Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ): Η τιμή του πετρελαίου θα ξεκινήσει αργή ανάκαμψη το 2017

Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ): Η τιμή του πετρελαίου θα ξεκινήσει αργή ανάκαμψη το 2017
Την εκτίμησή του ότι η αγορά πετρελαίου θα αρχίσει να εξισορροπεί από το 2017 εξέφρασε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στην ετήσια έκθεσή του για το Medium-Term Oil Market (MTOMR).

Όπως επισημαίνει η έκθεση, ενώ οι τιμές του πετρελαίου θα πρέπει να αρχίσουν να αυξάνονται σταδιακά όταν η αγορά αρχίζει να εξισορροπείται, η διαθεσιμότητα των πόρων που μπορούν εύκολα και γρήγορα να αξιοποιηθούν θα περιορίσουν το ράλι - τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, υπογραμμίζεται ο κίνδυνος μιας ραγδαίας αύξησης των τιμών του πετρελαίου κατά τους τελευταίους μήνες της περιόδου που προκύπτουν από ανεπαρκείς επενδύσεις.

«Είναι εύκολο για τους καταναλωτές να εφησυχαστούν από την αφθονία των αποθεμάτων και των χαμηλών τιμών σήμερα, αλλά θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη το εξής: οι ιστορικές περικοπές των επενδύσεων αυξάνουν τις πιθανότητες για δυσάρεστες εκπλήξεις στις τιμές του πετρελαίου στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA Fatih Birol.

Ο ΙΕΑ προβλέπει ότι ..
4,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα θα προστεθούν στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου μεταξύ 2015 και 2021, αριθμός πολύ χαμηλότερος από την αύξηση της τάξεως των 11 εκατ. βαρελιών την ημέρα που καταγράφηκε την περίοδο 2009-2015.

Οι παγκόσμιες εξερευνήσεις για πετρέλαιο και κεφαλαιουχικές δαπάνες παραγωγής (CAPEX) αναμένεται να μειωθούν κατά 17% το 2016, μετά από μια περικοπή 24% το 2015.

Η παραγωγή των ΗΠΑ θεωρείται ότι θα φτάσει τα 14,2 εκατ. δολάρια την ημέρα ως το τέλος της περιόδου που γίνονται οι πρoβλέψεις, αλλά μόνο μετά από μια σύντομη πτώση.

Η έκθεση εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα καταγράφει αύξηση με μέσο ρυθμό 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2021, ξεπερνώντας τα συμβολικά 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα τέλη της δεκαετίας προτού φθάσει τα 101,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2021.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου