Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Γιατί η συμφωνία Σ. Αραβίας και Ρωσίας δεν μπορεί να σταματήσει την έξοδο των επενδυτών από το πετρέλαιο

Γιατί η συμφωνία Σ. Αραβίας και Ρωσίας δεν μπορεί να σταματήσει την έξοδο των επενδυτών από το πετρέλαιο
Η συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας για τη θέσπιση πλαφόν στην παραγωγή πετρελαίου δεν μπόρεσε να σταματήσει την μεγαλύτερη πτώση πετρελαϊκών στοιχημάτων από τον Ιούλιο.

Η συμφωνία η οποία επετεύχθη στις 16 Φεβρουαρίου δεν πρόκειται να ανανήψει τις τιμές του αργού σύμφωνα με την Goldman Sachs Group. Το Ιράν ανέφερε πως υποστηρίζει τη συμφωνία, αλλά δεν είπε τίποτα για την μείωση της δικής του παραγωγής. Παράλληλα, υπενθυμίζουμε πως υπήρξε άρση των κυρώσεων της εξαγωγής πετρελαίου της χώρας τον προηγούμενο μήνα όταν η χώρα του Περσικού Κόλπου έφτασε σε συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις όσον αφορά τα πυρηνικά της.


"Η συμφωνία δεν πρόκειται να..
μειώσει την υπερπροσφορά", ανέφερε ο Bart Melek, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στην TD Securities του Τορόντο. "Το Ιράν μάλλον θα συνεχίσει να παράγει όσο πετρέλαιο μπορεί για να επανακτήσει το μερίδιο της αγοράς του".

Ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, Ali al-Naimi ανέφερε πως η συμφωνία μεταξύ της Σ. Αραβίας και της Ρωσίας, η οποία συμπεριλαμβάνει το Κατάρ και την Βενεζουέλα "είναι η απαρχή μίας νέας διαδικασίας η οποία μπορεί να χρειαστεί και περαιτέρω βήματα για την σταθεροποίηση της αγοράς".

Οι επενδυτές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση για να δουν εάν ο al-Naimi θα προτείνει επιπλέον μέτρα για την καταπολέμηση της παγκόσμιας υπερπροσφοράς.


Η Σαουδική Αραβία έχει αντισταθεί στις πιέσεις που την θέλουν να μειώσει την παραγωγή της για να υπάρξει ανάπτυξη των τιμών, αναφέροντας πως στο μόνο που θα οδηγούσε μία τέτοια κίνηση θα ήταν η απώλεια του μεριδίου της αγοράς που κατέχει η χώρα. Αν και οι δύο χώρες συμφώνησαν στο πλαφόν παραγωγής, το μέλλον της συμφωνίας εξαρτάται από το Ιράν, το Ιράκ και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Την ίδια στιγμή, τα πετρελαϊκά αποθεματικά των ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνονται, φτάνοντας τα 504,1 εκατ. βαρέλια στις 12 Φεβρουαρίου, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και 86 χρόνια.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου