την κατανομή των ηλεκτρονικών πόρων και προσωπικού στα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας) και στο σχεδιασμό στοχευμένων σχεδίων δράσης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ασθενειών.  Παρόλα αυτά, η επιτροπή διαχείρισης των αρχείων, που θα εδρεύει στο υπουργείο Υγείας, θα έχει στη διάθεσή της όλα εκείνα τα στοιχεία που σχετίζονται με τις δαπάνες της περίθαλψης, το ποια φάρμακα γράφουν οι γιατροί και το πόσες διαγνωστικές εξετάσεις γίνονται.

Το μεγάλο θέμα που προκύπτει εντούτοις αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας, τα δεδομένα που συλλέγονται θα πρέπει να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα για τη χάραξη της πολιτικής υγείας. Έτσι οι πληροφορίες θα κωδικοποιούνται, ήδη πριν την αποστολή τους στο υπουργείο Υγείας, ώστε να μην αποκαλύπτεται η ταυτότητα των ασθενών.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας θα έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που θα συγκεντρώνονται, όμως οι υγειονομικές περιφέρειες θα έχουν πρόσβαση μόνο στα στοιχεία που συλλέγει η ίδια. Το ίδιο θα γίνεται και με τις μονάδες υγείας.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου