Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Πετρέλαιο θέρμανσης: στείλτε την τρόικα στη Φλώρινα!


Πριν ένα χρόνο είχα δημοσιεύσει τη διπλανή εικόνα απ' τη σελίδα πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για το διάστημα 24-27 Οκτωβρίου 2014. Δείχνει την ταυτόχρονη πρόγνωση για δυο απομακρυσμένες μεταξύ τους περιοχές της χώρας, τη Φλώρινα και το Ηράκλειο Κρήτης.

Η Φλώρινα είχε κυριολεκτικά παγώσει, με θερμοκρασίες γύρω στους 2οC και χιόνια, ενώ το Ηράκλειο ήταν σε απείρως καλύτερη κατάσταση, με θερμοκρασίες 17-23οC.

Φέτος τις ίδιες μέρες η Φλώρινα δεν έχει χιόνια, παρά μόνο στις πιο ψηλές βουνοκορφές, ωστόσο η θερμοκρασία το βράδυ της Κυριακής 25/10 έπεσε κάτω απ' το μηδέν. Τις ίδιες μέρες στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα η θερμοκρασία έφθανε και στους 28-29οC, μπορούσες να κυκλοφορήσεις με το κοντομάνικο, ακόμα και μπάνιο στη θάλασσα μπορούσες να κάνεις.

Αυτές οι απομακρυσμένες μεταξύ τους περιοχές της χώρας προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης στην ίδια τιμή. Αλλά ενώ ένα σπίτι στη Φλώρινα ή σε μια άλλη περιοχή της ορεινής Ελλάδας χρειάζεται 2-3.000 λίτρα πετρέλαιο για όλη τη χειμερινή περίοδο, στη νότια και τη νησιωτική Ελλάδα η ποσότητα είναι πολύ μικρότερη, 500-800 λίτρα. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα στην ορεινή Ελλάδα, που με τις τωρινές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης αδυνατούν πλέον να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους. Κι αν σκεφτεί κανείς πως η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει φθάσει εκεί που έχει φθάσει λόγω της φορομπηχτικής πολιτικής των κυβερνήσεων, η ορεινή Ελλάδα καλείται να πληρώνει φόρους πάνω στους φόρους για να ζεσταθεί, μόνο και μόνο επειδή έκανε το λάθος να είναι ορεινή κι όχι παραθαλάσσια.

Η εξίσωση φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, που είχε κάνει ο Βενιζέλος, ήταν απ' τα πιο αποτυχημένα μέτρα στα χρόνια των μνημονίων: οι πολίτες ...

σταμάτησαν να καίνε πετρέλαιο και πάγωσαν, αναγκάστηκαν να πετσοκόψουν όποιο δέντρο βρήκαν μπροστά τους μειώνοντας τη δασοκάλυψη της χώρας, πολλοί στράφηκαν στα πέλετς, στα τζάκια κάηκαν υλικά που δεν έπρεπε μ' αποτέλεσμα οι πόλεις να καλυφθούν το χειμώνα με νέφος αιθαλομίχλης και τελικά τα έσοδα του δημοσίου κατέρρευσαν. Ακόμα χειρότερα, φθάσαμε να θρηνούμε θύματα απ' τις ξυλόσομπες και τα μαγκάλια, αλλά αυτά δεν ήταν ικανά να συγκινήσουν τα παχύδερμα της πολιτικής. Γι' αυτό και πριν ένα χρόνο το ιστολόγιο ήταν ξεκάθαρο: Πετρέλαιο θέρμανσης χωρίς τους ανόητους φόρους για τη Φλώρινα -και για όλη τη χώρα- εδώ και τώρα!

Η φορομπηχτική πολιτική επηρέασε την ενεργειακή πολιτική, η κυβέρνηση επέβαλε μια στροφή απ' το πετρέλαιο θέρμανσης στη βιομάζα, όπως επί Τουρκοκρατίας, ή, ακόμα χειρότερα, στη θέρμανση με ηλεκτρισμό, καθώς η κεντρική και νησιωτική Ελλάδα επέλεξε να ζεσταθεί με κλιματιστικά. Ηλεκτρισμό που στο μη διασυνδεμένο νησιωτικό σύστημα παράγεται με πετρέλαιο, είναι πανάκριβος κι επιδοτείται απ' την ορεινή Ελλάδα προς όφελος της νησιωτικής, μέσω των λεγόμενων Υποχρεώσεων Κοινής Ωφέλειας στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

Τον περασμένο Ιανουάριο άλλαξε η κυβέρνηση κι ελπίζαμε πως θ' άλλαζε η νοοτροπία. Πολύ περισσότερο που στις αρχές Ιουλίου κι ενώ είχαμε capital controls, ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημ. Μάρδας ήταν εντελώς ξεκάθαρος στη Βουλή (στα πρώτα 3 λεπτά του βίντεο):



Η κυβέρνηση λοιπόν ήταν τον Ιούλιο έτοιμη να φέρει διάταξη νόμου που θα καταργούσε την εξίσωση του φόρου του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, με πολύ συγκεκριμένα νούμερα, 6 λεπτά ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης και 33 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης. Και τα ίδια επανέλαβε ο Μάρδας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Φθάσαμε λοιπόν αισίως στις 27 Οκτωβρίου, το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται απ' τις 15 Οκτωβρίου, η Φλώρινα και η ορεινή Ελλάδα ήδη επί ένα μήνα και πλέον είναι μαζεμένη τα βράδια γύρω απ' τις σόμπες για να ζεσταθεί, αλλά την κατάργηση της εξίσωσης φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν την είδαμε ποτέ, συνεχίζεται η ίδια αρρωστημένη και ανάλγητη πολιτική των ΣαμαροΒενιζέλων.

Επειδή στην Ελλάδα ζούμε, δυστυχώς το είχα έγκαιρα προβλέψει κι αυτό και στις 31/7 έγραφα χαρακτηριστικά: "Μόνο μην βρει την ευκαιρία ο Μάρδας (ή η Τρόικα, το Κουαρτέτο, όποιος αποφασίζει τέλος πάντων) και, εκμεταλλευόμενος τη διεθνή μείωση των τιμών, δεν μειώσει αρκετά το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης κι ευτυχώς που αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα νούμερα, ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε τον Οκτώβριο κατά πόσο τήρησε την εξαγγελία του. Στο βίντεο ακούγεται καθαρά να λέει "η πρότασή μας είναι φόρος 6 λεπτά στο λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης" και "η τιμή θα πάει σύμφωνα με την τιμή που θα είναι τότε το πετρέλαιο". Το "δένουμε κόμπο" λοιπόν και περιμένουμε να το δούμε να υλοποιείται τον Οκτώβριο, φτάνει πια με τις κουτοπονηριές των προηγούμενων, θέλουμε να δούμε την "κυβέρνηση της αριστεράς" να συμπεριφέρεται πράγματι ως τέτοια. Νισάφι πια!" 

Είτε λοιπόν η αθηνοκεντρική κυβέρνηση αδυνατεί να καταλάβει πως ο χειμώνας με την ανάγκη για θέρμανση φθάνει ΠΑΝΤΟΤΕ στην ορεινή Ελλάδα στα τέλη Σεπτεμβρίου, είτε δεν αποφασίζει η Ελληνική Κυβέρνηση κι αποφασίζει η τρόικα, οπότε ας παραδώσουν στην τρόικα τα κλειδιά της χώρας, να μην πληρώνουμε άσκοπα για δυο κυβερνήσεις. Συχνά οι άνθρωποι λειτουργούν με βάση τις παραστάσεις που έχουν οι ίδιοι αποκτήσει στη ζωή τους και οι τροϊκανοί μπορεί να νομίζουν πως όλη η Ελλάδα είναι σαν τη Μύκονο, την Κρήτη ή τη Ρόδο, όπου ενδεχομένως έκαναν τις διακοπές τους. Οπότε σ' αυτή την περίπτωση η λύση είναι μια και μοναδική: στείλτε την τρόικα να περάσει μια βδομάδα στη Φλώρινα, σε ξενοδοχείο με κλειστό καλοριφέρ. Είναι σίγουρο πως θ' αλλάξουν γνώμη για την αναγκαιότητα της θέρμανσης ... 

Κι επιτέλους κάποτε θα πρέπει να καταλάβουν και οι πολιτικοί της ορεινής Ελλάδας πως δεν γίνεται να επιδοτείται ο ηλεκτρισμός των νησιωτικών περιοχών, αλλά να μην επιδοτείται η θέρμανση των ορεινών περιοχών. Άλλωστε χωρίς ηλεκτρισμό μπορείς να ζήσεις κι αν δεν με πιστεύετε ρωτήστε τον Ταμήλο, αλλά η θέρμανση το χειμώνα είναι όρος επιβίωσης. Είχαμε δει πέρυσι 57 βουλευτές (55 ΝΔ + 2 Πασοκ) να συνασπίζονται ενάντια στη μείωση των εγγυημένων τιμών των Φ/Β και μεταξύ αυτών ήταν βουλευτές από Καστοριά, Γρεβενά, Ευρυτανία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, περιοχές που σίγουρα ξέρουν από χειμώνα. Θα δούμε άραγε ποτέ τους βουλευτές των ορεινών περιοχών να συνασπίζονται για να διεκδικήσουν το δικαίωμα των κατοίκων των περιοχών τους στη φθηνή θέρμανση, χωρίς τους επιπλέον εντελώς παράλογους φόρους; Μπα, δεν το πολυπιστεύω, ο Αβέρωφ είχε πει πριν μερικές δεκαετίες πως "Όποιος βγαίνει από το μαντρί, τον τρώει ο λύκος", η φράση του έμεινε στην ιστορία και τα κλειδιά των κομματικών μαντριών χρόνια τώρα τα κρατά η Πελοπόννησος και η Κρήτη, όπου η ανάγκη για θέρμανση είναι μειωμένη.


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου